Muzejní výstava roku

Brno – moravský Manchester. 250 let metropole textilního průmyslu
Výstava se zabývá brněnským vlnařským průmyslem a fenoménem Brna, kterému se přezdívalo moravský Manchester. Pozornost jsme soustředili na urbanistické proměny související s budováním textilního průmyslu a nejdůležitější továrny a jejich majitele, jejichž rozsáhlá textilní výroba iniciovala vznik řady dalších průmyslových odvětví. Věnovali jsme se také národním podnikům Vlněna a Mosilana, které vznikly znárodněním a spojením některých bývalých soukromých továren původně německých nebo židovských majitelů. Výstava prezentuje brněnskou vlnařskou produkci, zejména velmi kvalitní vlněné látky a sukna určená nejen pro výrobu civilních oděvů, ale také uniformy. V tomto kontext jsme představili také tehdejší Moravské průmyslové muzeum jako iniciativu některých předních osobností z řad textilních podnikatelů a jejich snahy o podporu místních živnostníků a podnikatelů skrze aktivity muzea a jeho akviziční činnost.
83/2014
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http://www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Iniciační roli při promýšlení výstavy sehrála sbírka textilu Uměleckoprůmyslového muzea v Brně, jež byla založena spolu s institucí roku 1873. Sbírka, stejně jako instituce, byly úzce spojeny s průmyslovou metropolí. Nezadržitelný boom textilních továren v Brně dal vzniknout pojmu „moravský Manchester“ a vtiskl městu specifickou tvář průmyslové metropole své doby. Za výstavnou okružní třídou a mimo rezidenční městské čtvrtě vyrostly továrny na výrobu příze, tkalcovny, valchy, vodní náhony, dělnická obydlí a průmyslová infrastruktura. Výroba textilu byla i důvodem, proč v Brně vznikala poptávka po dalších oborech. Pro kultivaci pracovní odbornosti byla během 19. století založena řada odborných škol včetně dvou škol vysokých. Pro kultivaci designu vzniklo Moravské průmyslové muzeum. Ve městě se rovněž konstituovaly bohaté elity průmyslníků, rostl silný finanční kapitál, reprezentativní stavby, otevřena byla řada moravských bankovních domů, obchod směřoval z Brna do všech kontinentů světa. Komplexnost tématu textilního průmyslu v Brně jsme vyjádřili několika tématy, které aditivním principem celou výstavu skládají. Prvním tématem je město jako takové, především jeho průmyslová architektura a urbanismus. Další tématem je inspirace, které v brněnském prostředí daly vzniknout konkrétní tovární produkci a jeho tvarové a materiálové specifičnosti, nositelem inspirací byla rovněž dobová média a místní institucionální zázemí. Na ni navazuje textilní produkce, ve své škále, specifiku a marketingu. Samostatným tématem je výrobě průmyslových výrobků sloužící fabrika. Tématem zdánlivě posledním je zánik. Budování, krize a opětovné konjunktury průmyslu mohou dle konkrétních okolností končit i zánikem celých odvětví. Skutečným závěrem výstavy je ale prezentace jedinečné textilní techniky art-protis, s Brnem bytostně spjaté, kterou představujeme na příkladu tří generací textilních výtvarnic. Vystavené práce nejmladší z nich představují zároveň určitou naději v možný „comeback“ aspoň dílčích aspektů slavné minulosti textilního Brna.
Mgr. Andrea Březinová, Mgr. et Mgr. Tomáš Zapletal
12.12.2014
12.4.2015
prosinec–duben
st–ne
10—18 , čt 10—19
Mgr. Andrea Březinová
andrea.brezinova@moravska-galerie.cz

Nepovinné přílohy

Tomáš Rusín, Ivan Wahla / Atelier RAW, s. r. o.
Kolektiv Studio
Katalog výstavy: Brno. Moravský Manchester (fotodokumentace); Publikace: Fabrika. Příběh textilních baronů z moravského Manchesteru (fotodokumentace); Pozvánka na zahájení (příloha tištěné přihlášky); Skládačka DL leták (příloha tištěné přihlášky).
Kurátorské výklady ve výstavě (Andrea Březinová, Tomáš Zapletal); Přejme přízi přízeň (dílna pro seniory z cyklu Creativ 60+); Speciální komentovaná prohlídka pro Kulturní akademii třetího věku; Továrny / Netovárny (Sobotní ateliér pro děti 6 – 15 let); Jak se Brno stavělo (dílna z cyklu Rodinná odpoledne); Cyklus Vymalováno - dílny pro nejmenší děti: O smutné továrně, Za červenou nití, Pozor! Pochodem vchod! Cyklus komentovaných procházek po brněnských industriálních budovách spjatých s textilním průmyslem, ve spolupráci s MU – 8 procházek v období 3/3 – 9/6/2015; Cyklus Prostor pro město – přednášky na téma brněnský textilní průmysl, konverze industriálních budov; Edukační programy k výstavě: Smutné továrny / 1. – 4. ročník ZŠ; Představíme si historii průmyslového Brna, kterému se přezdívalo Moravský Manchester. Látky nejlepší široko daleko / 6. – 9. ročník ZŠ Přádelna, tkalcovna, barvírna, valchovna a apretovna, všechny názvy souvisí textilem a jeho výrobou. Průmyslové dědictví / SŠ Jména Offermann, Skutezky, Stiassny, Löw-Beer nebo Wanieck jsou úzce spjata minulostí města.
FlyingMag, zima 2014; iDNES, 12. 12. 2014; Kult, 12.2014; Lidové noviny, 23. 1. 2015; MF Dnes, 10. 1. 2015; MF Dnes, 12. 12. 2014; MF Dnes, 14. 1. 2015; Pragr Zaitung-15-03-06; Rovnost, 11. 12. 2014.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru