7.5.2009

IV. Berounská muzejní noc aneb putování proti toku času tentokrát do 17. století

6.6.2008

Příloha ke zprávě o čerpání finančních prostředků na kulturní účely v městě Berouně  na rok 2008.

Muzejní noc se konala v Berouně již počtvrté. Cyklus návratů do minulosti dává možnost  návštěvníkům nahlédnout do doby, kterou dnes znají již jen z knížek, filmů a školních lavic.
Program muzejní noci, která se konala 6. června od 18 hodin připravili pracovníci muzea ve spolupráci s dobrovolníky a profesionály. Program se skládal ze soutěžních i nesoutěžních stanovišť umístěných v celém areálu muzea, Plzeňské brány a přilehlého Geoparku Barrandien. Návštěvníci se mohli zastavit například: U babky kořenářky, u Tajemného pytle, u Vševidoucí cikánky, hráli se Skořápky, střílelo se na terč a nosil se přetěžký proviant na Plzeňskou bránu. Kdo měl dost energie mohl ozkoušet hrnčířské řemeslo nebo poznat berounské vězení. Na většině z těchto stanovišť návštěvníci plnili zadané úkoly a zařadili se tak do slosování o věcné ceny, které do soutěže věnoval Středočeský kraj a Hasičský záchranný sbor České republiky.
 Další část připraveného programu se skládala z historických scének, které se v pravidelných intervalech opakovaly v prostoru historické muzejní lékárny dočasně umístěné v přízemí Jenštejnského domu.
Na závěr bohatého programu se za soumraku představila pražská profesionální šermířská skupina Kvartet. Diváci na dvoře Geoparku Barrandien měli možnost nejen  sledovat jejich vystoupení, ale také se do šermování sami zapojit. Mnozí se zúčastnili výuky dobových tanců a soutěže v páce. Zlatým hřebem programu se kolem 23. hodiny stalo působivé ohňové vystoupení odvážného fakíra.
Po celou dobu konání muzejní noci byla všechna soutěžní stanoviště doslova v obležení malých i velkých návštěvníků. Zapojily se převážně děti a maminky avšak ani tatínkové nezůstali zcela stranou. Ti pomáhali především v krčmě při hře skořápky nebo radili při střelbě z luku. Ať malí nebo velcí, většina návštěvníků z celkového počtu 618 odcházelo až  v samotném závěru.

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Národní technické muzeum Praha, 14. června 2008

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

nahoru