Muzejní výstava roku

Na přelomu epoch
Výstava zobrazuje epochu, kdy se Kladno katapultovalo mezi přední průmyslová centra rakousko-uherské monarchie a bylo povýšeno roku 1898 na královské horní město. Tyto proměny i soudobé představy o městě se vepsaly do stavebního vývoje, průmyslu i společenského života a přetrvaly takřka po celé 20. století.
9/2023
Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, p. o.
Huťská 1375, 272 01 Kladno
+420 312 256 160
+420 601 393 998
muzeum@omk.cz
http://www.omk.cz
00410021
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Výstava představuje jednu z nejslavnějších epoch Kladna. Dobu, kdy bylo město katapultováno mezi přední průmyslová centra rakousko-uherské monarchie a císař František Josef I. jej v roce 1898 povýšil na královské horní město. Prostor první části výstavy je věnován kladenským starostům Josefu Hraběti i Jaroslavu Hruškovi, stavebnímu vývoji města s akcentem na významné nově vzniklé budovy radnice a kostela. Tato část výstavy reprezentuje rozrůstající se měšťanský život. V druhé části výstavy je kladen důraz na význam kladenského průmyslu. Ten procházel složitou přeměnou ze zakladatelské podoby směrem k moderním továrnám a velkodolům, které přetrvaly takřka po celé 20. století. Kromě řady šachet v Kladně působily i železárny Pražské železářské společnosti a nově vybudovaná Poldina huť, zaměřující se na výrobu specializovaných ocelí světové kvality. Návštěvníci se na výstavě setkají jak s prostými havíři a hutníky, tak i s "nekorunovaným ocelářským králem" Karlem Wittgensteinem a obávaným ředitelem dolů Gottfriedem Bacherem. Výstava umožňuje návštěvníkům odhalit věhlas a význam kladenské minulosti v kontextu každodenního života obyvatel rozrůstajícího se města.
Mgr. Karel Drvola
21.4.2023
1.10.2023
duben–říjen
út–ne
9–12, 13–17
PhDr. Zdeněk Kuchyňka
kuchynka@omk.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Michaela Brábníková, Bc. Lucie Matoušová, Zbyněk Richtrmoc
Mgr. Michaela Brábníková
Doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek mapuje významné historické budovy postavené na přelomu století v kontextu s jejich aktuálním stavem a užíváním. Komentované prohlídky vznikly ve spolupráci se Statutárním městem Kladno a Římskokatolickou farností u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kladně. Komentované prohlídky: Středa 17. 5. 2023 od 17:00 Komentovaná prohlídka běžně nepřístupné radniční věže a obřadní síně vyzdobené malířem Adolfem Liebscherem. Úterý 12. 9. 2023 od 17:00 Komentovaná prohlídka kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kladně na náměstí Starosty Pavla s výstupem ke kostelní věži a vysvětlením symboliky vybraných sakrálních předmětů a funkcí kostela. Dernisáž výstavy s prohlídkou industriálního Kladna – září 2023 Komentovaná prohlídka průmyslové oblasti Kladna a vybraných částí průmyslových zón související s obdobím, které mapuje výstava.
Díky spolupráci se Statutárním městem Kladno byla výstava uveřejněna ve sdělovacích prostředcích města; Kladenský měsíčník; internetové portály. Regionální rozhlas a deníky (zájem ze stran medií přinesl doprovodný program); regionální i celoplošné webové portály.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru