Muzejní výstava roku

Žít pivo. Brněnské pivovary a hostince od pravěku po současnost
Hlavní výstava sezóny 2015 na Špilberku je věnována jednomu z významných socio-kulturních fenoménů, který sahá do dávné minulosti naší společnosti, jímž bezesporu je pivo; nápoj provázející člověka téměř od nepaměti. Výstava „Žít pivo“ představuje veřejnosti pestrou historii vaření piva a vše co souvisí s jeho výrobou i konzumací v Brně od středověku až po dnešek včetně společenského aspektu. Chronologicky i tematicky široký záběr výstavy postihuje „cestu piva“ mezi pivovarem a spotřebitelem, tedy nejen výrobní fázi a s ní spojený vývoj technologie vaření piva a proměny jeho kvality, ale také atraktivní téma brněnských výčepů, hostinců a restaurací i života, jenž v nich kypěl. Tento výstavní projekt je výsledkem několikaletého úsilí odborných pracovníků všech oddělení Muzea města Brna i jejich externích spolupracovníků a partnerů.
16/2015
Muzeum města Brna, p. o.
Špilberk 210/1, 662 24 Brno
+420 542 123 611
+420 542 123 613
muzeum.brno@spilberk.cz
www.spilberk.cz
00101427
Statutární město Brno

Povinné přílohy

Výstava "Žít pivo" je koncipována do desíti navazujících místností, reprezentujících všechny důležité etapy historie pivovarnictví a pohostinské činnosti na Brněnsku. Tomu bylo přizpůsobeno architektonické členění i grafika výstavy, kdy jednotlivá historická období jsou oddělena přechodovými bránami naznačujícími posun návštěvníka po časové ose. Samotné texty na téma výroby a konzumace piva jsou umístěné na graficky originálně zpracovaných panelech, přičemž další množství podrobnějších informací je natisknuto na pivních lahvích seskládaných ve vysouvacích typizovaných pivních přepravkách. Exponáty na výstavě mají přiblížit technologie výroby piva i úroveň servírování nápojů v průřezu historie, řada artefaktů se věnuje i dalším tématům úzce spojeným s pohostinstvím, jako je například spolkový život přelomu 19. a 20. století, hazardní hry středověku apod. Představena je i odvrácená tvář častých návštěv hostinců v podobě varování před nadměrnou konzumací alkoholu a aktivním či pasivním kouřením tabáku. Zájemci o brněnskou historii zajisté ocení prezentaci velkého množství dobových fotografií pohostinství z centra i příměstských oblastí Brna. Zážitková část výstavy je reprezentována zejména třemi replikami hostinců z období středověku, c. a k. monarchie a 70. let 20. století. Interaktivní prvky jsou umístěny prakticky ve všech místnostech, k dispozici je replika sladového valachu, model brněnského městského pivovaru či ukázka funkce pivního hustoměru brněnského sládka F. O. Poupěte. Atmosféru výstavy doplňuje reprodukovaná dobová hudba a zvuky reálných hostinců. Projekt „Žít pivo“ představuje vůbec první komplexní souhrn tématu vývoje brněnského pivovarnictví a pohostinství a dle velmi kladného ohlasu návštěvníků výstavy zaplnil mezeru na poli bádání a prezentace této kapitoly brněnských dějin.
Mgr. Zuzana Holubová, Mgr. Petr Holub, Mgr. Pavel Košťál, PhDr. Lenka Kudělková, Mgr. Petr Vachůt
17.6.2015
31.12.2015
červen–září, říjen–prosinec
po–ne, út–ne
10–18, 9–17
Mgr. Petr Vachůt
vachut@spilberk.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Jana Zdražilová
Ing. arch. Jana Zdražilová
Ing. arch. Jana Zdražilová
Publikace „Žít pivo. Stručná historie brněnského pivovarnictví“. Vydalo MuMB, 2015; letáky na výstavu Žít pivo A4, A6; leták na Víkend s brněnskými pivovary; úvodní video a reklamní spot výstavy (na přiloženém CD).
Spolupráce s pivovarem Hauskrecht: Brněnský pivovar Hauskrecht uvařil při příležitosti výstavy speciální pivo Špilberk. V období od 17. 6. do 30. 9. 2015 každý návštěvník výstavy starší 18 let obdržel pivní žeton, na který získal v Bistru Babinský na Špilberku výstavní pivo za symbolickou cenu 10 korun; spolupráce s pivovarem Starobrno: Vstupenka z výstavy Žít pivo slouží jako poukaz na 20% slevu exkurze v pivovaru Starobrno; víkend s brněnskými pivovary, 29. - 30. 8. 2015, hrad Špilberk. Na akci bylo představeno všech současných 8 brněnských pivovarů s možností ochutnávky jejich produktů. Návštěvníci hlasovali v soutěži o nejlepší brněnské pivo. Ve výstavě probíhaly komentované prohlídky; odborný seminář „Historický vývoj pivovarů, pivovarských provozů a technologií v Českých zemích“, 24. - 25. 9. 2015, Muzeum města Brna, hrad Špilberk; „F. O. Poupě – sládek osvoboditel“, 28. 11. 2015, vzpomínková akce k 110. výročí úmrtí brněnského reformátora pivovarnictví. Komentované prohlídky výstavy s prezentací díla F. O. Poupěte.
25 vybraných zpráv o výstavě ze sdělovacích prostředků: Mladá fronta Dnes, Brněnský deník, Metro, 5plus2, Brněnský Metropolitan, Brno Business, Šalina Rádio, Rádio Blaník, mepass.cz, pivovar.cz, pivovar.info, beerweb.cz, zapivem.cz.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru