Muzejní výstava roku

Velká válka v muzejních sbírkách
Cílem výstavy sestavené ze sbírek Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě bylo poskytnout návštěvníkovi náhled do života vojáků i civilního obyvatelstva v období první světové války (1914–1918). Na pozadí známých vojensko-historických faktů byl podán výstižný obraz života obyvatel našeho regionu. Současně bylo připomenuto období řízeného vojenského hospodářství monarchie, tak jak se v regionu odráželo – zejména ve sběrných akcích na podporu fronty, přídělovém systému potravin nebo rekvizicích zemědělských plodin a jiného materiálu pro válečnou ekonomiku. Výstava se také dotkla problematiky vzniku československých legií a připomněla významné osoby regionu a města, jež se svojí účastí v legiích přihlásily k myšlence nově vznikající Československé republiky. Celkově se dá říci, že realizovaný projekt vzbudil mimořádný ohlas nejen u obyvatel regionu, ale i návštěvníků z celé České republiky. O zvýšeném zájmu hovoří také skutečnost, že doba trvání výstavy byla pro velký zájem veřejnosti prodloužena do 25. 1. 2015. Výstava byla taktéž hojně navštěvována školami, které jí využívaly k názornému výkladu výuky první světové války jako součásti moderních dějin.
38/2014
Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě
Přemysla Otakara II. 37, 688 12 Uherský Brod
+420 572 632 288, +420 572 632 289
muzeum@mjakub.cz
http://www.mjakub.cz
00092142
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Výstava si kladla za úkol připomenout významné výročí sta let od vypuknutí první světové války. Obsahově zde byly vzpomenuty obecné historické události vedoucí ke vzniku tohoto válečného konfliktu, jeho průběh a odraz těchto událostí na dění v regionu Uherskobrodska. Hlavní důraz byl kladen na přehlednou instalaci zejména trojrozměrných předmětů z daného období, jejichž vypovídací hodnota byla podpořena archivními materiály a dobovými fotografiemi. Podstatná část vystavovaných předmětů (kolem 90 %) pocházela ze sbírek Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, jež byly doplněny zapůjčenými dobovými předměty z Historického muzea Zámku Slavkov – Austerlitz a Muzea Bojkovska v Bojkovicích. Archivní materiály jako válečná korespondence, vyhlášky a dobové fotografie byly použity ze sbírek Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Celkově se dá říci, že realizovaný projekt vzbudil mimořádný ohlas nejen u obyvatel regionu, ale i u návštěvníků z celé České republiky. O zvýšeném zájmu hovoří také skutečnost, že doba trvání výstavy byla pro velký zájem veřejnosti prodloužena do 25. 1. 2015. Jednalo se o výstavní počin, který obsáhle přibližoval v regionu dosud opomíjené historické období a v mnohém přinesl nové poznatky o této době, tak, jak byla vnímána svými současníky v regionu.
Mgr. Radek Tomeček, Jan Gazdík, Alexandra Zpurná
20.6.2014
25.1.2015
červenec–leden
út–ne
9–16.45
PhDr. Pavel Popelka, CSc
popelka@mjakub.cz

Nepovinné přílohy

Jan Gazdík
Mgr. Radek Tomeček
Jan Gazdík, Alexandra Zpurná
Jako doprovodná úvodní akce k vernisáži výstavy byla zinscenována scéna atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii z Hohenbergu, po které následovalo slavnostní otevření výstavy. Akce byla zinscenována zaměstnanci Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě a členy zájmového kroužku Šermířský klub Uherský Brod v dobových kostýmech.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru