Muzejní publikace roku

Max Švabinský. Malířské a kreslířské dílo (1879–1916)
Kniha je prvním a úplným soupisem Švabinského raného malířského a kreslířského díla do roku 1916. Je podrobnou mapou Švabinského díla i sondou do českého kulturního života své doby. Přináší informace o více než 1 300 dílech, převážně dokumentovaných reprodukcemi, a další texty, které obohacují informační hodnotu knihy. Kniha je jedním z plodů desetiletí trvající péče Muzea Kroměřížska o dílo kroměřížského rodáka, jehož rozsáhlý a reprezentativní Památník Maxe Švabinského se v muzeu těší neustálému zájmu veřejnosti.
51/2014
Muzeum Kroměřížska, p. o.
Velké náměstí 38, 767 11 Kroměříž
+420 573 338 388
muzeum@muzeum-km.cz
http://www.muzeum-km.cz
00091138
Zlínský kraj

Povinné přílohy

Kniha není jen úplným soupisem kresebného a malířského díla od roku 1879 do roku 1916, ale i sondou do českého společenského života své doby. Čítá přes 1 300 položek, většina je doplněna o barevné i černobílé reprodukce. Soupis je protějškem k již existujícímu soupisu Švabinského grafiky a pokrývá velmi plodnou a důležitou etapu Švabinského tvůrčího života. Toto období bývá nazýváno „kozlovským“, podle malé vesničky Kozlova u České Třebové, jehož prostředí Švabinského v té době umělecky silně ovlivnilo. V kresbách a malbách nalezneme tedy kozlovskou krajinu (i proslulý Chudý kraj), ale také mnohé portréty slavných českých i evropských osobností (Masaryk, Dvořák, Rodin, Maeterlinck). Samotný soupis, který je fundamentem knihy, rozšiřuje a obohacuje fotodokumentace ze života Švabinského, jeho blízkých, rodiny i osobností české kultury, rodokmen rodiny a životopisná data. Dále je v knize uveden text Zuzany Švabinské mapující vývoj práce na soupisu, která započala ještě za života Švabinského, a stať kunsthistoričky Jany Orlíkové o raném Švabinského díle. Informační hodnotu knihy rozšiřuje soupis domácích i zahraničních výstav, na kterých bylo prezentováno dílo ze soupisu, a také bibliografie článků a publikací o Švabinského díle. Součástí jsou věcné rejstříky, které usnadňují orientaci v soupisu. Závěrem kniha obsahuje obsáhlejší resumé v anglickém jazyce. Kniha má nejen vysokou odbornou úroveň, takže bude dobrou pomůckou kunsthistorikům a galeristům, ale také je svým charakterem vhodná pro širší kulturní veřejnost, pro milovníky díla Švabinského. Širší kontext vydání knihy přibližujeme v oddíle nepovinné přílohy.
Zuzana Švabinská, Václav Ševčík, Martin Kuna, Jana Orlíková
Archiv autorů a institucí
Václav Ševčík a Libor Hofman
390 Kč
500 ks
Kniha je dostupná ve vědeckých knihovnách, vybraných knihkupectvích, objednat možno z Muzea Kroměřížska

Nepovinné přílohy

978-80-85945-67-6
Vydání knihy nelze chápat jako solitérní počin, ale je nutné ho zasadit do širšího kontextu. Již od roku 1976 Muzeum Kroměřížska (MK) soustavně pečuje o Švabinského umělecký odkaz. Ve zmíněném roce byl otevřen tomuto významnému kroměřížskému rodákovi reprezentativní Památník Maxe Švabinského, v roce 2003 zásadně re-instalovaný. Památník se neustále těší velké přízni návštěvníků z celé České republiky i ze zahraničí. V jubilejních rocích jsou pořádány příležitostné výstavy představující zájemcům Švabinského život a tvorbu. MK také více jak třicet let spolupracuje se Švabinského kruhem přátel výtvarného umění, který periodicky, především přednáškami a publikační činností, přibližuje osobnost Maxe Švabinského široké veřejnosti. Podstatnými byly a jsou dlouholeté kontakty a spolupráce s paní Zuzanou Švabinskou, její dcerou a vnukem. A také spolupráce s kunsthistoričkou Janou Orlíkovou, znalkyní Švabinského díla a autorkou expozice Památníku Maxe Švabinského z roku 2003. Díky těmto skutečnostem a iniciativě Muzea Kroměřížska byla vydána i tato kniha.

Fotogalerie

nahoru