Muzejní publikace roku

Vydáno v Mikulově. Mikulovské fotoateliéry a nakladatelství do roku 1945
Publikace přináší historické fotografie jihomoravského Mikulova, krajiny a sídel v jeho okolí – pod Pálavou i v Rakousku, doplněné textovými exkurzy do minulosti kraje a historií zdejších fotoateliérů a nakladatelství. Doprovází stejnojmennou výstavu, která byla otevřena v dubnu 2015. Muzeum v obou případech využilo především fotografie, pohlednice a skleněné negativy, které pocházejí z mikulovských fotoateliérů a nakladatelství, jejichž poslední majitelé byli po válce odsunuti. Mikulovské muzeum získalo tento nesmírně zajímavý konvolut v roce 1947. Publikace není jen prezentací dobových fotografií, ale nabízí také pohled do života města, na jehož veřejném a kulturním dění se mnozí z majitelů nakladatelství a fotoateliérů významně podíleli, a jejich životní příběhy tak doplnily další vhledy do historie Mikulova. Publikace je dvojjazyčná – česko-německá, v plnobarevném tisku a pevné vazbě.
59/2014
Regionální muzeum v Mikulově, p. o.
Zámek 1, 692 15 Mikulov
+420 519 309 019
+420 519 309 030
rmm@rmm.cz
http://www.rmm.cz
00089613
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Publikace představuje město Mikulov od konce 19. století do konce druhé světové války, jak jej zachytily fotoaparáty někdejších místních fotografů a jak se zachoval v tvorbě mikulovských nakladatelů a knihkupců. Regionální muzeum zde využilo především fotografie, pohlednice a skleněné negativy, které tvoří jádro muzejní sbírky historických fotografií. Tento nesmírně zajímavý konvolut pochází z ateliérů mikulovských fotografů a z archivů nakladatelů, jenž byl do muzea získán v roce 1947 jako zůstavší majetek odsunutých německých občanů. Kniha se v první části věnuje právě dosud jen málo známé historii těchto ateliérů a nakladatelství. Ty zde měly tradici již hluboko v 19. století a patřily k vůbec prvním na celé Moravě. Úrovní svého díla se některé fotoateliéry i nakladatelství řadily ke špičce v oboru. Osudy jednotlivých nakladatelů a fotografů jsou zde zpracovány v životopisných medailóncích. V druhé části se v jednotlivých kapitolách – představujících na fotografiích postupně město, zámek, náměstí, židovské město i okolní obce – kniha věnuje historii kraje a města právě v kontextu s cenným a mnohdy dosud nepublikovaným obrazovým materiálem. Publikace nechce být jen prezentací dobových fotografií a pohlednic, byť zajímavých jak pro místní obyvatele, tak díky jejich vysoké umělecké úrovni a zachycené atmosféře i pro široké publikum, ale nabízí také pohled do života města, na jehož veřejném a kulturním dění se mnozí z majitelů nakladatelství a fotoateliérů významně podíleli. Jejich práce nám tak v obrazech zachovala tehdejší město Nikolsburg s jeho krásami a mnohdy již neexistujícími místy a jejich životní příběhy doplnily další vhledy do historie města.
Dana Massowová, Dobromila Brichtová, Stanislava Vrbková
Zdeněk Halla
400 Kč
500 ks
Přímý prodej – muzejní pokladna, Turistické informační centrum Mikulov; Nabídka ke koupi – webové stránky muzea, internetový knižní obchod ABZ

Nepovinné přílohy

978-80-85088-45-8

Fotogalerie

nahoru