7.7.2009

Muzejní noc se šamany a čaroději

15. května 2009, Jablonec nad Nisou

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pořádalo Muzejní noc již počtvrté. V prvním a druhém ročníku čekala návštěvníky noční prohlídka muzea v doprovodu "majitelů" exportní firmy Zimmer & Schmidt po stopách historie výroby. Po loňském úspěšném "černém" provázení žáky jabloneckých základních škol si v letošním roce připravili atraktivní "šamanskou" prohlídku v neopakovatelné noční atmosféře žáci - průvodci ze Základní školy Liberecká.
Noční "šamanská" prezentace muzea pokračovala výstavou Šamani a Čarodějové, která návštěvníkovi nabízela procházku tajemným světem šamanismu a magie národů Sibiře, Severní a Jižní Ameriky či Afriky za doprovodu šamanského bubnování, které doplnilo a umocnilo celkový dojem. Tajemství rituálního bubnování ve svém nočním programu návštěvníkům muzea poodhalil bubeník Petr Dytrich se svou skupinou. Během jedné skladby v každém vstupu návštěvníci dostali příležitost připojit se a prožít si tento zážitek i aktivně.
Noční "šamanský" program muzea uzavírala tvůrčí dílna ve vestibulu muzea. Podle vzorů šamanských tabulek, které se na výstavě objevují, si návštěvníci mohli z barevných přízí a skleněných korálků vyrobit svůj vlastní obrázek.
Cílem akce bylo přilákat ty, kteří si v běžném životě čas na návštěvu muzea zatím ještě nenašli a ukázat jim, že návštěva muzea může být příjemně stráveným a dobře využitým časem pro celou rodinu. Doufáme, že přijmete naše pozvání na neobvyklé setkání s minulostí i přítomností.
Muzejní noc navštívilo cca 350 lidí.


FESTIVAL MUZEJNÍCH NOCÍ 2009 / 5. ROČNÍK
V roce 2004 přišlo Národní muzeum s projektem první Pražské muzejní noci. Akce tohoto typu jsou již řadu let obvyklé ve velkých evropských městech. Nejznámějšími metropolemi, které nabízejí noční návštěvu muzeí, jsou Berlín a Paříž. Jde vlastně o velice jednoduchý princip, kdy muzea a galerie v daném městě zůstanou otevřeny do pozdních nočních hodin a nabídnou svým nočním návštěvníkům něco, co není v jejich denním programu běžné. Volným vstupem počínaje a speciálními akcemi konče. První Pražská muzejní noc se setkala s nebývalým ohlasem návštěvníků. V roce 2005 se již k Praze připojila i další města napříč celou republikou – konečný počet byl 73 měst a přibližně 100 muzeí a galerií, které se do Festivalu muzejních nocí 2005 zapojily a svými akcemi přilákaly více než 180 tisíc návštěvníků. Úspěch Festivalu muzejních nocí se zopakoval i v ročníku druhém, třetím, a čtvrtém, kdy se k festivalu každoročně připojuje více měst a institucí
V roce 2009 vyhlásila Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem již pátý ročník Festivalu muzejních nocí 2009, který probíhá ve dnech 15. května – 20. června 2009 ve 113 městech České republiky. Letošní druhý ročník Národního zahájení Festivalu muzejních nocí se konal v zámeckých prostorách Východočeského muzea v Pardubicích v pátek 15. května a uskutečnil se pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radko Martínka. Festival vyvrcholí v sobotu 20. června Pražskou muzejní nocí.
O tom, kde se jednotlivé muzejní noci konají a jaký je zde pro návštěvníky připraven program informují společné internetové stránky na adrese http://www.muzejninoc.cz

Fotodokumentace  Dokument Word (332 kB)

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

22. května 2009

České Budějovice

nahoru