Muzejní výstava roku

Vdovy S: Zdeněk Sýkora / Otakar Slavík / Zbyněk Sekal
Výstava Vdovy S / Sekal / Slavík / Sýkora je ojedinělým projektem, který poprvé v rámci České republiky přichází s tématem interpretace uměleckého odkazu prostřednictvím pohledu životní partnerky umělce. Autorka výstavy, paní Duňa Slavíková, napsala do katalogu výstavy historický exkurs k tématu oslovila své dvě přítelkyně, paní Christine Sekalovou a paní Lenku Sýkorovou, aby se tohoto úkolu zhostily. Každá z nich tak učinila po svém, Christine Sekalová s ohledem na prožitou životní pouť svého muže, exulanta, jenž se jen obtížně sžíval s novým vídeňským prostředím. Jeho příběh, tak jak jej partnerka zrcadlí, má však kořeny v hrůzné minulosti svázané s pobytem v koncentračním táboře Mauthausen. Otakar Slavík se rovněž obtížně vyrovnával se svou novou životní situací po podpisu Charty 77 a odchodu do vídeňského exilu. Jeho partnerka se soustředila na výklad ojedinělých postupů destrukce uměleckého díla. Lenka Sýkorová, manželka a spoluautorka Sýkorových děl se vydala ve své interpretaci odlišnou cestou. Zaměřuje se na projektivní vizi Sýkorova muzea.
44/2017
Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, příspěvková organizace
Očkova 5, 413 01 Roudnice nad Labem
+420 416 837 301
+420 416 837 301
galerieroudnice@gmail.com
http://www.galerieroudnice.cz
00360643
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Výstava Vdovy S / Sekal / Slavík / Sýkora je ojedinělým projektem, který poprvé v rámci České republiky přichází s tématem interpretace uměleckého odkazu prostřednictvím pohledu životní partnerky umělce. Autorka výstavy, paní Duňa Slavíková, napsala do katalogu výstavy historický exkurs k tématu, jež se zatím v uměleckohistorické biografice nestačilo prosadit, oslovila své dvě přítelkyně, paní Christine Sekalovou a paní Lenku Sýkorovou, aby se tohoto úkolu zhostily. Každá z nich tak učinila po svém, Christine Sekalová s ohledem na prožitou životní pouť svého muže, exulanta, jenž se jen obtížně sžíval s novým vídeňským prostředím. Jeho příběh, tak jak jej partnerka zrcadlí, má však kořeny v hrůzné minulosti svázané s pobytem v koncentračním táboře Mauthausen. Otakar Slavík se rovněž obtížně vyrovnával se svou novou životní situací po podpisu Charty 77 a odchodu do vídeňského exilu. Jeho partnerka se soustředila na výklad ojedinělých postupů destrukce uměleckého díla. Lenka Sýkorová, manželka a spoluautorka Sýkorových děl se vydala ve své interpretaci odlišnou cestou. Zaměřuje se na projektivní vizi Sýkorova muzea, v němž by se měla v lounském prostředí, kde autor po celá léta působil, představit stěžejní díla z jeho pozůstalosti včetně studijního materiálu. Muzeum by mělo ochránit umělcův odkaz a stát se zároveň živým a inspirativním centrem umění. Výstava konfrontuje tři odlišné přístupy, ale hlavně prezentuje vrcholná díla tří mezinárodně proslavených umělců, jejichž odkaz patří ke stěžejním hodnotám českého moderního umění. Každé z nich skrývá hluboký vnitřní obsah, všechna navzájem spolu vedou intenzivní, tvůrčí dialog.
Duňa Slavíková
7.12.2017
11.2.2018
prosinec, leden, únor
út– ne
10–17
PhDr. Alena Potůčková
potuckova@galerieroudnice.cz

Nepovinné přílohy

Duňa Slavíková ve spolupráci s Lenkou Sýkorovou
Plakát, pozvánka a katalog.
Vernisáž výstavy Vdovy S. Úvodní slovo pronesla autorka výstavy Duňa Slavíková a v hudebním programu vystoupil klavírista Jan Bartoš. 7. 12. 2017; Přednáška Obrazy na cestách. V archivu Lenky a Zdeňka Sýkorových v Lounech se mezi tisíci dokumentačních fotografií z umělcova života nachází mnoho těch, které zachycují samostatné i kolektivní výstavy. Tyto fotografie lze prezentovat nejen jako svědectví o autorovi, době a vystavovaných dílech, ale také jako dokumenty o proměnách galerií a muzeí v průběhu čtyřiceti let. Lenka Sýkorová vybrala kolem stovky těchto fotografií a svým komentářem doplní jejich promítání. Upozorní na aspekty, které ji osobně zaujaly při úvahách o budoucím muzeu Zdeňka Sýkory. 11. 1. 2018; Galerijní animace pro školy / Sekal – Slavík – Sýkora / Inspirace dílem českých umělců. Animace je orientována na příběh a úvahy o umění a koná se po dobu konání výstavy; Derniéra a komentovaná prohlídka výstavy Vdovy S. S hlavními protagonistkami výstavy Christine Sekalovou, Duňou Slavíkovou a Lenkou Sýkorovou. Neděle 11. 2.  2018.
MLADÁ FRONTA DNES / 8. 12. 2017. Článek „Roudnickou výstavu pomáhaly sestavovat partnerky slavných umělců“. Autor Pavel Křivohlavý; https://usti.idnes.cz/zdenek-sykora-zbynek-sekal-otakar-slavik-galerie-vystava-roudnice-nad-labem-17a-/usti-zpravy.aspx?c=A171208_369466_usti-zpravy_mi; Bubínek Revolver Revue / 4. 1. 2018. OTÁZKA / Duňa Slavíková; http://www.bubinekrevolveru.cz/otazka-duna-slavikova.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru