Muzejní výstava roku

Kdo jsem. Bohumil Hrabal: spisovatel – Čech – Středoevropan
Památník národního písemnictví ve spolupráci s Literaturhaus Berlin představuje osobnost a tvorbu Bohumila Hrabala formou rozsáhlé monografické výstavy, konané u příležitosti 100. výročí autorova narození. Cílem organizátorů je prezentovat život a dílo patrně nejznámějšího a nejoblíbenějšího českého prozaika 20. století jak ve víceméně tradiční, přinejmenším domácímu publiku známé podobě (Hrabal jako svérázná osobnost, jeho spolupráce s filmem, dílo oslovující široké čtenářské vrstvy), tak i v souvislostech, s nimiž je dosud obeznámena pouze odborná veřejnost.
9/2014
Památník národního písemnictví
Strahovské nádvoří 1/132, 118 38 Praha 1 – Hradčany
+420 220 516 695
post@pamatnik-np.cz
http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz
IČO:00023311
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Jedná se o největší výstavní projekt, jenž byl na toto téma dosud uspořádán. Cílem organizátorů je prezentovat život a dílo patrně nejznámějšího a nejoblíbenějšího českého prozaika 20. století jak ve víceméně tradiční, přinejmenším domácímu publiku známé podobě (Hrabal jako svérázná osobnost, jeho spolupráce s filmem, dílo oslovující široké čtenářské vrstvy), tak i v souvislostech, s nimiž je dosud obeznámena pouze odborná veřejnost. Koncepce výstavy je založena na třech oddílech spjatých s geografickými, a do jisté míry i symbolickými, prostory: Libeň, Čechy a Morava, Střední Evropa. V rámci expozice je zachycen „zrod spisovatele“ v prostředí pražské periférie, autorův život i jeho úzké vazby na domácí literární tradici; nově pak jsou nastíněny ty souvislosti jeho života a díla, které z něj činí i výrazného reprezentanta kultury Střední Evropy. Zachycen je i ohlas Hrabalových knih v německojazyčném prostředí či v Polsku a Maďarsku. Návštěvníci si mohou prohlédnout unikátní dobové fotografické materiály, výtvarná díla, dokumenty z Hrabalovy písemné pozůstalosti, předměty související s jeho životem a dílem, zvláštní pozornost pak je věnována prezentaci atraktivních filmových zpracování autorových próz.
Tomáš Pavlíček, Lutz Dittrich
1.4.2014
31.8.2014
duben–srpen
út–ne
10–18
Mgr. Vladimír Uhlík
uhlik@pamatnik-np.cz

Nepovinné přílohy

Mirek Vavřina
Petr Bosák, Robert Jansa
Byl vydán katalog „Kdo jsem. Bohumil Hrabal: spisovatel – Čech – Středoevropan“; reklama na Světě knihy, reklama DP.
Mezinárodní vědecká konference „Obrazy, ze kterých žiji“: dílo Bohumila Hrabala v proměnách se uskutečnila ve dnech 8. – 9. 4. 2014 v sále Boženy Němcové ve Strahovském klášteře. Konference byla uspořádána ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. K výstavě vytvořil PNP také edukační pořad pro děti a mládež „Bohumil Hrabal: člověk a umělec, umělec a člověk“, který byl spojen s prohlídkou. Komentované prohlídky výstavy probíhaly pod vedením autora a kurátora PhDr. Tomáše Pavlíčka, PhD. Výstava byla veřejnosti přístupna i v rámci XI. Pražské muzejní noci. Také v případě této akce byli návštěvníci provedeni kurátorem samým. Putovní verzi výstavy bude možné zhlédnout v AJ, NJ a Rj na konzulátech České republiky ve světě.
Týden / Hrabalovské sté výročí připomene řada akcí i konference, 6. 1. 2014; Na Nymbursku vznikla kniha podle žijících postav z Hrabalova díla, 12. 3. 2014 ; ČT / Kultura / Sto roků Bohumila Hrabala oslaví pivní speciál a hejno holubů, 25. 3. 2014; http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/214411000100422 1. 4. 2014; Deník / Letohrádek hvězda ukazuje Hrabala, 2.4. 2014; Čro Vltava 5.4.2014, přímý přenos z LH; www http://www.czechcentres.cz/novinky/ccz-bohumil-hrabal-100-vyroci/; http://www.culturenet.cz/Pozvánky; Moje psychologie červenec/spen2014/kultura.

Fotogalerie

nahoru