Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
2.9.2022

Konference na téma „Nositelé nemateriálního kulturního dědictví a paměťové instituce"

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku


Národní muzeum v přírodě – Muzeum v přírodě Vysočina ve spolupráci s Českou národopisnou společností a Ministerstvem kultury ČR Vás zvou na konferenci, která se koná pod záštitou České komise pro UNESCO „Nositelé nemateriálního kulturního dědictví a paměťové instituce".

Konference se uskuteční v termínu 1.–3. listopadu 2022 v Multifunkčním kulturním centru v Hlinsku, při příležitosti 50. výročí otevření Muzea v přírodě Vysočina.

Konference bude zaměřena na tyto tematické okruhy:
1. Kdo jsou nositelé nemateriálního kulturního dědictví? Koho za ně považujeme a jak oni sami vnímají nebo naopak nevnímají svoji roli v uchování nemateriální kultury? Změnila se jejich role v porovnání s minulostí? Jaké mají motivace pro udržování tradic, jak jsou vnímáni okolím, odborníky a veřejností?
2. Jakými způsoby muzea a další paměťové instituce navazují vztahy s nositeli nemateriálního kulturního dědictví a jakými způsoby s nimi spolupracují? Děje se tak pro účely muzea nebo pro účely společenství těchto nositelů a jimi praktikovaných prvků nemateriální kultury?
3. Jakými způsoby mohou paměťové instituce, respektive jejich pracovníci, podpořit nositele při obnově, udržování a uchování prvků jejich nemateriálního kulturního dědictví? Na jaké etické otázky narážíme jako výzkumníci nemateriálních kulturních prvků při práci v terénu anebo při práci se sbírkami a jak je řešíme? Jak nás nositelé nemateriálních kulturních prvků vnímají jako výzkumníky a jako správce jejich musealizovaného kulturního dědictví?

Pozvánka

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás