Muzejní počin roku

Revitalizace historické budovy Regionálního muzea v Litomyšli
Historická budova litomyšlského muzea prošla v letech 2012–2014 generální opravou dle projektu předního českého architekta Josefa Pleskota. Původní barokní stavba se rozšířila o integrovaný vstupní objekt a suterénní přístavbu, v budově vznikly nové výstavní a společenské prostory s kavárnou a dostatečné zázemí pro různé prezentační a vzdělávací aktivity. Muzeum bylo otevřeno pro veřejnost v červenci 2014, a to včetně nové stálé expozice „Litomyšl – město kultury a vzdělanosti“ a unikátních archeologicky odkrytých pozůstatků tvz. horního města in situ. Smyslem celé revitalizace bylo více otevřít muzeum veřejnosti, vytvořit zázemí moderní muzejní instituce, která poskytuje komplexní služby. Muzeum se stává místem poučení, relaxace a zábavy, místem, v němž je příjemné pobývat.
24/2014
Regionální muzeum v Litomyšli, p.o.
Jiráskova 9, 570 01 Litomyšl
+420 461 615 287
klimes@rml.cz
http://www.rml.cz
71191283
Pardubický kraj

Povinné přílohy

Barokní budova muzea byla postavena začátkem 18. století podle projektu G. B. Alliprandiho jako sídlo piaristických škol. Studovaly a vyučovaly zde významné osobnosti své doby, právě tady se odehrává známá novela Filosofská historie od zdejšího profesora Aloise Jiráska. Od roku 1926 zde sídlí litomyšlské muzeum. Jeho generální rekonstrukce v letech 2012–2014 se uskutečnila dle projektu Josefa Pleskota. K nejvýznamnějším změnám patří dvě přístavby. První z nich je suterénní objekt, který se zvnějšku projevuje velmi nenápadně, uvnitř ovšem skrývá zcela unikátní pozůstatky archeologicky odkryté cesty, hradby, brány a měšťanských domů ze 14.–17. století in situ. Druhou přístavbou je originálně řešený vstupní objekt na boku muzea. Díky těmto přístavbám a přemístění většiny odborných pracovišť muzea do nedalekého zámeckého pivovaru se prostory přístupné návštěvníkům více než zdvojnásobily. Muzeum tak získalo dostatečné zázemí pro různé výstavní i nevýstavní prezentační a vzdělávací aktivity, a rovněž společenské prostory včetně kavárny. Muzeum bylo veřejnosti otevřeno v červenci 2014 s novou stálou expozicí „Litomyšl – město kultury a vzdělanosti“. Expozice prezentující nebývale bohaté dějiny města od počátků do současnosti je koncipována pro široké spektrum návštěvníků, od „kulturních“ turistů po rodiny s dětmi. V expozici je mj. vystavena řada celorepublikových unikátů, např. jediná funkční replika Křižíkovy obloukové lampy či nejstarší fotoaparát v ČR. Pro (nejen) mladší návštěvníky je připraven pestrý interaktivní program – mohou si vyzkoušet, jak staří kartografové měřili vzdálenosti, hravou formou si ověřit své znalosti historie, obléknout se do replik měšťanského a lidového oblečení z 19. století či si zahrát hru Za starého mocnářství. Nepřehlédnutelná je dětská expozice s „replikou“ litomyšlského náměstí v „dětské“ velikosti. Na závěr prohlídky si návštěvníci mohou odpočinout při sledování některého z historických filmů o Litomyšli. Investorem generální rekonstrukce muzea spolufinancované Evropskou unií byl Pardubický kraj. Náklady dosáhly 81 mil. Kč. Pardubický kraj dále financoval vznik nové stálé expozice v ceně 8 mil. Kč. Revitalizace muzea spolu s novou stálou expozicí je zdařilým a odbornou i laickou veřejností oceňovaným projektem. Muzeum se stalo novým turistickým lákadlem Litomyšle, v bezprostředním sousedství zámku zapsaného na seznamu UNESCO.

Mgr. René Klimeš
+420 739 031 849
klimes@rml.cz

Nepovinné přílohy

architektonický projekt revitalizace muzea – Josef Pleskot, AP atelier, Praha; architektonický projekt nové stálé expozice – Petr Všetečka, Transat architekti, Brno; grafické řešení nové stálé expozice – Zdeněk Macháček, Studio 6.15, Zlín; scénáře nové stálé expozice – kolektiv odborných pracovníků muzea: Martin Boštík, Petr Chaloupka, René Klimeš, Hana Klimešová, Renata Kmošková, Eva Kolářová, Eva Metyšová, Miluše Vopařilová.


Fotogalerie

nahoru