Muzejní publikace roku

Věra Jičínská
První monografii o malířce Věře Jičínské (1898–1961) vydala Galerie moderního umění v Hradci Králové u příležitosti právě probíhající stejnojmenné výstavy (16. 4. – 10. 9. 2023). Dvou set stránková kniha s bohatým obrazovým doprovodem přibližuje stěžejní aspekty tvorby této pozoruhodné a neprávem opomíjené osobnosti českého moderního umění. Její autorka Martina Pachmanová na základě výběru olejomaleb, pastelů, kreseb, grafik, ale i málo známých fotografií vykresluje dobu, kdy Jičínská mezi válkami studovala, pracovala nebo vystavovala v Brně, Mnichově, Praze, Paříži, Bretani, Budapešti, Pětikostelí či Dobrušce. Mapuje vývoj malířčina díla, připomíná však také její práci na poli užitého umění, jemuž se věnovala po druhé světové válce. V neposlední řadě zhodnocuje dosud přehlíženou publicistickou činnost této umělkyně. Publikace o Věře Jičínské zachycuje život a tvorbu výjimečné umělkyně první poloviny 20. století v širších sociálních, kulturních a genderových souvislostech. Struktura a kapitoly publikace, kterou upravil přední český grafický designér, ilustrátor a vydavatel Luboš Drtina, v základě korespondují s jednotlivými částmi královéhradecké výstavy.
6/2023
Galerie moderního umění v Hradci Králové
Velké náměstí 139/140, 500 03 Hradec Králové
+420 495 512 538
info@galeriehk.cz
https://www.galeriehk.cz
00088404
Královéhradecký kraj

Povinné přílohy

Monografie malířky Věry Jičínské (1898–1961) s bohatým obrazovým doprovodem přibližuje stěžejní aspekty tvorby této pozoruhodné a neprávem opomíjené osobnosti českého moderního umění. Její autorka Martina Pachmanová na základě výběru olejomaleb, pastelů, kreseb, grafik, ale i málo známých fotografií vykresluje dobu, kdy Jičínská mezi válkami studovala, pracovala nebo vystavovala v Brně, Mnichově, Praze, Paříži, Bretani, Budapešti, Pětikostelí či Dobrušce. Mapuje vývoj malířčina díla, jehož počátky jsou spjaty s analytickým kubismem a purismem a které se přes neoklasicistickou fázi překlenulo až k výrazně subjektivní „řeči“ tvarů, barev a světel. Připomíná však také její práci na poli užitého umění, jemuž se věnovala po druhé světové válce. V neposlední řadě zhodnocuje dosud přehlíženou publicistickou činnost této umělkyně. Publikace není koncipována přísně chronologicky. Zdůrazňuje spíše tematické okruhy práce Věry Jičínské (ženský akt, mateřství, exotismy, tanec, symboliku světla a stínu), zaměřuje se na její širší kulturní, sociální a především genderové a emancipační souvislosti. Martina Pachmanová nechává na mnoha místech textu promlouvat samotnou umělkyni prostřednictvím citací z autorčiných deníků i korespondence – události tak zachycuje i z její perspektivy. Líčí mimo jiné obtíže, s jakými se Jičínská jako žena musela potýkat, když se snažila prosadit v uměleckém prostředí. Cílem této monografie tedy – slovy autorky – „není vystavět celistvý či ,objektivní‘ obraz života a díla umělkyně. Vedle vykreslení formálního vývoje tvorby Věry Jičínské a důležitých událostí, které ovlivňovaly její názory a smýšlení [kniha] usiluje o výklad složitých společenských okolností formování (i deformování) ženské umělecké identity od založení první republiky až po první poúnorovou dekádu“. Struktura a kapitoly publikace, kterou upravil přední český grafický designér, ilustrátor a vydavatel Luboš Drtina, v základě korespondují s jednotlivými částmi královéhradecké výstavy. Ačkoli nejde o doprovodný katalog, návštěvníkům galerie může nabídnout rozšířené informace k tématům, která výstava sleduje. Autorka Martina Pachmanová v knize shrnula svůj předchozí průzkum díla Věry Jičínské. Publikaci odborně recenzoval PhDr. Milan Pech, Ph.D. Galerie moderního umění v Hradci Králové na monografii spolupracovala s Kulturním zařízením města Dobrušky – vlastivědným muzeem, které spravuje malířčinu pozůstalost, a Nadačním fondem Věry Jičínské, Dany Laichterové a Jiřího Görnera.
Martina Pachmanová
Kulturní zařízení města Dobrušky – vlastivědné muzeum, archiv Martiny Pachmanové, Galerie moderního umění v Hradci Králové (Miroslav Podhrázský), Moravská galerie v Brně, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Janus Pannonius Múzeum (Pécs, Maďarsko)
Luboš Drtina
500 Kč
400 ks
Distribuční síť Kosmas, specializované prodejny a knihkupectví, knihkupectví a eshop GMU.

Nepovinné přílohy

978-80-87605-84-4
Příloha č. 1 Odborný posudek knihy, vypracoval PhDr. Milan Pech, Ph.D.; Příloha č. 2 Recenze knihy v časopise Respekt; Příloha č. 3 Fotografie ze křtu a prezentace publikace (knihkupectví Artmap, Praha, 1. 6. 2023); Příloha č. 4 Mediální výstupy; Příloha č. 5 Anotace knihy, informace o autorce; Příloha č. 6 Obrazová dokumentace knihy; Příloha č. 7: Videodokumentace knihy.

Fotogalerie

nahoru