Muzejní publikace roku

Ještěd 11x jinak
Severočeské muzeum v Liberci ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci vydalo v roce 2014 publikaci o architektonické soutěži na novostavbu vysílače a hotelu Ještěd v roce 1963. V knize je poprvé shromážděno všech 11 soutěžních návrhů a jsou zde zaznamenané rozporuplné dobové názory veřejnosti, jak se dochovaly v archivních pramenech. Publikace byla vydána v českém a německém jazyce, v rámci projektu Topografie staveb moderní architektury TOPOMOMO, financovaného z programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česko – Sasko.
74/2014
Severočeské muzeum v Liberci, p. o.
Masarykova 11, 460 01 Liberec 1
+420 724 663 622
jiri.krizek@muzeumlb.cz
http://www.muzeumlb.cz
00083232
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Severočeské muzeum vydalo ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci publikaci, která poprvé po 50 letech shrnula dostupné dokumenty k architektonické soutěži na novostavbu vysílače a horského hotelu na Ještědu z roku 1963. Kniha je pomyslným dovětkem za loňskou výstavou „Ještěd, 40 let s námi“, při které muzeum shromáždilo neznámé informace a detaily z historie této světoznámé stavby. Jedním z největších objevů byla domněle ztracená návštěvní kniha z výstavy, která se konala od března do dubna 1963 v liberecké pobočce Státní (dnes České) spořitelny. Nová publikace obsahuje přepis tehdejších názorů, kritik a obhajob veřejnosti vůči 11 vystaveným architektonickým studiím na nový Ještěd, mezi kterými byl návrh Karla Hubáčka již prezentován jako vítězný. Bez přehánění můžeme označit kritiku veřejnosti vůči Hubáčkovi za drtivou. Lidé většinou nechápali, proč má na jejich milovaném Ještědu „přistát kosmická loď z Marsu“ a nejvíce se jim líbil konvenční návrh Oty Nykodýma, který zachovával dřívější siluetu hory. Na stránkách návštěvní knihy se před 51 lety rozpoutala velmi živá diskuze, kde se lidé překvapivě nebáli pod své kritické a odmítavé názory podepsat i s adresou bydliště! Přepis návštěvní knihy doplňuje v právě vydané publikaci také výběr článků z libereckých novin Vpřed od ledna do dubna 1963, kde byla veřejnost informována o průběhu finančních sbírek, brigádnických závazcích na obnovu budovy i o průběhu prací na ještědském spáleništi. Karel Hubáček dostal v novinách dvakrát příležitost, aby veřejně obhájil svůj projekt. Tyto poměrně krátké články, které jsou v knize rovněž obsaženy, dnes patří k základním textům o architektuře 60. let a jsou často citovány v odborné literatuře. Dalším dokumentem k architektonické soutěži, který publikace obsahuje, je kompletně dochovaný unikátní soubor 11 variantních návrhů na novostavbu Ještědu od zaměstnanců liberecké pobočky Krajského projektového ústavu v Ústí nad Labem. Kniha je výstupem z projektu Topografie moderní architektury TOPOMOMO, který byl financován z programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 a je ve dvoujazyčném česko-německém vydání.
Jiří Křížek (ed.)
Karel Hubáček
O. Binar, K. Hubáček, B. Lísal, V. Syrovátko, O. Nykodým, J. Patrný, J. Hubka, V. Netolička, M. Technik, S. Technik, J. Svoboda, P. Švancer, M. Ulmann, J. Vacek, J. Hrstka
Zuzana Koňasová
Technická univerzita v Liberci
150 Kč
200 + 300 ks
zdarma česným hostům oslav na Ještědu 20. 9. 2014 a studentům Technické univerzity v Liberci, prodej na vybraných místech (Severočeské muzeum v Liberci, Městské informační centrum Liberec, Hotel Ještěd)

Nepovinné přílohy

978-80-7494-070-5
článek v Čtvrtletníku Severočeského muzea v Liberci – podzim 2014 http://www.muzeumlb.cz/files/ctvrtletnik_2014_podzim.pdf

Fotogalerie

nahoru