Muzejní publikace roku

Stavy mysli. Za obrazem
Publikace k nové stálé expozici Galerie Středočeského kraje v Jezuitské koleji v Kutné Hoře není myšlena jako další průvodce českým moderním uměním na základě sbírkového fondu instituce, která ho vydává. Neklade si za cíl tradiční chronologické uspořádání navazujících na sebe (nebo vymezující se vůči sobě) stylů a „-ismů“. Oproti zmíněným postupům je publikace založena na jednotlivých okruzích, odpovídajících konkrétnímu úseku vnitřního citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu daného díla či souboru děl. Název „Stavy mysli“ znázorňuje cíl více odkrývat „psychické zázemí“ vzniku díla, nejen v osobní rovině tvůrce, ale i v rovině společenských a historických reálií. Místo encyklopedického výkladu dějin moderního českého umění má čtenář publikace možnost absolvovat „cestu lidské mysli“ napříč širokým spektrem jejích reflexí.
28/2014
Galerie Středočeského kraje, p. o.
Barborská 51-53, 284 01 Kutná Hora
+420 327 511 135
info@gask.cz
http://www.gask.cz
70891095
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Na rozdíl od sbírkových publikací, kde kurátor formuluje stavbu bez užší součinnosti s lektorským oddělením instituce, je publikace k nové stálé expozici GASK koncipována tak, aby lektoři mohli maximálně čerpat z edukačního potenciálu, který je její nedílnou součástí. Obecně pochopitelné tematické okruhy totiž představují pro široké, i „nečeské“ publikum lidsky vstřícnější prostředí, bez tradičních nároků historicky postavených expozic. Pokud chce stálá expozice být komunikačním nástrojem mezi institucí a veřejností, právě její schopnost (a schopnost všech souvisejících materiálů) myšlenkově podněcovat „nezasvěceného“ diváka je stále důležitějším důvodem její existence. Publikace k nové stálé expozici GASK (na rozdíl od předchozí sbírkové knihy „1, 2, 3“, vydané v roce 2010) nevychází z velikého počtu reprodukovaných děl, ani ze snahy o vyčerpávající průřez českého umění dvacátého století. V seskupení reprezentativních (originálních, výmluvných) sbírkových předmětů do vzájemných konfrontací podle okruhů (stavů mysli), publikace naopak podporuje možnost lépe vnímat umělecké dílo v tom, co přesahuje historický rámec jeho vzniku: jako projev lidskosti v celé své intelektuální a emocionální šíři.
Richard Drury, Jana Šorfová, David Bartoň, Eugen Brikcius, Cyril Höschl
Oto Palán, Martin Polák, Robert Portel, Petr Procházka, Zdeněk Matyásko, Tomáš Souček, Gabriel Urbánek
Tereza Hejmová
290 Kč
1000 ks
Publikace je prodávána na pokladně Galerie Středočeského kraje.

Nepovinné přílohy

978-80-7056-185-0
Pozvánka na křest, fotografie ze křtu publikace, články ze sdělovacích prostředků (Kutnohorský deník, Parlamentní Listy).

Fotogalerie

nahoru