Muzejní výstava roku

Vně a uvnitř. Móda a umělá vlákna 2. poloviny 20. století
Výstava představuje zhruba osmdesát módních oděvů z doby od padesátých do sedmdesátých let 20. století. Současnost je zastoupena modely oděvní návrhářky Moniky Drápalové, za něž autorka získala v loňském roce cenu Czech Grand Design. Klíčem k výběru exponátů ze sbírek UPM se staly umělé textilní materiály, ze kterých jsou vyrobeny dnes již ikonické oděvy, jako například silonové prádlo a punčochy, dederonové košile, šusťáky, tesilové a krimplenové oblečení. Celou instalaci oživuje videoprojekce, pohrávající si s vlákennými strukturami a unikátními mikrosnímky. Jejím autorem je Pavel Mrkus, vyhlášený časopisem Art & Antiques osobností roku 2013. Oděvy umístěné na stojanu v předsálí expozice jsou určeny nejen k dotýkání, ale i k vyzkoušení.
19/2014
Uměleckoprůmyslové museum v Praze
17.listopadu 2, 110 00 Praha 1
+420 251 093 222
+420 251 092 296
info@upm.cz
http://www.upm.cz
000 23 442
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Sledujeme-li dějiny oděvu a módních tendencí, sledujeme současně dějiny textilního vlákna. Součástí úsilí o poznání a ovládnutí přírodních zákonů byla také snaha najít způsob, jak lépe získávat suroviny pro výrobu textilních materiálů a zbavit tak lidstvo závislosti na přírodě. Bádání probíhalo od 17. století, ale až 20. století je možné označit jako století umělých vláken. Rychlý rozvoj textilního, oděvního a chemického průmyslu po druhé světové válce pak uvedl do výroby řadu levných oděvních materiálů z chemických vláken, jež ve své době vzbuzovala velké naděje mezi výrobci i spotřebiteli. Plastické hmoty a umělá vlákna ovlivnily mnohé oblasti běžného života, včetně takového oboru, jako je medicína. Téměř všechna vlákna, z nichž se vyrábějí módní oděvy, mají široké využití také ve zdravotnictví. Zahrnují obrovskou škálu produktů – od pracovních oděvů, obvazů, absorpčních pomůcek přes ortézy, bariérové textilie a chirurgické nitě až po implantáty a složité struktury, nahrazující lidské orgány. Tak se umělá textilní vlákna, která jsou v naší představě spojena především s vizuálním vnímáním vnějšku lidského těla, přesunula z povrchu do nitra a začala utvářet tělo neviditelným, a současně zcela zásadním způsobem zevnitř. Celou instalaci oživuje videoprojekce pohrávající si s vlákennými strukturami a unikátními mikrosnímky. Jejím autorem je Pavel Mrkus, vyhlášený časopisem Art & Antiques osobností roku 2013. Oděvy umístěné na stojanu v předsálí expozice jsou určeny nejen k dotýkání, ale i k vyzkoušení.
PhDr. Konstantina Hlaváčková
2.10.2014
11.1.2015
říjen–leden
úterý–neděle
10–18 (úterý 10–19)
PhDr. Helena Koenigsmarková
director@upm.cz

Nepovinné přílohy

doc. Mgr. A. Pavel Mrkus
doc. Mgr. A. Pavel Mrkus
Leták, publikace: Vně a uvnitř. Umělá vlákna v odívání od poloviny 20. století do současnosti
Cyklus komentovaných prohlídek k výstavě: 07. 10. 17 h s kurátorkou výstavy Konstantinou Hlaváčkovou Cyklus komentovaných prohlídek k výstavě: 07. 10. 17 h s kurátorkou výstavy Konstantinou Hlaváčkovou; 18. 10. 15 h s autorem výtvarného řešení a videoprojekce Pavlem Mrkusem; 18. 11. 17 h s odbornicí na textilní materiály Janou Částkovou; 02. 12. 17 h s kurátorkou výstavy Konstantinou Hlaváčkovou. Edukační program je součástí videoprojekce a u vstupu do výstavy najdete minišatnu s ukázkami dobových oděvů k haptickému zkoumání materiálů. Pro školní skupiny byl připraven edukační „balíček“.
součást portfolia k výstavě

Fotogalerie

nahoru