Muzejní výstava roku

Expozice k životu a dílu Aloise Musila
Expozice prezentuje život a dílo prof. ThDr. Aloise Musila, dr. h. c., papežského preláta, biblisty, orientalisty, cestovatele a spisovatele, jehož život a dílo nesmělo být řadu let v naší zemi prezentované. Textové informace v expozici jsou uvedeny v ČJ a AJ. Projekt sestává z tematických okruhů: biografická fakta, Musil jako katolický kněz a papežský prelát, jako cestovatel a kartograf, etnograf, spisovatel. V maximální možné míře jsou v expozici využity předměty z Musilovy pozůstalosti a užitkové předměty ze zemí Blízkého východu. Část Musilových předmětů je vystavena pouze v kopiích, které byly za účelem vystavení zhotoveny dle originálů zapůjčených od jeho dědiců. Trojrozměrné a fotografické materiály (Musilovy i současné srovnávací fotografie) jsou doplněny interaktivní počítačovou prezentací lokalit navštívených Musilem a dětským koutkem.
81/2014
Muzeum Vyškovska, p. o.
nám. Čsl. armády 475/2, 682 01 Vyškov
+420 517 348 040
mv@muzeum-vyskovska.cz
http://www.muzeum-vyskovska.cz
00092401
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Prof. ThDr. Alois Musil, dr. h. c. (1868–1944), rodák z Rychtářova (nyní součást Vyškova), je jednou z nejvýznamnějších osobností regionu. Muzeum Vyškovska uchovává ve své sbírce významnou část jeho pozůstalosti. Expozice jej představuje v celé šíři jeho působení – jako katolického kněze a papežského preláta, orientalistu a cestovatele po zemích Blízkého východu, kartografa, fotografa, etnografa, archeologa a spisovatele. V první výstavní místnosti se návštěvník seznámí se základními biografickými daty, odbornými publikacemi, cestopisy i knihami pro mládež. Jeho činnost dokumentují osobní doklady, vyznamenání či prsten papežského preláta, klekátko, kříž, klerika, cestovní kufr, orientální nádobí aj. Drátěná silueta jezdce na velbloudu vedle beduínského stanu s arabskými předměty denní potřeby evokují život beduínů v poušti. Vstupem do druhé místnosti se návštěvník ocitne pod kupolí pouštního paláce Kusejr Amra, zásadního Musilova objevu. Podrobně je zde zachycena Musilova mnohostranná vědecká činnost, doložená fotografiemi z jeho produkce i srovnávacími současnými fotografiemi a dobovým technickým vybavením včetně jeho vlastních fotoaparátů. V maximální možné míře jsou v expozici využity autentické sbírkové předměty z Musilovy pozůstalosti a užitkové předměty ze zemí Blízkého východu. Část Musilových předmětů je vystavena pouze v kopiích, které byly za účelem vystavení zhotoveny dle originálů zapůjčených od dědiců. Trojrozměrné a fotografické materiály jsou doplněny počítačovou prezentací lokalit navštívených Musilem a dětským koutkem. Přínosem je dosažení důstojné prezentace Musilova života s přesahem do oblasti antropologie Blízkého východu způsobem, který zaujme nejen dospělého návštěvníka, ale i děti a mládež.
Mgr. et Mgr. Martina Veselá; Mgr. Ing. Pavel Žďárský, Ph.D.; Tomáš Sadílek; PhDr. Petr Přebinda, Ph.D.; Mgr. Libor Jůn, Ph.D.
Zuzana a Pavla Strakošovy, Drahomír Nantl, Jakub a Matěj Lipavští, Pavel Strakoš, Eva Strakošová, Stanislav Krčmař
leden–prosinec
út–ne
9–17 viz stránky muzea
Mgr. Monika Pelinková
pelinkova@muzeum-vyskovska.cz

Nepovinné přílohy

ak. arch. David Vávra, Robert Daněk
Zuzana a Pavla Strakošovy
skládačka, pexeso, publikace Alois Musil: Fotografie z cest
Výstava koláží akademického architekta Davida Vávry, jejíž vernisáž byla součástí slavnostního otevření nové expozice dne 25. 4. 2014.
1. Rozšířenou výstavu zanedlouho otevřou (Vyškovský deník, 16. 4. 2014); 2. Alois Musil vítá už ve dveřích (Vyškovský deník, 26. 4. 2014); 3. V muzeu je i sedlo na velblouda (Vyškovsko 5plus2, 9. 5. 2014); 4. Otevření nové expozice k životu a dílu Aloise Musila (Vyškovský zpravodaj, 6/2014); 5. Nová expozice věnovaná Aloisi Musilovi (XANTYPA, říjen 2014); Nová expozice k životu a dílu Aloise Musila se objevila mimo výše uvedené informační kanály také dvakrát v pořadech ČT: Dne 27. 7. 2014 byl na ČT24 vysílaný osmý díl cyklu Naše Velká válka s podtitulem S Rakouskem je to vošklivý, který pojednával o císaři Karlu, jeho mírových iniciativách, o Těšíně jako sídle generálního štábu a o postavě Aloise Musila – (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10877203125-nase-velka-valka/214411033220007/). Dne 27. 10. 2014 vysílala ČT1 v pořadu Reportéři ČT reportáž Davida Vondráčka Beduín z Rychtářova (http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/214452801240042/).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru