Muzejní publikace roku

Pošta za Velké války
Publikace se zabývá dosud nepříliš zpracovaným tématem rakousko-uherské civilní i vojenské poštovní správy za první světové války. Podnětem ke knižnímu zpracování bylo aktivní zapojení Poštovního muzea do projektu Velká válka 1914–1918, který prostřednictvím výstav a doprovodných akcí připomněl sté výročí vypuknutí tohoto ozbrojeného konfliktu. Jedinečné písemné, obrazové i hmotné dokumenty, představené na výstavě Pošta za Velké války. Píšu Vám z fronty…, byly následně použity k sestavení stejnojmenné publikace. V českém prostředí tak jde o vůbec první knihu, která se tímto tématem soustavně zabývá. Součástí publikace jsou chronologický přehled vývoje poštovní správy za první světové války, seznam použitých pramenů a literatury a poznámkový aparát. Publikaci doplňuje cca 350 obrazových příloh, které pocházejí převážně ze Sbírky Poštovního muzea.
65/2014
Česká pošta, s. p. – Poštovní muzeum
Nové mlýny 2, 110 00 Praha 1
+420 222 312 006
+420 222 311 930
postovni.muzeum@cpost.cz
http://www.postovnimuzeum.cz
47114983
Ministerstvo vnitra ČR

Povinné přílohy

Podnětem k napsání publikace se stala účast Poštovního muzea na výstavním projektu s názvem Velká válka 1914–1918. Poštovní muzeum se do projektu zapojilo prostřednictvím výstavy Pošta za Velké války. Píšu Vám z fronty…, která představila vojenskou i civilní část poštovní správy během tohoto ozbrojeného konfliktu. Součástí výstavy se sice stal výpravný katalog, do něhož jednotliví účastníci přispěli, ale vymezený prostor neumožnil představit činnost rakousko-uherské poštovní správy v potřebné šíři. Cílem tedy bylo podrobně zpracovat toto opomíjené téma v rámci monografie a zaplnit mezeru našich poštovních, vojenských i kulturních dějin. Stalo se tak prostřednictvím detailního studia písemných, obrazových i hmotných pramenů uložených zejména ve Sbírce Poštovního muzea. Ta totiž obsahuje bohatý studijní materiál k dějinám předlitavské poštovní správy. Důležitým zdrojem informací se stala také dobová poštovní periodika z Knihovny Poštovního muzea. Hlavní text knihy obsahuje 4 části, které jsou dále rozděleny do 14 kapitol a 46 podkapitol. První část (kapitoly 1–7) se věnuje struktuře a logistice polní pošty. Druhá část (kapitola 8) popisuje prostředky používané k dopravě zásilek. Třetí část (kapitoly 9–12) je zaměřena hlavně na rozmanité druhy poštovních zásilek. Poslední, čtvrtá část (kapitoly 13–14), se zabývá jednak periodickým tiskem a jeho distribucí během válečných let, jednak finančními a sociálními otázkami pohledem poštovní správy. Publikaci doplňují přílohy v podobě chronologického přehledu vývoje poštovní správy za první světové války, seznamu použitých pramenů a literatury a poznámkového aparátu. Kromě textů obsahuje publikace cca 350 obrazových příloh, které až na malé výjimky pocházejí ze Sbírky Poštovního muzea. Každá podkapitola je navíc obohacena o otázku s odpovědí typu „Víte, že...?“, která čtenáře upozorňuje na některou důležitou a přitom málo známou skutečnost z dějin rakousko-uherské poštovní správy v letech 1914–18.
PhDr. Jan Kramář; Mgr. Tomáš Kavka, Ph.D.; Mgr. Martin Jahoda
Jindřich Hoch, Radovan Šubín, Sbírka Poštovního muzea, Národní archiv, Vojenský historický ústav, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, Muzeum vlakové pošty, Pavel Korbel
Jindřich Hoch / Sandstudios
0 Kč
700 ks
pouze zdarma ve formě daru

Nepovinné přílohy

978-80-86437-18-7

Fotogalerie

nahoru