20.6.2012

8. berounská muzejní noc 2012 aneb 400 let tady ten dům stojí

V roce 2012 bude Muzeum Českého krasu slavit několik výročí. Nejdůležitějším z nic bude výročí Jenštejnského domu, který nechal vystavět Jindřich Čížek z Jenštejna již v letech 1612. Dále oslaví své jubileum samotné muzeum, které bylo založeno roku 1892. V rámci muzejní noci se připomene také výročí Městské galerie Beroun, která nyní sídlí v Duslově vile. Jak tato památka tak samotná galerie s historií muzea nemálo souvisí.

Program se bude věnovat lidem, jejichž životy byly spojeny s Jenštejnským domem. Vždyť ne vždy to bylo muzeum! Domem prošlo nejen mnoho obyvatel, ale také obchodníků, živnostníků a podnikatelů. Fasády Jenštejnského a Salátovského domu pamatují vývěsní štíty řeznictví, železářství, stavebnin, banky, ale třeba i hostince. Nelze opomenout ani část domu odvrácenou do zahrady. Jakkoli by se zdálo, že to bylo klidné a tiché místo, i zde panoval čilý ruch. Krom různých potyček nájemníků, výrostků dělajících neplechu zde bylo možné slyšet i naříkání pavlačových drben. Při muzejní noci budou představeny právě tyto „osobnosti“, které byly spjaty s domy i jejich historií. A proč by se právě tito lidé, mezi kterými může být i časový odstup právě 400 let, nemohli setkat zrovna 22. 6. při muzejní noci v Berouně?

Program Muzejní noci:
18:00 Úvodní scénka před Jenštejnským domem
18:15 – 21:30 Soutěžní program pro děti (Jenštejnský dům, Geopark Barrandien, Plzeňská brána, Městská galerie Beroun)
19:00 Loutky, které nikde nechtějí – divadlo Cirkus Žebřík vhodné i pro předškoláky (Jenštejnský dům)
20:30 Kramářské písně aneb opravdové noviny města Berouna – divadlo Cirkus Žebřík (Geopark Barrandien)
21:45 Pozdní program v režii Berounských měšťanů s.r.o., kteří okoření Muzejní noc drobnými scénkami, tancem a ohnivou show. (Geopark Barrandien)
V průběhu večera představení nové expozice Zbraně na Berounsku v 17. – 19. století, prohlídky aktuálních výstav, Plzeňské brány s hvězdáři a výstav Městské galerie.

Akce se koná za finanční podpory města Beroun.

Zpět

nahoru