Muzejní publikace roku

Hradiště nad Okluky a jeho objevitelé: Keltské oppidum Staré Hradisko a sbírka muzea v Boskovicích
Počátky boskovické muzejní archeologie jsou nerozlučně spojeny s výzkumy na keltském oppidu Staré Hradisko poblíž Prostějova, jež od roku 1907 prováděli František Lipka a Karel Snětina se svými přáteli z Muzejního spolku v Boskovicích. Soubor nálezů, které se jim podařilo shromáždit do ukončení výkopů v roce 1925, obsahuje více než 3500 předmětů a řadí se právem k nejpozoruhodnějším muzejním sbírkám na Moravě. Kniha líčí okolnosti výzkumů oppida boskovickými muzejníky a osudy sbírky, kterou vytvořili. Vybrané sbírkové předměty jsou představeny v samostatných medailonech, jež jsou doplněny působivými fotografiemi a rekonstrukčními kresbami.
84/2018
Muzeum regionu Boskovicka, příspěvková organizace
Hradní 642/1, 680 01 Boskovice
+420 516 454 607, +420 734 392 418
malach@muzeum-boskovicka.cz
http://www.muzeum-boskovicka.cz
04536649
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Kniha představuje široké veřejnosti unikátní sbírku archeologických nálezů, shromážděnou během prvních tří desetiletí 20. století členy Muzejního spolku v Boskovicích v čele s Františkem Lipkou a Karlem Snětinou, dvěma z jeho zakladatelů. Název knihy proto odkazuje na jejich výzkumy, neboť Staré Hradisko nazývali převážně Hradištěm nad Okluky podle mlýna, který ležel přímo pod nalezištěm. Kniha kromě výzkumů dané lokality přibližuje také osudy boskovické sbírky a představuje konkrétní nálezy. Kniha je určena široké veřejnosti, čtenářům, kteří se zajímají o archeologii, o dějiny. Tomu je přizpůsoben styl výkladu, způsob prezentace sbírkových předmětů i grafické ztvárnění. Na zpracování knihy se kromě grafika podílel také umělecký fotograf. Kniha přináší nová a dosud nezveřejněná fakta, je založena mj. i na archivním výzkumu, nikoliv na tzv. sekundární literatuře. Kniha o rozsahu 200 stran je rozčleněna do pěti kapitol a na jejím vzniku se podílelo osm autorů, mimo jiné z Moravského zemského muzea v Brně, Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Palackého v Olomouci, Archeologického ústavu AV ČR v Brně či Ústavu archeologické památkové péče Brno. Při zpracování dějin výzkumů boskovických muzejníků a osudů sbírky autoři čerpali takřka výhradně z archivních pramenů, dobového tisku a soudobých odborných prací. Studovali např. archivní fondy v Národním archivu v Praze, Archivu Univerzity Karlovy, Archivu Akademie věd České republiky v Praze, Moravského zemského archivu v Brně či Státního okresního archivu v Blansku. Podařilo se shromáždit značné množství dosud neznámých faktů a zajímavostí, jež bezpochyby poslouží také při odborném zpracování a vyhodnocení boskovické sbírky.
Ivan Čižmář, Hana Čižmářová, Jana Čižmářová, Petra Goláňová, Miloš Hlava, Zuzana Jarůšková, Andrea Koucká, Irena Ženožičková
Cyril Gaja
Cyril Gaja
Cyril Gaja
265 Kč
1 200 ks
Kniha je v prodeji v Muzeu regionu Boskovicka a ve dvou boskovických knihkupectvích. Distribuci zajišťuje také obec Malé Hradisko. Za první 2 měsíce prodeje a distribuce (11 – 12/2018) bylo prodáno a distribuováno 290 ks této publikace, což je téměř ¼ celkového nákladu knihy.

Nepovinné přílohy

978-80-904089-9-9
Popis publikace Hradiště nad Okluky a jeho objevitelé. Fotodokumentace z uvedení knihy. Informace z médií.

Fotogalerie

nahoru