18.10.2008

Liberec 1968

Severočeské muzeum v Liberci

Letošní 40. výročí okupace Československa vojsky států Varšavské smlouvy připomene Severočeské muzeum výstavou nazvanou Liberec 1968, která bude instalována ve velkém výstavním sále muzea. Na rozdíl od výstavy uskutečněné před deseti lety nebude větší jen svým rozsahem, ale i tématickým záběrem. Jak již ze samotného názvu vyplývá, tentokrát výstava nebude věnována jen dramatickým okamžikům 21. srpna 1968 a dnů následujících. Naší snahou je představit Liberec 60. let a ukázat změny, kterými město procházelo.
Postupné uvolňování politické situace se podobně jako v celé společnosti projevilo nejdříve v oblasti kultury, která hrála v životě města důležitou roli. Připomeňme si jen progresivní pojetí dramaturgie libereckých divadelních scén a výběr umělců představovaných v muzejních a zvláště galerijních výstavách. Celosvětovou architekturu obohatila stavba neodlučitelně spjatá s vývojem Liberce druhé poloviny šedesátých let – nový vysílač na Ještědu. Moderní trendy se odrazily i v designu spotřebního zboží vyráběného v libereckých továrnách, zejména v Plastimatu.
Nový vzduch do politického života zavanul až s jarem roku 1968. Dříve, než se mohly změny plně rozvinout, přišel však osudný srpen. Pro Liberec byl 21. srpen zvláště tragický. Vojska se objevila ve městě již v nočních hodinách a brzy zde byli i první ranění. Počtem devíti obětí se Liberec řadí k nejpostiženějším městům celého tehdejšího Československa. Zvláště tragický měla dopad ranní střelba v okolí tehdejšího náměstí Bojovníků za mír (nám. Dr. E. Beneše). I když většina střel směřovala do vzduchu, na místě zůstali čtyři mrtví, další dva zemřeli na následky zranění v následujících dnech. Před polednem pak došlo na náměstí k havárii tanku číslo 314 a následně i doprovodného cisternového vozu. Tyto události si postupně vyžádaly další tři životy, poslední oběť zemřela v září. Jedinečná fotografie Václava Toužimského z liberecké Fotocentrály, zachycující okamžik nárazu tanku do podloubí, se v zápětí rozšířila do světa a stala se ikonou československých událostí roku 1968.
Politické změny a omezení na sebe nenechaly dlouho čekat. Dokladem jsou studentské demonstrace, které proběhly v Liberci obdobně jako v jiných městech během podzimu 1968 a následujícího jara roku 1969. První výročí srpnové okupace již proběhlo zcela v režii normalizačních opatření. Tak jak v kultuře svobodné projevy začaly, rovněž zde také skončily. Jedním z posledních byla akce Socha a město na podzim roku 1969.
Výstava v Severočeském muzeu představí veřejnosti mnohé doposud nezveřejněné dokumenty. Díky velmi pečlivé dokumentační práci tehdejších pracovníků muzea vlastní muzeum rozsáhlý soubor letáků, plakátů, novin a fotografií z tohoto období, jakým se může chlubit jen velmi málo institucí v naší republice. Mnohé z nich byly dlouhá léta uschovány či ukryty a teprve při rekonstrukci muzea probíhající v posledních letech znovu objeveny. Soubor materiálů pak doplnily materiály nalezené v archivu komunistické Státní bezpečnosti a dary věnované muzeu v souvislosti s předcházející výstavou před deseti lety. Díky podpoře Ministerstva kultury se podařilo v posledních dvou letech provést digitalizaci zvukových, filmových a fotografických materiálů a tím tedy zachránit jejich obsah a uchovat jej do budoucnosti. Rovněž s nimi, s mnohými poprvé, se budou moci návštěvníci výstavy seznámit. Výstava bude otevřena od 21.8. do 19.10.


                                                                            PhDr. Markéta Lhotová

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Severočeské muzeum v Liberci

Muzeum Těšínska, Český Těšín

nahoru