Muzejní výstava roku

Gotické umění na Děčínsku
K instalaci stálé expozice umění středověku na Děčínsku jsou v rámci muzea vyčleněny dvě na sebe přímo navazující místnosti v přízemí budovy. Kvalitní kolekce uměleckých děl z období středověku umožnila instalovat stálou expozicí a to především s umocněním prezentace jednotlivých děl – solitérů v kulturně – historickém kontextu. Expozice je rozčleněna i architektonickým designem na větší či menší okruhy – sekvence, v rámci kterých jsou díla prezentována v relativně uzavřených celcích. Jednotlivé sekvence jsou řešené tak, aby neztratily přímou vazbu k celku i k sobě navzájem, ale aby vytvořily svébytný prostor pro prezentaci děl.
58/2018
Oblastní muzeum v Děčíně, příspěvková organizace
Čs. mládeže 1/31, 405 02 Děčín
+420 412 531 549
info@muzeumdc.cz
http://www.muzeumdc.cz
00360210
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Na Děčínsku se dochoval do současnosti unikátní soubor středověkých uměleckých děl. Na počátku 90. let byl zmíněný soubor výrazně obohacen novými nálezy a novými identifikacemi gotických děl. Kromě Madony ze samého počátku 14. století, to byly plastiky vysoké umělecké kvality z období pozdní gotiky (Madona z Velkého Šenova, Madona z Varnsdorfu…). Tyto objevy podnítily instalaci první stálé expozice „Gotická plastika na Děčínsku“, která byla realizovaná v roce 1991 ve velmi skromných podmínkách. Tato expozice z roku 1991 se stala odrazovým můstkem pro interdisciplinární, mezioborovou spolupráci při systematickém výzkumu gotického umění v severozápadních Čechách. Postupně se do tohoto procesu zapojilo kromě severočeských muzeí i FF UJEP v Ústí nad Labem a ÚDU UK v Praze. V roce 2014 vyvrcholila úzká spolupráce zmíněných institucí a Oblastního muzea v Děčíně v reprezentativní výstavu „Gotické umění na Děčínsku“, umístěnou ve výstavních prostorách na zámku v Děčíně. Během roku 2015 a 2016 putovaly gotické plastiky po různých výstavách, např. Valdštejnská jízdárna v Praze „Umění v Krušnohoří 1250–1550“, Regionální muzeum v Teplicích „Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků“ a také výstava „Böhmen und Sachsens im Spiegel der Kunst um 1500“ v Chemnitz. Muzejní prostory, kde byla původní expozice umístěna, byly v neutěšeném stavu, a bylo třeba je od základu zrenovovat. Poslední zásadní stavební úpravy zde totiž probíhaly naposledy v 70. letech 20. století. Celá situace byla o to složitější, že budova muzea je prohlášena za kulturní památku a bylo nutné k rekonstrukci přistupovat opatrně a vše konzultovat s Ústavem památkové péče. Symbolem celé expozice se stala Pana Marie s Ježíškem, připisovaná mistru Madony z Velkého Šenova, která byla zřejmě umístěna v kostele svatého Bartoloměje. Původní umístění plastik zůstalo částečně zachováno, ale expozice je doplněná o drobné předměty z archeologických výzkumů a další zajímavé vypůjčené exponáty z muzejních i soukromých sbírek. Předměty jsou prezentovány v jednoznačně odlišné architektonické koncepci, která odpovídá trendům soudobého muzejnictví. Stálá expozice Gotické umění na Děčínsku, otevřená 7. listopad 2018, je de facto výslednicí mnohaletého soustředěného úsilí odborníků vymezit pozici gotického umění v severozápadních Čechách v kontextu středoevropského uměleckého horizontu a zaslouží si Vaši pozornost.
PhDr. Luboš Turčan
7.11.2018
7.11.2028
letní a zimní provoz
út–ne, st–ne
letní 10–18, zimní 9–17
Václava Bubnová
bubnova@muzeumdc.cz

Nepovinné přílohy

Mg.A Miroslav Vavřina
Mg.A Miroslav Vavřina
Mg.A Miroslav Vavřina
Katalog Gotické umění na Děčínsku – průvodce stálou expozicí
1. Vernisáž expozice s průvodním slovem autora; 2. Komentovaná prohlídka pro pracovníky Národního památkového ústavu, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem, provázel autor výstavy; 3. Komentované prohlídky pro studenty UJEP (univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem) obor regionální historie, autor výstavy; 4. Přednáška Mgr. Ivany Bláhové ( UJEP ), odívání za doby Lucemburků s pohledem na soubor středověkých plastik v expozici „Gotické umění na Děčínsku“; 5. Komentovaná prohlídka pro veřejnost se slovem autora.
1. Průvodce stálou expozicí „Gotické umění na Děčínsku“; 2. IDNES. cz; 3. Kultura 2018, Bulletin Klubu kultury SNČR, Ročník 25; 4. I. Regiony Gotická expozice v Děčíně ukazuje i tajemnou Madonu nalezenou v potoce; 5. http://www.muzeumdc.cz Gotické umění na Děčínsku.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru