Muzejní výstava roku

Eliška Rejčka: Dar středověku
V roce 2023 si připomínáme 700. výročí založení kláštera na Starém Brně. Konvent cisterciaček založila roku 1323 královna vdova Eliška Rejčka, která obohatila klášterní majetek mimo jiné darem devíti liturgických rukopisů. Tyto unikátní svazky představují vůbec první ucelený soubor knižní gotické malby na našem území. Po zrušení kláštera roku 1782 byla kolekce knih rozdělena a dostala se do majetku několika institucí v Rakousku a v České republice. Po zajištění náročných bezpečnostních a klimatických podmínek se podařilo zajistit zápůjčku prakticky všech rukopisů. Soubor knih tak byl spojen do jednoho celku po více jak 240 letech, přičemž exempláře z Vídně jsou na našem území prezentovány pro veřejnost vůbec poprvé. Výstavu doplnil výběr archeologických nálezů z lokalit spojených s životem Elišky Rejčky.
8/2023
Muzeum města Brna, p. o.
Špilberk 210/1, 662 24 Brno
+420 542 123 611
info@muzeumbrna.cz
http://www.spilberk.cz
00101427
Statutární město Brno

Povinné přílohy

V roce 2023 si připomínáme 700. výročí založení kláštera na Starém Brně. Konvent cisterciaček založila roku 1323 královna vdova Eliška Rejčka, která obohatila klášterní majetek mimo jiné darem devíti liturgických rukopisů. Tyto unikátní svazky představují vůbec první ucelený soubor knižní gotické malby na našem území. Po zrušení kláštera roku 1782 byla kolekce knih rozdělena a dostala se do majetku několika institucí. Šest knih se nalézá v Rakouské národní knihovně (ÖNB), dvě v Benediktinském klášteře v Rajhradě a jedna v Moravském zemském archivu. V souvislosti s nadcházejícím výročím založení kláštera byla v roce 2022 zahájena jednání s ÖNB o možné zápůjčce vídeňských rukopisů, které od roku 1782 dosud nikdy neopustily rakouskou metropoli. V areálu hradu Špilberk, sídla Muzea města Brna, byl vybrán vhodný prostor, který po náročných úpravách dokázal splnit všechny bezpečnostní a klimatické podmínky. Muzeum získalo též příslib zapůjčení klimatizovaných vitrín uzpůsobených pro prezentaci archiválií. Na základě těchto skutečností byla kurátory ÖNB odsouhlasena zápůjčka čtyř rukopisů (dvě knihy neprošly dosud restaurováním a nelze je v současné době vystavovat). Následně proběhla jednání, kde byly domluveny zápůjčky zbývajících rukopisů. Moravské exempláře ale nemohly zůstat vystaveny po celou dobu konání akce, proto byl zvolen systém střídání jednotlivých rukopisů na výstavě, který se podařilo zkoordinovat tak, že ve dnech 12.–16. 7. se na jednom místě sešel konvolut všech sedmi knih. Soubor tak byl spojen do jednoho celku po více jak 240 letech. Význam celého výstavního projektu tkví ve zprostředkování možnosti spatřit dosud nepřístupné rukopisy ze zahraničí a představit unikátní soubor knih v prakticky kompletním počtu. Výstava si vyžádala mimořádné úsilí při zajišťování bezpečnostních, klimatických, právních a organizačních náležitostí, spojených se specifickými podmínkami při vystavování historických rukopisů. Úspěšná realizace výstavy deklaruje vysokou úroveň odborné i organizační práce s mezinárodním přesahem v Muzeu města Brna.
PhDr. Petr Vachůt
1.6.2023
20.8.2023
červen–srpen
po–ne
10–18
PhDr. Petr Vachůt
vachut@muzeumbrna.cz

Nepovinné přílohy

Muzea Servis, spol. s r. o.
Muzea Servis, spol. s r. o.
X Production, spol. s r.o.
Katalog výstavy – publikace Eliška Rejčka: Dar středověku
Pravidelné komentované prohlídky, workshop středověké kaligrafie a iluminace – tři víkendové turnusy
https://www.novinky.cz/clanek/kultura-pod-dozorem-ozbrojencu-z-vidne-do-brna-dorazily-rukopisy-kralovny-elisky-rejcky-40432722; https://cesky.radio.cz/v-devatenacti-se-stala-podruhe-vdovou-pro-klaster-v-brne-nechala-eliska-rejcka-8784645; https://www.idnes.cz/brno/zpravy/rukopisy-eliska-rejcka-vystava-spilberk.A230601_085331_brno-zpravy_mos1; https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3588543-vzacne-rukopisy-elisky-rejcky-se-na-cas-vratily-do-brna.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru