7.5.2009

100 let s námi - Pražská muzejní noc v Národním technickém muzeu

Národní technické muzeum Praha, 14. června 2008

Pražská muzejní noc letos oslavuje jubilejní pátý ročník, Národní technické muzeum si připomíná sté výročí svého založení.  Muzeum je sice z důvodů rozsáhlé stavební rekonstrukce pro návštěvníky uzavřeno, přesto se Pražské muzejní noci, která se letos se koná v sobotu 14. června 2008 od sedmé hodiny večerní do jedné hodiny po půlnoci, zúčastní.
Muzejní noc nabídne Pražanům nevšední kulturní zážitky v muzeích a galeriích v době po zavírací hodině a bohatý doprovodný program ve formě koncertů, divadelních představení, filmových projekcí, komentovaných projektů atd. Letošního ročníku se účastní 25 institucí a 51 objektů, do nichž je převážně vstup zdarma. Pražská muzejní noc je vyvrcholením již pátého ročníku Festivalu muzejních nocí, který na celorepublikové úrovni pořádá Asociací muzeí a galerií v průběhu měsíců května a června 2008.
Národní technické muzeum se po loňské přestávce letos opět připojuje do projektu Pražské muzejní noci. V prostoru parkoviště před hlavním vchodem do muzea bude k vidění alespoň malá ukázka toho, co je zatím stále ukryto v depozitářích.
Návštěvníci budou moci nahlédnout do připravených stanů, ve kterých budou prezentovány některé zajímavé sbírkové předměty. V provozu uvidí například píšťalový kolovrátek Harmonipan, Morseův telegraf, Teslovo vejce, model Staroměstského orloje, originální historický loupač jablek či šicí stroj. Dopravní sbírky budou zastoupeny automobilem Wartburg a závodním automobilem Bugatti 51 z roku 1931, z železniční kolekce představíme automobilovou drezínou Tatra Dm či replikou Božkovy Šlapací drezíny pro koněspřežnou železnici České Budějovice – Linec. Ze sbírky motocyklů uvidíte například motocykly Poustka 150, Jawa 500, ESO 500 MC a další. Aktivity muzea v uplynulém období přiblíží venkovní filmová projekce.

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Národní technické muzeum Praha, 14. června 2008

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

nahoru