Muzejní výstava roku

Výstava století: 100 let muzea v Chomutově
Muzeum v Chomutově slaví v roce 2023 výročí 100 let od svého otevření. Součástí oslav je vydání reprezentativní výroční publikace, bohatý doprovodný program pro veřejnost, a především rozsáhlá výstava v obou muzejních budovách. V části výstavy na radnici se návštěvníci pomocí stroje času přenesou o 100 let zpátky do muzea dvacátých let 20. století. Dále poznají nejzajímavější předměty a témata z muzejních podsbírek, podívají se na nově vytvořená videa a pohrají si s interaktivními skříněmi. V hlavní budově si formou hry vyzkoušejí hlavní muzejní profese, hádají tajemné předměty, nebo si sami zapíší předmět do sbírky a vystaví jej. K výstavě také pořádáme edukační programy pro školy. Více se lze dozvědět na speciálně zřízeném webu www.100leti.cz.
10/2023
Oblastní muzeum v Chomutově, p. o.
Palackého 86, 430 01 Chomutov
+420 474 651 251
+420 775 870 668
sekretariat@muzeumchomutov.cz
http://www.muzeumchomutov.cz
00360571
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Stoleté výročí muzea je mimořádnou příležitostí k prezentaci sbírek, představení muzejní práce a posílení povědomí o významu města a regionu. Pomyslným průvodcem výstavou je Muzejní společnost, jejíž členové promlouvají z velkoformátových panelů v odlehčeném komiksovém stylu. Část výstavy na radnici začíná strojem času, který návštěvníky přenese do prostoru, instalovaném v duchu expozic před 100 lety. Z obrazovky promlouvá předválečný ředitel muzea Rudolf Wenisch a na panelech je představena stručná historie muzea. Poté návštěvník rozpohybuje ozubená kola a pomyslně se tak dostane zpět do naší doby. Ve velkém výstavním sále, instalovaném již dle současných trendů, si prohlédne ty nejpoutavější sbírkové předměty. Nalezne tu také dotykové obrazovky s videospoty příběhů sbírkových předmětů, nebo třeba zcela poprvé zveřejněnými krátkými filmy ze 2. poloviny 20. st. Nechybí zde ani interaktivní pracovní skříně k vybraným tématům. V hlavní budově se nachází hra „Příběh starých věcí“, cílená zejména na rodiny a školní kolektivy. Ve výstavním sále hráči sbírají indicie k rozluštění tajné šifry, poznají několik muzejních profesí a hádají tajemné předměty. Ve vedlejší místnosti si vyzkoušejí proces zapsání předmětu do sbírky a jeho vystavení. Sem mohou svými předměty přispívat i sami návštěvníci z řad široké veřejnosti. Od dubna až do konce roku 2023 doprovází stoleté výročí také řada akcí pro veřejnost, jako jsou například dny otevřených depozitářů, přírodovědné exkurze, přednášky, workshopy, komentované prohlídky, otevření nové expozice archeologie, koncerty, Muzejní noc a další. Kompletní program viz http://www.100leti.cz. Virtuální prohlídka je k nalezení na webu https://360.ponterecords.cz/100leti/. K výstavě a výročí nabízí muzeum také vícestupňový edukační program pro školy a zájmové skupiny, který do data podání přihlášky absolvovalo již více než 600 žáků.
Mgr. Renáta Klucová, Miroslava Brůnová DiS., Radek Zozulák
Zaměstnanci muzea + Jan Okénka, SOU Hamr Litvínov, TRIFOR Studio s.r.o.
18.5.2023
10.2.2024
celoročně
út–st/pa, čt, so–ne (v červenci, srpnu a prosinci i neděle)
9–17, 9–18, 13–17
Mgr. Renáta Klucová
klucova@muzeumchomutov.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Renáta Klucová, SOU Hamr Litvínov
Mgr. Renáta Klucová, Miroslava Brůnová DiS., Radek Zozulák
Mgr. Renáta Klucová, Miroslava Brůnová DiS., Radek Zozulák
Virtuální prohlídka výstavy – https://360.ponterecords.cz/100leti/; Foto doprovodného programu; Foto edukačních programů; Foto realizace výstavy; Foto vernisáže; Foto výstavy (větší šíře než povinných 10 fotografií viz výše); Grafika výstavy a výročí; Propagace doprovodný program; Propagace edukační programy; Propagace předměty; Propagace výstava; Seznam odkazů na YouTube – videa vytvořená do výstavy; Záštita MK ČR.
Podrobně: http://www.100leti.cz. Duben: Podcast Přepište dějiny, exkurze Pojďte s námi do přírody; květen: otevření Výstavy století, přednáška a prohlídka Proměny Chomutova, krajkářské bienále, otevřený depozitář nábytku, Akademie 3. věku, exkurze pout. kostel Květnov; červen: Noc kostelů, Den v pravěku, přednášky o letcích, červenec: koment. prohlídka lapidária, koment. prohlídky sklepení; srpen: příměst. tábor na téma 100 let muzea; září: křest výroční publikace, Den evropského dědictví, exkurze Pojďte s námi do přírody, kurz modrotisku, autorské čtení německé menšiny; říjen: Muzejní noc, kurzy kaligrafie, exkurze Pojďte s námi do přírody; listopad: přednáška o genealogii, přednáška o regionálních umělcích 1. poloviny 20. století, otevřený depozitář archeologie; prosinec: vánoční tvoření, adventní koncerty, exkurze Pojďte s námi do přírody. Březen–únor: edukační programy pro školy.
Chomutovské noviny 1/2023, článek „Oblastní muzeum slaví 100 let“, str. 12; Ponte Reports – video rozhovor „Chystáme výstavu století“, 20. 3. 2023 – viz https://www.youtube.com/watch?v=GymnRB6hUDw; Nástup č. 22/2023, článek „Muzejní výstava nabízí cestování časem“, str. 5; Chomutovské noviny 5/2023, článek „Muzeum oslaví 100 let stovkou akcí“, str. 9; Český rozhlas Sever, reportáž ze dne 18. 5. 2023 „Chomutovské muzeum na nové výstavě představuje i dosud nikdy nevystavené exponáty“, viz https://sever.rozhlas.cz/chomutovske-muzeum-na-nove-vystave-predstavuje-i-dosud-nikdy-nevystavene-8995086; Chomutovský deník, 20. 5. 2023, článek „Chomutovské muzeum slaví století existence. Jeho příznivci se sešli v kostele“, viz https://chomutovsky.denik.cz/kultura_region/chomutov-vyroci-100-muzeum-oslavy-zahajeni-20230520.html; Kadaňské noviny 6/2023, článek „Chomutovské muzeum slavilo“, str. 3; ÚTV (Televize Ústeckého kraje), reportáž o Výstavě století, 3. 8. 2023, viz https://www.youtube.com/watch?v=33-pKEHQ37I&ab_channel=Televize%C3%9Asteck%C3%A9hokraje. Portál kudyznudy.cz, informační post o výstavě: https://www.kudyznudy.cz/akce/vystava-stoleti; Portál informuji.cz, informační post o výstavě; https://www.informuji.cz/akce/u/268755-vystava-stoleti-100-let-muzea-v-chomutove/.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru