Muzejní výstava roku

V. K. N.
Výstava k poctě Vratislava Karla Nováka (1942–2014) je nejvýznamnějším výstavním projektem roudnické galerie pro letošní rok. Novák je znám především jako tvůrce slavného letenského Metronomu a zároveň je autorem mnoha dalších realizací ve veřejném prostoru. Vedle monumentálních plastik se věnoval tvorbě šperků a drobných pohyblivých objektů. Roudnická výstava představuje některá starší díla, kresby nesčetných technických nápadů, mobilní objekty apod. V hlavním výstavním prostoru se pak objevuje několik monumentálních pohyblivých plastik z nedávných let, mezi nimiž je i Novákovo poslední dílo – Velké motovidlo. Cílem výstavy není pouze ukázat statická díla, ale zapojit návštěvníka do jejich dynamické proměny, do ovládání kinetických prvků a přispět k interakci mezi pozorovatelem, objektem, světlem a prostorem. Atraktivní projekt láká svou hravostí a ozvláštněním fenoménu techniky návštěvníky všech věkových kategorií, zejména však rodiny s dětmi a mládež.
2/2014
Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, p. o.
Očkova 5, 413 01 Roudnice nad Labem
+420 416 837 301
+420 416 837 301
galerie@galerieroudnice.cz
http://www.galerieroudnice.cz
00360643
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Výstava V. K. N., konaná k poctě Vratislava Karla Nováka (13. 12. 1942 – 12. 2. 2014), jednoho z nejoriginálnějších českých umělců, představuje jeho poslední výstavní projekt. Ačkoli ji sám do detailu připravoval, jejího zahájení se bohužel již nedočkal. V. K. N. je stěžejní akcí Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem pro tento rok. Obsazuje oba hlavní prostory určené pro dočasné výstavy, tedy foyer galerie a zadní část jízdárny. Vedle toho je do parku před galerii umístěna osmimetrová kovová plastika V. K. Nováka „Signál“, která zde symbolicky připomíná umělcovu osobnost a upoutává pozornost již z dálky. Ve foyer galerie se návštěvníci setkávají s řadou drobných objektů a kreseb převedených do velkoplošných tisků, které navazují na technické vynálezy a nákresy z rukopisů Leonarda da Vinci, jehož dílo bylo pro Nováka vždy velmi inspirativní. Hlavní část výstavy sestává z několika kinetických objektů včetně poslední plastiky autora – Velkého Motovidla. Spolu s ním se zde nachází další pohyblivé plastiky, které buď reagují na přítomnost diváka, nebo je může návštěvník sám uvádět do chodu – to je případ zejména monumentálního nafukovacího Falu a cyklicky pohyblivého Prognostického simulátoru. Pro všechny vystavené plastiky, stejně jako pro celé dílo Vratislava Karla Nováka, je typická technická promyšlenost a rafinovaná hravost. Veškeré objekty skýtají pohybovou variabilitu, ale také několik vrstev hlubších společenských či filozofických významů, které v nich můžeme postupně odkrývat.
V. K. Novák, Jan Červinka, Ludmila Šikolová, Miroslav Divina
Václav Kvis, Tomáš Herna
10.4.2014
15.6.2014
duben–červen
út–ne
10–12 a 13–17
PhDr. Alena Potůčková
potuckova@galerieroudnice.cz

Nepovinné přílohy

V. K. Novák, Jan Červinka, Ludmila Šikolová, Miroslav Divina
V. K. Novák, Jan Červinka, Ludmila Šikolová, Miroslav Divina
V. K. Novák, Jan Červinka, Ludmila Šikolová, Miroslav Divina
Tisková zpráva, pozvánka, katalog, plakát k výstavě, plakát k výtvarné soutěži, logo Výtvarný ateliér V. K. N., pracovní list k výtvarnému ateliéru, plakát ke galerijní animaci, program shrnující všechny doprovodné programy na 4. čtvrtletí – včetně programů k výstavě V. K. N., banner a variaposter (pouze elektronicky).
Vernisáž výstavy V.K.N. (z cyklu Osobnosti) – úvodní slovo Jan Kříž a Jan Červinka, v hudebním programu vystoupil Michal Cimala; Vyhlášení výtvarné soutěže k výstavě V. K. N. pro školy i veřejnost na téma „RECYKLOVANÉ UMĚLECKÉ VYNÁLEZY“ – soutěžit mohly originální šperky, drobné umělecké předměty či sochy z recyklovaného materiálu: drátů, kancelářských sponek, plastů, plechovek, knoflíků, cédéček, hřebíků, víček, starých komponentů z PC či elektronických součástek aj.; Galerijní den a noc – výtvarné dílny, animace a workshopy pod vedením studentů Katedry výtvarné kultury Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem, hudba – soubor bicích nástrojů Marching ze ZUŠ v Roudnici nad Labem, zvuková instalace „ Ptáci“ od Richarda Loskota ve spolupráci s FUD UJEP Ústí nad Labem a Armaturka, hudební skupiny Traviny jas, Louty, Já jsem poznal, Punk pirates a Blueroom; Přednáška Výtvarné umění ve veřejném prostoru 70. a 80. let – Sochař Pavel Karous se v rámci projektu Vetřelci a volavky dlouhodobě věnuje mapování, dokumentaci a ochraně výtvarného umění ve veřejném prostoru zejména z období 70. a 80. let. V přednášce na toto téma zmíní i monumentální realizace V. K. Nováka; Sobotní výtvarná dílna; Galerijní animace pro školy NAŠE UMĚLECKÉ VYNÁLEZY.
Roudnické noviny, duben 2014 (tištěná verze v příloze); Earch.cz, 25. Březen 2014 http://www.earch.cz/cs/akce/v-k-n-v-roudnici-nad-labem; Litoměřický deník, 9. 4. 2014 http://litomericky.denik.cz/kultura_region/kyvadlo-z-ustecke-banky-v-roudnici-i-web-armaturky-20140409-401h.html; Litoměřický deník, 11. 4. 2014 (tištěná verze v příloze); Děčínský deník, 9. 4. 2014 http://decinsky.denik.cz/kultura_region/kyvadlo-z-ustecke-banky-v-roudnici-i-web-armaturky-20140409-3mmu.html; Podřipský deník, 11. 4. 2014-04-23 http://podripsky.denik.cz/kultura_region/dila-autora-letenskeho-metronomu-jsou-k-videni-v-roudnici-20140411.html; Deník 5+2 http://www.5plus2.cz/vernisaz-vystavy-vkn-roudnice-dmc-/kratke-zpravy.aspx?c=A140409_205000_ppd-kratke-zpravy_p2mid; Český rozhlas, Mozaika, 10. 4. 2014 http://www.rozhlas.cz/mozaika/vytvarne/_zprava/vystava-k-pocte-sochare-sperkare-a-pedagoga-vratislava-karla-novaka--1337457; Artalk.cz, 10. 4. 2014 http://www.artalk.cz/2014/04/10/tz-v-k-n/; Portál Středohoří Podřipsko http://www.stredohori-podripsko.cz/cz/aktuality/detail-akce/v-k-n-v-roudnici-nad-labem; Reportáž roudnické televize MIS, 9. 4. 2014 http://www.roudnicenl.cz/mesto/televize-mis/video/ftMCcGUkV78; Časopis Ateliér (2. 5. 2014). Článek Vratislav Karel Novák, autor Jan Kříž (tištěná verze v příloze); Perspektivy (5. 5. 2014) Článek Vratislav Karel Novák v Roudnici s. 3, autor Václav Sokol (tištěná verze v příloze).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru