Muzejní výstava roku

Hvězdolet: Dítě v každém z nás
Mezigenerační, tvořivý projekt představující výhradně díla ze sbírek OGV v Jihlavě je zaměřený nejen na rodiny s dětmi. Název výstavy Hvězdolet odkazuje na ústřední obraz od Dobroslava Folla z roku 1966. Toto abstraktní, velkoformátové dílo svým názvem i námětem podporuje návštěvníky v jejich fantazii a kreativitě, která je hlavním tématem výstavy. Srozumitelnost, možnost reakce a participace, tvoření v přímé návaznosti na vystavená díla i galerijní prostor je cílem celého projektu. První část výstavy reflektuje dětský svět a věnuje se tématice rodiny. Druhá, tvořivá část nabízí možnost nechat se inspirovat abstraktními uměleckými díly přímo v expozici. Poslední třetí část je komponována jako oddechová zóna s motivem pohádkových příběhů. Mezi vystavujícími nalezneme jména jako například Olbram Zoubek, František Kobliha, Ladislav Novák, Míla Doleželová, Otto Stritzko, Bohuslav Reynek, Ivan Chatrný, František Bílek nebo František Gross.
1/2023
Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě
Komenského 10, 586 01 Jihlava
+420 567 301 680
+420 604 875 412
ogv@ogv.cz
http://www.ogv.cz
00094854
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Mezigenerační, tvořivý projekt představující výhradně díla ze sbírek OGV v Jihlavě je zaměřený nejen na rodiny s dětmi. Název výstavy Hvězdolet odkazuje na ústřední obraz od Dobroslava Folla z roku 1966. Toto abstraktní, velkoformátové dílo svým názvem i námětem podporuje návštěvníky v jejich fantazii a kreativitě, která je hlavním tématem výstavy. Srozumitelnost, možnost reakce a participace, tvoření v přímé návaznosti na vystavená díla i galerijní prostor je cílem celého projektu. První část výstavy reflektuje dětský svět a věnuje se tématice rodiny. Druhá, tvořivá část nabízí možnost nechat se inspirovat abstraktními uměleckými díly přímo v expozici. Poslední třetí část je komponována jako oddechová zóna s motivem pohádkových příběhů. Mezi vystavujícími nalezneme jména jako například Olbram Zoubek, František Bílek, František Gross, ale také umělce s vazbou na Vysočinu jako například Ladislav Novák, Míla Doleželová nebo Bohuslav Reynek. Ve výběru jsou ale i současní umělci jako například Tereza Říčanová a Jaroslav Grodl. Projekt je ojedinělý jak svojí koncepcí, tak přístupem k návštěvníkovi. Snaží se oslovit všechny věkové kategorie, především rodiny s dětmi, proto jsme Hvězdolet do soutěže přihlásili. Věříme, že vnitřní dítě je skutečně v každém z nás a touto výstavou se jej pokoušíme probudit a aktivovat. Návštěvníkovi nabízíme jak klasický výstavní koncept, tak možnost tvořit v návaznosti na vystavená díla, ale také mu dáváme příležitost si odpočinout, utřídit a zpracovat svůj prožitek přímo v prostorách galerie. Zároveň je pro nás důležitá zpětná vazba, na kterou se v rámci konání klasických výstav neklade takový důraz. Pracovním listem se snažíme oslovit ty, kteří mají chuť podělit se s námi o své prožitky z výstavy. V oblastní galerii našeho formátu se podobné výstavy běžně nepořádají, považujeme se v tomto směru za průkopníky.
Pavlína Pitrová
16.2.2023
11.6.2023
II.–VI.
út–ne
10–18
Mgr. Daniel Novák
novak@ogv.cz

Nepovinné přílohy

Pavlína Pitrová, Michaela Munzarová
Pavlína Pitrová, Jana Jarošová, Jana Bojanovská
Pavlína Pitrová, Jana Jarošová
V rámci výstavy je připravený pracovní list pro veřejnost (každého návštěvníka) s názvem Napište nán dopis. Součástí pracovního listu jsou také samolepící kolečka, která má návštěvník možnost přidat k dílu, které ho nejvíce zaujalo. Pracovní list vzniknul i pro vernisáž pro rodiny s dětmi. Pro děti z MŠ, které s pedagogy navštěvují výstavu bez lektorského vedení, jsme připravili samostatný pracovní list.
V rámci výstavy pořádáme edukační programy pro MŠ, ZŠ, SŠ. Kromě vernisáže pro veřejnost proběhla i sobotní vernisáž pro rodiny s dětmi a proběhne také rodinná dernisáž. Uspořádali jsme dílnu pro seniory v rámci Festivalu umění a kreativity FUK. Proběhla komentovaná prohlídka s edukační dílnou pro speciální pedagogy. V rámci Noci s Andersenem proběhlo večerní tvoření. Pro jihlavský F POINT (organizace, která se zabývá začleňováním cizinců do společnosti) pořádáme k výstavě edukační dílny s volným vstupem. Proběhla komentovaná prohlídka s edukační dílnou pro zaměstnance Kraje Vysočina.
Český rozhlas Vysočina, 13. 2. 2023; Jihlavské listy, 14. 2. 2023; Jihlavské listy, 21. 2. 2023; Česká televize – Tamtam, 25. 3. 2023; kdykde.cz, 22. 4. 2023.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru