Muzejní výstava roku

Superhrdinové z východního bloku
Výstava Superhrdinové z východního bloku je završením vůbec prvního česko-německého komiksového sympozia v České republice. Vystaveny jsou práce pěti českých a tří zahraničních autorů, s jejichž výběrem pomohl kurátorům přední český odborník na komiks Mgr. Pavel Kořínek. Během dvoutýdenního sympozia vzniklo osm pětistránkových jedinečných komiksových příběhů se společným námětem ilegálních přechodů přes hranice v socialistické éře. Zároveň vznikly unikátní nástěnné malby a kresby na vnitřních stěnách sýpky, které byly pro umělce velkou výzvou, neboť většina autorů se s prací na tak velký formát setkala poprvé. V sýpce Klenová tak vznikla zajímavá a divácky přitažlivá výstava čerpající velkou měrou z genia loci Šumavského předhůří, ale i z nedávné historie obou zúčastněných států.
13/2015
Galerie Klatovy / Klenová, p. o.
Klenová 1, 340 21 Janovice nad Úhlavou
+420 376 392 208
kristova@gkk.cz
www.gkk.cz
00177270
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Česko-německé komiksové sympozium a výstava Superhrdinové z východního bloku je v České republice dosud ojedinělým galerijním počinem, a to hned z několika důvodů. Komiks jakožto svébytné odvětví výtvarného umění bývá v rámci galerijní praxe uznáváno jen velmi ojediněle, ačkoli se jím mnohdy zabývají jedni z nejlepších kreslířů, kteří často řeší své komiksové příběhy progresivní cestou experimentu srovnatelnou s médiem klasické kresby. Galerie Klatovy / Klenová výrazně pociťuje tento nedostatek a snaží se experimentální formou setkání uvést médium komiksu do světa galerijních institucí. Bylo navázáno na dlouhou tradici uměleckých sympozií v obci Klenová a výsledkem je unikátní výstava, jejímž leitmotivem je tématika ilegálních útěků přes hranice v dobách komunismu, tedy problematika známá jak českým, tak i německým účastníkům. Akce se definitivně zúčastnilo osm z devíti komiksových kreslířů, kteří během dvou týdnů vytvořili svůj vlastní pětistránkový komiks na zadané téma a velkoformátové nástěnné malby v prostorách Sýpky na Klenové. Výstava je členěna do tří pater. V prvním patře jsou umístěny příběhy Štěpánky Jislové, Tomáše Chluda a Sarah Zeese, všechny tři ovlivněné skutečnými příběhy. V druhém patře jsou umístěny komiksy lyrického a dramatického charakteru od Marka Rubce, Ley Heinrich a Václava Šlajcha založené na fiktivních a alegorických příbězích. Třetí patro je charakterizováno zcela protikladnými přístupy k pojetí komiksu, a to dekorativně-minimalistickým ztvárněním tématu jako schématu zvířat lapených v kleci/akvariu Julie Penndorf a tradičně řešeným preciózně konstruovaným příběhem inspirovaným skutečnými událostmi od vysokoškolské pedagožky, docentky Barbary Šalamounové.
Mgr. Petra Mazáčová, Mgr. Michal Lazorčík
30.8.2015
31.10.2015
srpen–říjen
úterý–neděle
9–12, 12–17 (září) 10–12, 12.30–16 (říjen)
Bc. Hana Kristová
kristova@gkk.cz

Nepovinné přílohy

Bc. Martin Šimek
Bc. Martin Šimek
Bc. Martin Šimek
24. 4. v 17:00 Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech: přednáška Mgr. Pavla Kořínka „Bez bublin na vážnou notu“ o osudech obrázkového seriálu v poúnorovém Československu; 18. 8. 2015 ve 14:00 Klenová: beseda s pamětníkem Františkem Wiendlem na téma třetí odboj na Klatovsku; 22. 8. 2015 ve 14:00 areál hradu Klenová: workshop tvorby komiksu pro malé i velké nadšence; 18. 9. 2015 v 17:00 Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech: přednáška Lukáše Kopeckého na téma převaděčství a třetí odboj na Klatovsku; 26. 10. 2015 v 17:00 Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech: autorské čtení D. J. Žáka z knihy Návrat Krále Šumavy.
Zuzana Lizcová, Šumavští „superhrdinové“ ožívají v komiksu, Česká pozice, 5. 9. 2015 http://ceskapozice.lidovky.cz/sumavsti-superhrdinove-ozivaji-v-komiksu-fja/tema.aspx?c=A150903_154035_pozice tema_kasa#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ceskapozice&utm_content=main; Česko-německé komiksové sympozium v Galerii Klatovy / Klenová, Kulturissimo 18. 8. 2015, http://www.kulturissimo.cz/?galerie-klatovy-klenova-cesko-nemecke-komiksove-sympozium-superhrdinove-z-vychodniho-bloku&detail=3125; Barbora Zoubková, Vernisáž zobrazila přechody hranic v netradiční umělecké formě komiksu, 1. 9. 2015, http://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/vernisaz-zobrazila-prechody-hranic-v-netradicni-umelecke-forme-komiksu-20150901.html; Štěpánka Jislová, SUPERHRDINOVÉ Z VÝCHODNÍHO BLOKU, 9. 9. 2015, http://ldcpraha.weebly.com/blog/superhrdinove-z-vychodniho-bloku.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru