Muzejní výstava roku

Prezident odešel
Expozice seznamuje odbornou i laickou veřejnost s odkazem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Představuje přelomové období, které následovalo po smrti T. G. Masaryka a reflektuje jeho obraz utvářený politickými režimy 20. století. Prezentuje vzácné, Masarykem dotýkané, sbírkové předměty, jež dosud nebyly vystaveny. Prostřednictvím nových technologií umožňuje zainteresovat rovněž mládež a školní skupiny. Důraz kladen na utváření hlubšího vztahu k TGM. Toho bude docíleno lektorskými a edukativními programy s využitím nových technologií. Návštěvník využívá vedle výkladu audioprůvodce ve třech jazykových mutacích, aplikaci modelující 3D objekty sbírkových předmětů, tak je možné nahlédnout předmět ze všech stran, v dotykových obrazovkách prezentujeme autentické filmy ze života prezidenta, unikátem je 3D model hrnečku TGM z lánského zámku. Současnost prezentuje anketa odborné i laické veřejnosti na téma kdo byl TGM.
80/2018
Muzeum T. G. M. Rakovník, příspěvková organizace
Vysoká 95, 269 01 Rakovník
+420 313 516 230
reditelka@muzeumtgm.cz
http://www.muzeumtgm.cz
00360155
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Expozice seznamuje odbornou i laickou veřejnost s odkazem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Představuje přelomové období, které následovalo po smrti T. G. Masaryka a reflektuje jeho obraz utvářený politickými režimy 20. století. Expozice prezentuje vzácné, Masarykem dotýkané, sbírkové předměty, jež dosud nebyly vystaveny. Prostřednictvím nových technologií umožňuje zainteresovat rovněž mládež a školní skupiny. Důraz kladen na utváření hlubšího vztahu k TGM. Toho bude docíleno lektorskými a edukativními programy s využitím nových technologií. Návštěvník využívá vedle výkladu audioprůvodce ve třech jazykových mutacích, aplikaci modelující 3D objekty sbírkových předmětů, tak je možné nahlédnout předmět ze všech stran, v dotykových obrazovkách prezentujeme autentické filmy ze života prezidenta, unikátem je 3D model hrnečku TGM z lánského zámku. Současnost prezentuje anketa odnorné i laické veřejnosti na téma kdo byl TGM.
Mgr. Magdalena Elznicová Mikesková, MgA. Daniela Vokounová
Muzeum T. G. M. Rakovník, p. o.
28.10.2018
I.–XII.
út–ne
10–16
MgA. Daniela Vokounová
daniela@muzeumtgm.cz

Nepovinné přílohy

Akad. arch. Miroslav Čejka, Ing. arch. Tereza Keilová
Akad. arch. Miroslav Čejka
Akad. arch. Miroslav Čejka, Pavla Zimmermannová
https://www.stredozeme.cz/cs/nova-expozice-v-muzeu-t-g-m-v-lanech-je-moderni-zabavna-i-poucna-a-nabidne-unikaty.html; https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Stredocesky-kraj-Lanske-muzeum-28-rijna-slavnostne-otevre-novou-expozici-o-Masarykovi-557228; https://kladensky.denik.cz/z-regionu/prvni-prezident-masaryk-bude-mit-v-lanech-novou-expozici-20181027.html; https://region.rozhlas.cz/stredocesi-si-pripominaji-stolete-vyroci-v-peckach-odhalili-sochu-tgm-v-lanech-7663900; https://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/2018-10-29-lanske-muzeum-otevrelo-novou-expozici-o-masarykovi-i-jeho-odkazu-45392; https://kutnohorsky.denik.cz/z-regionu/prvni-prezident-masaryk-bude-mit-v-lanech-novou-expozici-20181027.html; https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/oslavy-100-vyroci-vzniku-ceskoslovenska.B1007065/12.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru