Muzejní publikace roku

Příběh jižní eskadrony. Zvolenský stíhací letecký pluk 1944–1994
Publikace mapuje padesát let existence Zvolenského stíhacího leteckého pluku, jednoho z vlajkových útvarů v historii československé – české armády. Příslušníky pluku byli např. František Fajtl, Jan Klán, František Chábera, Pavel Kocfelda. Z poválečných generací pak např. Miloslav Martenek, Vladimír Remek, Jiří Zabranský. Pluk nese svůj název k 15. 9. 1944, kdy jeho příslušníci přeletěli nepozorovaně frontu z území Sovětského svazu na letiště Tri Duby na pomoc Slovenskému národnímu povstání. Padesátiletá historie pluku je plně svázána s vojenským letištěm v Plané u Českých Budějovic, kde pluk po celou dobu své existence působil a kde ho také zastihl rozkaz o jeho zrušení, platný k 31. 12. 1994. Téma je zpracováno s odbornou erudicí a se znalostí všech dostupných pramenů. Jde o ojedinělou publikaci neregionálního významu, jejíž celý náklad se v krátké době vyprodal.
73/2014
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, p. o.
Dukelská 1, 370 51 České Budějovice
+420 391 001 505
muzeumcb@muzeumcb.cz
http://muzeumcb.cz
00073539
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Publikace byla vydána u příležitosti 70. Výročí založení 1. Československého samostatného stíhacího leteckého pluku v SSSR, který byl pojmenován čestným názvem „Zvolenský“. Je členěna na dvě části – první výkladovou, kde autor popisuje v několika kapitolách samotnou historii pluku, a to od roku 1944 až do jeho zrušení v roce 1994. Druhá část je o personální historii pluku, obsahuje výčet jeho velitelů, hlavních funkcionářů, pilotů, letovodů, dispečerů, jakož i ostatních příslušníků pluku v době své existence. Poslední kapitola mapuje letecké nehody jeho příslušníků. Publikace je doplněna dobovými fotografiemi, portréty i snímky dokumentujícími činnosti pluku. Má barevnou přílohu s vyobrazeními jednotlivých typů letadel pluku, jejich kamufláže, označení, stejně jako znaků pluku. Nechybí samozřejmě ani barevné fotografie z letového provozu. Historie pluku je pevně svázán a i s historií prostoru, v němž působil – Českými Budějovicemi a vojenským letištěm v Plané u Českých Budějovic. To bylo založeno československým státem ještě na sklonku třicátých let a velký podíl na jeho vzniku měl prof. Jaroslav Maňák, propagátor letectví na jihu Čech a otec slavného leteckého esa z období druhé světové války, Jiřího Maňáka. Mimochodem, Jaroslav Maňák spravoval nedaleko letiště u Stecherova mlýna též meteorologickou stanici, kde v únoru 1929 naměřil dosud platnou nejnižší teplotu na území Čech: - 42, 2 ºC. Publikace o pluku a místě je na jedné straně regionální práce, na druhou stranu svým faktickým dosahem i významem má nesporný nadregionální význam. Autor touto publikací završil svůj mnohaletý výzkum na dané téma, publikace je založena na důkladné znalosti pramenného materiálu, jakož i prostředí a tématu samotného. Publikace je doprovázena přehledem zkratek a seznamem pramenů a literatury.
Miroslav Irra
archiv autora, Jihočeské muzeum, VHÚ/VHA Praha
Miloslav Martenek
Lukáš Bártů / Nová tiskárna Pelhřimov
500 Kč
350 ks
Internetový prodej, prodej v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, přímý prodej bývalým příslušníkům pluku, slavnostní shromáždění bývalých příslušníků pluku konané 31. 5. 2014 v Českých Budějovicích.

Nepovinné přílohy

978-80-87311-44-8
Zpravodaj Svazu letců ČR, 2013, č. 66, s. 53 – 54; Zpravodaj Svazu letců ČR, 2013, č. 67, s. 49.

Fotogalerie

nahoru