Asociace muzeí a galerií ČR - Gloria Musaealis
4.4.2018

Tisková zpráva – Dohoda o pořádání Národní soutěže muzeí Gloria musaealis

Dne 4. dubna 2018

 

Dne 4. dubna 2018 v 15,00 hodin byla na Ministerstvu kultury podepsána Dohoda o pořádání Národní soutěže muzeí Gloria musaealis mezi vyhlašovateli soutěže, jimiž jsou Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., a Český výbor ICOM, z. s. Soutěž je vyhlašována dle nařízení vlády č. 5/2003 Sb., o oceněních v oblasti kultury, udělovaných Ministerstvem kultury, od roku 2002. Vyhlašovatelé tímto zároveň oznamují, že od 1. ledna 2018 probíhá XVII. ročník soutěže. Soutěžní dokumenty s přihláškami projektů do hlavních kategorií Muzejní výstava roku 2018, Muzejní publikace roku 2018 a Muzejní počin roku 2018 jsou k dispozici na webových stránkách http://www.gloriamusaealis.cz.

Smyslem Národní soutěže muzeí Gloria musaealis je upozornit na špičkové výkony muzejních institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví – při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování muzejních sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů i lokalit našeho kulturního dědictví. Snahou vyhlašovatelů je prostřednictvím soutěže přispět ke všeobecnému zvýšení prestiže muzejních institucí a posílení obecného chápání smyslu jejich existence jako strážců významné části národního kulturního dědictví naší země. Muzea a galerie v České republice pečují o více než 65 milionů sbírkových předmětů, ročně připraví na 2000 výstav, navštíví je přes 11 milionů návštěvníků, jejich sbírky vypovídají o naší identitě a spojují nás a naše „nyní" s „minulým" i s „budoucím".

Ceny Gloria musaealis jsou zveřejňovány u příležitosti Mezinárodního dne muzeí (18. května), který v roce 2018 ponese téma „Hyperpropojená muzea: Nové cesty, nové publikum“. Slavnostní vyhlášení výsledků šestnáctého ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis proběhne dne 17. května 2018 od 14,00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Do soutěžního ročníku se přihlásilo 62 muzeí a galerií z celé České republiky s celkem 100 projekty. Výsledky soutěže jsou každoročně prezentovány také na Národním zahájení Festivalu muzejních nocí, jehož čtrnáctý ročník bude odstartován v pátek 18. května 2018 od 15,00 hodin v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Přehled přihlášených projektů

Přihlášky do 22. ročníku je možné podávat do 28. února 2024

Uzávěrka přihlášek je 28. února 2024

nahoru

Jak se přihlásit do soutěže?

Chcete přihlásit zajímavý projekt do Národní soutěže muzeí Gloria musaealis a nevíte si rady s vyplněním příslušných formulářů? Nabízíme pomoc při jejich zpracování i vytipování vhodných počinů. Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás