Muzejní publikace roku

Baroko na Havlíčkobrodsku
Obsáhlý katalog prezentuje výstavní projekt Baroko na Havlíčkobrodsku, který si klade za cíl seznámit širokou veřejnost s kulturním a společenským fenoménem baroka v Havlíčkově Brodě a okolí. Tento ojedinělý počin vůbec poprvé představuje řadu dosud nevystavených a nepublikovaných exponátů vysoké umělecké i historické hodnoty, z let 1620–1780, majících stěžejní význam pro pochopení regionální historie i dalšího vývoje regionální architektury a výtvarného umění. Součástí katalogu jsou odborné studie s bohatou obrazovou přílohou, doplněné publikovanými nejvýznamnějšími exponáty, zastoupenými na výstavě, formou katalogových hesel.
7/2014
Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, p. o.
Havlíčkovo náměstí 18, 580 01 Havlíčkův Brod
+420 569 427 035
+420 569 427 035
galerie@galeriehb.cz
htp://www.galeriehb.cz
13582143
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Publikace byla vydaná u příležitosti stejnojmenné výstavy uspořádané Galerií výtvarného umění v Havlíčkově Brodě ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod a Moravským zemským archivem – Státním okresním archivem Havlíčkův Brod. Kniha je rozdělena do dvou částí. První část je koncipovaná jako kolektivní monografie obsahující parciální sondy do problematiky fenoménu havlíčkobrodského baroka. Na ni navazuje výběrový katalog nejvýznamnějších předmětů zastoupených na výstavě; konkrétní katalogová hesla tak doplňují a rozšiřují studie. Vybrané studie byly koncipovány tak, aby daly nahlédnout do jednotlivých oblastí barokní kultury a zároveň obsáhly problematiku v co největší metodologické a interdisciplinární šíři. Zastoupena jsou zde zejména historická a uměleckohistorická témata, doplněná pro úplnost kapitolami muzikologickými a literárními. Úvodní studie Ivo Kořána mapuje vývoj kultury a umění v Německém (Havlíčkově) Brodě a zohledňuje a zohledňuje zejména vztah regionálního umění k pražskému centru. Další kulturně historické studie jsou následně věnovány kulturnímu mecenátu (Štěpán Vácha, Radka Tibitanzlová), cechovnímu zřízení a řemeslům na příkladu zednického, tesařského a kamenického cechu (Aleš Veselý), hudbě a jejím interpretům v Německém Brodě (Jitka Bastlová), zdejšímu augus-tiniánskému klášteru (Tereza Machovcová) a dílu malíře Judy Tadeáše Suppera v kontextu malířství 18. století na pomezí Čech a Moravy (Petr Arijčuk). Na závěr byla začleněna edice barokního tisku představující náhled do literární produkce barokních konfraternit, které tvořily nedílnou součást městské společnosti. Publikace je významným příspěvkem k regionální historii a dějinám umění v období baroka na Havlíčkobrodsku.
Aleš Veselý (ed.)
Archiv NM, Petr Arijčuk, Martin Findeis, The Frick Collection, GVUHB, MG, MZA, MVHB, NA, obec Plandry, Jan Smit, Petr Lána, SOA v Praze, Radka Tibitanzlová, Aleš Veselý, Martin Zavadil
Mgr. Jiřina Kopicová
250 Kč
400 ks
Prodej v prostorách pořádajících institucí.

Nepovinné přílohy

978-80-904726-7-9

Fotogalerie

nahoru