Muzejní publikace roku

Průvodce budovou Národního technického muzea
Publikace provádí čtenáře historií Národního technického muzea od jeho počátků do současnosti. První část je zaměřena na dějiny muzea jako instituce, druhá část se věnuje výstavbě a rekonstrukci muzejní budovy na Letné. Třetí část je obrazovým průvodcem po budově v současné podobě. Autoři čerpali z bohatých pramenů Archivu Národního technického muzea a Archivu architektury Národního technického muzea. Zajímavé informace skrýval rovněž Archiv Národního zemědělského muzea. Kniha je doplněna reprodukcemi řady výkresů, plakátů, fotografií a dalších materiálů z těchto archivů.
73/2016
Národní technické muzeum
Kostelní 42, 170 78 Praha 7
+420 220 399 101
+420 220 399 200
info@ntm.cz
http://www.ntm.cz/
00023299
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Publikace provádí čtenáře historií Národního technického muzea od jeho počátků do současnosti. První část je zaměřena na dějiny muzea jako instituce, seznamuje čtenáře s jeho více než stoletou historií. Připomíná úspěšné akce pořádané muzeem a zmiňuje důležité osobnosti, jež ovlivnily jeho rozvoj. Text dokreslují reprodukce archiválií z Archivu NTM. Druhá část se věnuje výstavbě muzejní budovy na Letné. Autor čerpal z bohatých pramenů Archivu Národního technického muzea a Archivu architektury Národního technického muzea. Zajímavé informace skrýval rovněž Archiv Národního zemědělského muzea. Třetí část je obrazovým průvodcem po budově v současné podobě. Množství fotografií provádí čtenáře jednotlivými expozicemi a zázemím pro návštěvníky muzea. Zachycuje současný stav po velké rekonstrukci muzejní budovy dokončené v roce 2011 a otevření posledních expozic v roce 2013. Stručně jsou zmíněny také mimopražské objekty muzea – depozitáře v Čelákovicích, železniční depo v Chomutově a v roce 2015 otevřené Centrum stavitelského dědictví v Plasích. Pro tyto objekty plánuje v budoucnu muzeum vydat vlastní průvodce. Stručně je nastíněn i záměr vybudování Muzea železnice a elektrotechniky na Masarykově nádraží v Praze. Průvodce budovou Národního technického muzea vyšel v řadě Katalogů NTM, jejíž vydávání bylo zahájeno v letech 2014–2015.
Jan Hozák, Michal Novotný
Linda Jelínková, Kateřina Uksová, Patrik Sláma
Magdalena Buriánková
Národní technické muzeum
250 Kč
500 ks
Prodej v muzejním obchodě, prodej v e-shopu na webových stránkách NTM: http://www.ntm.cz/muzeum/publikace-k-prodeji.

Nepovinné přílohy

978-80-7037-273-9
Dvojčata na Letné, Lidové noviny. 11. únor 2017, sobotní příloha Orientace. / Dvojčata na Letné. Trnitá cesta ke stavbě technického a zemědělského muzea, http://www.lidovky.cz/dvojcata-na-letne-trnita-cesta-ke-stavbe-technickeho-a-zemedelskeho-muzea-1l0-/design.aspx?c=A170214_094409_ln-bydleni_ape / Dvojčata na Letné, http://neviditelnypes.lidovky.cz/architektura-dvojcata-na-letne-dzw-/p_architekt.aspx?c=A170214_223435_p_architekt_wag

Fotogalerie

nahoru