7.5.2009

Rumburská Loreta se připojila k Festivalu muzejních nocí 2008

Římskokatolická farnost - děkanství Rumburk

Rumburk (24. 5. 2008) –  Čtyři stovky dospělých i dětských návštěvníků si v pátek 23. 5. 2008 našly cestu do rumburské Lorety, kde se odehrála druhá Loretánská noc. Netradiční kulturní akce se pořádala v rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí 2008. Barokní památkou zněla renesanční a barokní hudba, četly se regionální pověsti. Děti si vytvářely a tiskly vlastní grafiky, vyráběly svíčky ze včelího vosku, nebo zkoušely spřádat niť na kolovrátku. Představil se ručně vyrobený koberec z ovčí vlny, zapsaný v České knize rekordů. Druhou Loretánskou noc pořádala Římskokatolická farnost-děkanství Rumburk.
Před osvětlenou loretánskou kaplí a v ambitech vystoupily spojené soubory Základní umělecké školy Rumburku Novus, Allemande a Komorní soubor Šluknov, dále Komoráček z Jiříkova a Chrámový sbor z Vilémova. „Nejdelší ručně filcovaný koberec v Čechách, o délce 34,5 m a váze 25 kg představili pracovníci textilní dílny Gawain. Dobovou hudbu a lidové písničky přiblížilo dívčí pěvecké trio La Farfalla a renesanční hudbu Honza Dvořák a René Habich. Regionální literaturu nabídl Kruh přátel muzea Varnsdorf, Klub českých turistů z Krásné Lípy pak nově vydanou Vlastivědu Šluknovska,“ řekla průvodkyně Barbora Hildebrandtová. Jiří Hamáček přiblížil v populárně naučné přednášce "Heinrich Lumpe, čestný doubický muž" osudy zdejšího nevšedního rodáka. Ve Svaté chýši se odehrál herecký vstup, kterým se připomněli někdejší kapucínští správci lorety. „Ve svíčkami osvětlené Loretánské kapli zněly původní skladby, které se před 2. světovou válkou zpívaly v loretánském areálu. Gábina Doušová, redaktorka Rumburských novin, a farář Filip Šimonovský z Českobratrské církve evangelické četly pověsti z knihy Historie Šluknova od Borise Trantiny“,“ přiblížil program páter Jozef Kujan ze salesiánské komunity, která spravuje římskokatolické farnosti v Rumburku, Jiříkově a okolí. Na II. Loretánské noci v Rumburku se dále podílela Základní umělecká škola v Rumburku, Dům dětí a mládeže v Rumburku a textilní dílna Gawain. Akce se konala za podpory Města Rumburk a firmy JVB Engineering s.r.o.
Čtvrtý ročník Festivalu muzejních nocí 2008 vyhlásila v roce 2008 Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a  Národním muzeem na dny 16. 5.–14. 6. 2008. „Cílem akce je přilákat ty, kteří si v běžném životě čas na návštěvu muzea či galerie zatím ještě nenašli a ukázat jim, že návštěva muzea může být příjemně stráveným a dobře využitým časem pro celou rodinu,“ uvedla Anna Komárková, výkonná ředitelka Asociace muzeí a galerií ČR. K festivalu se letos připojilo 96 měst a 136 institucí. V Ústeckém kraji se muzejní noci v roce 2008 konají kromě Rumburku také v Teplicích, Žatci a Litoměřicích. V Rumburku se první Loretánská noc odehrála roku 2007 a navštívilo ji 320 návštěvníků.
Klára Mágrová, koordinátor projektů

Podrobnosti o rumburské Loretě
Rumburská loreta je přesnou kopií italského originálu a nejsevernější loretou v České republice. Architektonicky cenná Santa Casa (tj. Svatá chýše) je kopií domku P. Marie v Nazaretu, v němž byl vychován Ježíš. V Rumburku ji podle projektu Jana Lucase Hildebrandta založil majitel panství kníže Antonín Florián Liechtenstein. K vysvěcení objektu došlo 15. 9. 1707. Loretánský komplex tvoří kromě loretánské kaple ambity, klášterní kostel sv. Vavřince a bývalý kapucínský klášter.
Rumburská loreta byla významným mariánským poutním místem pro oblast severních Čech a Lužice. Od roku 1950, po zrušení rumburského kapucínského konventu, byla pro běžné návštěvníky přístupná jen příležitostně a trpěla dlouhodobou neúdržbou. Roku 1964 byla Loreta vyhlášena za nemovitou kulturní památku. Od roku 2007 jsou památkově chráněny rovněž čtyři kaple v ambitech. Loretánský komplex je opětovně od roku 1995 vyhledávaným cílem návštěvníků z ČR a SRN. Od roku 1996 je obnovován, od roku 1998 z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR. V roce 2007 si Loreta Rumburk připomenula 300 let od dostavby a vysvěcení. Kulturní památka je přístupná celoročně od úterý do soboty, v dubnu až říjnu mezi 10.00 až 17.00 hod., od listopadu do března mezi 9.00 až 16.00 hod. V roce 2007 objekt navštívilo na 6 000 návštěvníků.
   

Tisková zpráva  Dokument Word 280 kB

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Národní technické muzeum Praha, 14. června 2008

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

nahoru