Muzejní výstava roku

Vládci noci
Jedinečná koncepce výstavy v Technickém muzeum Petřvald poskytla pohled do světa tvorů probouzejících se po západu slunce. Zatemněná místnost, doplněná jemným osvětlením i zvuky přírody, podtrhla význam vzniku různých adaptací k nočnímu způsobu života. Návštěvník se náhle ocitl uprostřed noční krajiny, ve které mohl objevovat sám či s pomocí svítilny velké i drobné živočichy – vládce noci.
86/2014
Muzeum Těšínska, p. o.
Hlavní třída 15, 737 01 Český Těšín
+420 558 761 211
+420 558 761 223
muzeum@muzeumct.cz
http://www.muzeumct.cz
00305847
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Zatemněné prostory výstavní síně představují noční tvory ve světle, ve kterém se v přírodě běžně vyskytují. Právě nedostatek světla pomáhá uvědomit si, jakým způsobem se jednotlivé druhy k životu ve tmě přizpůsobily. Návštěvníkům, jimž jemné osvětlení nestačí, jsou k objevování vládců noci nabídnuty svítilny. U vstupu nalezneme mořské pobřeží. Pomocí speciálního nasvětlení jsou znázorněny hlubokomořské světélkující organismy i efekt tzv. rudého přílivu. Od moře se přesouváme k lidskému obydlí, jehož okolí obývají živočichové určitým způsobem spjati s člověkem. Prozkoumáme hmyz, všimneme si kočky, číhající na myš, nahlédneme pod střechu na probouzející se netopýry. Statečnější mohou zjistit, který nezvaný host se vplížil v noci do kurníku. V mokřadu neunikne pozornosti bobr okusující větev a následujíce světlušky dojdeme k nočnímu poli. Detailnějším prozkoumáváním zde najdeme jedny z našich nejmenších savců. Nejtemnější část tvoří les. Uprostřed druhů, jakými jsou prase divoké či liška obecná, se vynoří král vládců noci – rys ostrovid. Okraj lesa lemuje silnice. Zde po stisknutí tlačítka probliknou reflektory projíždějícího auta. Tímto způsobem je návštěvníkům dopřán pocit oslnění, jaké zažívá zvěř při nočním střetu s dopravním prostředkem. Výstavu doplňuje 8 podsvícených textových panelů. Informují o způsobech adaptace, vysvětlují mechanismy echolokace či bioluminiscence, obsahují zajímavosti ze světa vědy a výzkumu. Doplňujícím prvkem jsou hlasy nočních zvířat a zvuky přírody. Výstava je zcela jedinečná z pohledu její celkové kompozice, pomocí níž nenásilnou formou vysvětluje přírodní jevy i vzdělává. Mezi „běžnými“ výstavami vyniká svou tajemností a tmavými zákoutími, které překvapí a nadchnou i méně hravé návštěvníky.
Mgr. Daniela Podstawková
17.2.2015
14.6.2015
únor–červen
út–ne
út–pá 8–12 a 12.30–16.30; so 9–13; ne 13–17
Mgr. Daniela Podstawková
daniela.podstawkova@muzeumct.cz

Nepovinné přílohy

omalovánky zvířat, pracovní listy – křížovka
magnetická tabule s přiřazováním vlastností a charakteristik k jednotlivým zvířatům, vystřihování nočních zvířat z reflexních materiálů
Noční tvorové ovládnou muzeum; Vládci noci, www.havirov-info.cz, 19. 1. 2015; Muzeum v Petřvaldě se po rekonstrukci otevřelo návštěvníkům; Zpravodajství Hitrádia Orion; Technické muzeum v Petřvaldu rozšířilo po opravě své sbírky; Vládci noci – Petřvaldské noviny; Český rozhlas Ostrava – Křížem krajem (vysílání 6. 3. 2015).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru