Muzejní výstava roku

Helena Schmaus Shooner: Zrcadlo duše, přírody a světa
Retrospektivní výstava česko-kanadské sochařky a malířky Heleny Schmaus Shooner (1938‒2018) zahrnuje její malby na porcelánové desky, keramické plastiky, závěsné talíře, užitou keramiku, obrazy, kresby, ale i autorské skleněné šperky, za něž sklízela četné ceny doma i v zahraničí. Mimořádný projekt v rámci výstavních počinů Husitského muzea se dotýká zdánlivě nesourodého propojení několika vzdálených kultur. Helena Schmaus Shooner se v sedmdesátých letech minulého století, kdy již žila v Kanadě, zhlédla v kultuře původních obyvatel severu Ameriky – indiánů a Inuitů. Právě jim věnovala velkou část svých děl. Pro snadnější pochopení a prezentování této stránky její tvorby, jsme spojili síly s Náprstkovým muzeem v Praze i s předními českými antropology – odborníky na původní Američany, kteří se podíleli na výběru originálních artefaktů původních severoamerických kultur.
14/2023
Husitské muzeum v Táboře
nám. Mikuláše z Husi 44, 390 01 Tábor
+40 380 831 596
+420 778 495 167
tabor@husitskemuzeum.cz
http://www.husitskemuzeum.cz
00072486
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Retrospektivní výstava česko-kanadské sochařky a malířky Heleny Schmaus Shooner (1938‒2018) je ojedinělá svým obsahem i pojetím. Instalace zahrnuje její malby na porcelánové desky, keramické plastiky, závěsné talíře, užitou keramiku, obrazy, kresby, ale i autorské skleněné šperky, za něž sklízela četné ceny doma i v zahraničí. Mimořádný projekt v rámci výstavních počinů Husitského muzea se dotýká zdánlivě nesourodého propojení několika vzdálených kultur. Helena Schmaus Shooner se v sedmdesátých letech minulého století, kdy již žila v Kanadě, zhlédla v kultuře původních obyvatel severu Ameriky – indiánů a Inuitů. Právě jim věnovala velkou část svých děl. Pro snadnější pochopení a prezentování této stránky její tvorby, jsme spojili síly s Náprstkovým muzeem v Praze i s předními českými antropology – odborníky na původní Američany, kteří se podíleli na výběru originálních artefaktů původních severoamerických kultur. Návštěvník tak najde ve výstavě, kromě indiánských motivů, i přírodní a křesťanská témata z autorčina díla. Její další tvorbu jsme si zapůjčili z Městského muzea v Bechyni, kde Helena S. Shooner prožila své dětství a mládí, a kam se po smrti svého kanadského manžela vrátila. Před několika lety získalo Husitské muzeum darem od její dcery Caroline převážnou část Heleniny pozůstalosti (téměř 200 sbírkových předmětů), kterou ve větší míře na výstavě prezentujeme.
Lenka Zajícová
Lenka Zajícová
28.6.2023
8.10.2023
květen–říjen
út–ne
9–17
Lenka Zajícová
zajicova@husitskemuzeum.cz

Nepovinné přílohy

Lenka Zajícová
Lenka Zajícová
Lenka Zajícová
Doprovodná publikace „Helena Schmaus Shooner – Zrcadlo duše, přírody a světa“. Vydalo Husitské muzeum v Táboře, 2023, ISBN: 978-80-87516-83-6
V rámci výstavy jsou naplánovány tyto akce: 21. 8. 2023 od 10 hod. – v rámci muzejního příměstského tábora – prezentace a seznámení se s tvorbou H. S. Shooner; 15. 10. 2023 od 13 do 17 hod. – akce v rámci Dnů otevřených ateliérů – workshop s keramickou dílnou (inspirace indiánskou tématikou, legendami a mýty, přírodou, pohádkovými evropskými náměty).
https://www.husitskemuzeum.cz/helena-schmaus-shooner-zrcadlo-duse-prirody-a-sveta/; https://www.kulturne.com/akce/139081-helena-schmaus-shooner-zrcadlo-duse-prirody-a-sveta/ ; https://www.jcted.cz/74834-na-vernisaz-vystavy-z-tvorby-heleny-schmaus-shoonerove-v-taborskem-muzeu-priletela-jeji-dcera-z-kanady/?fbclid=IwAR3AHO1yQLL0ZaIW0zyYcHvEgjnUyNZ4pA-5AwVvQKd3Y_GMhsMcOYclFvo.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru