| Muzeum gastronomie Praha, soukromé muzeum, představuje historii kuchařského umění
a vše, co s ním souvisí, jako první muzejní expozici tohoto tématu.
Téma historie vaření od pravěkého ohniště až po současné nejnovější technologie bylo různě interpretováno v širším i užším kulturním a sociálním kontextu, doposud však nikdy nebylo zpracováno do ucelené expozice a veřejně vystaveno. Muzeum vzniklo na základě celoživotních zkušeností všech zúčastněných a je zatím z 90 % financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů. Muzeum se neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci.
Expozice plná dobových vyobrazení, 3D rekonstrukcí a autentických artefaktů přibližuje dějiny činnosti nezbytné k přežití všech národů. Vypráví příběh pravěkého lovce a sběrače, přibližuje boj neolitického člověka s domestikací, návštěvníka zavede do dýmné jizby i černé kuchyně, seznámí s vybavením palácové renezanční kuchyně i s prací kuchaře v 17. století.
Návštěvník se dozví, jak práci v kuchyni změnily vynálezy 19. století, jak přeměnily dobový jídelníček i jak se kuchyňské vybavení podílelo na změně životního stylu moderního člověka.
Expozici historie vaření doprovází historie kvašených i destilovaných nápojů umístěná do stylové hospody, anglického baru a vinného sklípku.
Více než o sto let zpátky zavede návštěvníky rekonstrukce starého kupeckého krámu provoněného kořením a plného kouzelných reklamních tabulí, starobylých zásobníků na kávu a miskových vah. V patře návštěvník najde sál věnovaný zakladatelům gastronomie jako umění, nejslavnějším kuchařům historie a gastronomickým teoretikům, jejich knihám a dále historii jídelních příborů a stolování. První svého druhu je také „Síň slávy české gastronomie“, mapující historii nejstarších česky psaných kuchařských knih a životní příběhy jejich autorů, stejně jako významných představitelů české gastronomie. Nechybí ani představení typicky českých a tradičních pokrmů. Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka.
V roce 2013 navštívilo muzeum měsíčně průměrně 800 návštěvníků, zhruba z poloviny domácích a z poloviny zahraničních. Muzeum gastronomie obdrželo od mezinárodního cestovatelského portálu TripAdvisor cenu „Travellers´ Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) která byla v roce 2013 udělována poprvé a rozšířila tak ceny „Travellers´Choice“ udělované hotelům a restauracím. Muzeum gastronomie se tak zařadilo mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí našeho hlavního města. Návštěvníci z celého světa vyzdvihují výjimečnost a originalitu expozice, přibližující úpravu pokrmů jako nejstarší typicky lidskou činnost. Pohled na dějiny lidstva přes okno kuchyně fascinuje všechny generace. Oceňují nevtíravou edukační stránku expozice.
Texty v muzeu jsou kompletně dvojjazyčné – v češtině a angličtině, k dispozici jsou překlady do ruštiny, němčiny, italštiny a španělštiny. Jazykově jsou vybaveni i průvodci.
Při přípravě expozice Muzeum gastronomie úzce spolupracovalo s Uměleckoprůmyslovým museem, Muzeem hlavního města Prahy a Múzeem obchodu v Bratislavě.
|