Muzejní výstava roku

Krystaly ve službách technického pokroku
Výstava si dala za cíl představit historii a současnost turnovské společnosti Crytur, která patří mezi absolutní světovou špičku v pěstování monokrystalů granátu pro technické využití a dodává krystaly do laboratoří a výzkumných center po celém světě. Od založení jejího předchůdce, Výzkumného ústavu pro drahokamy v Turnově, uplynulo v roce 2023 už 80 let a Crytur si toto výročí připomněl výstavou, kterou veřejnosti prezentoval, čím se tato technologická společnost zabývá.
11/2023
Muzeum Českého ráje v Turnově, p. o.
Skálova 71, 511 01 Turnov
+420 481 322 106
+420 603 779 364
mail@muzeum-turnov.cz
http://www.muzeum-turnov.cz
00085804
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Výstava si dala za cíl představit historii a současnost turnovské společnosti Crytur, která patří mezi absolutní světovou špičku v pěstování monokrystalů granátu pro technické využití, dodává krystaly do laboratoří a výzkumných center po celém světě a v současné době zaměstnává téměř 400 lidí z regionu. Od založení jejího předchůdce, Výzkumného ústavu pro drahokamy v Turnově, uplynulo v roce 2023 už 80 let a Crytur si toto výročí připomněl výstavou, kterou veřejnosti prezentoval, čím se tato technologická společnost zabývá. Pro Muzeum Českého ráje v Turnově byla výstava unikátním počinem. Příprava výstavy pod vedením zkušeného architekta Hynka Fetterleho trvala déle než rok. Samotná náročná instalace probíhala intenzivně několik týdnů, kdy došlo ke kompletnímu přebudování výstavního sálu. Historická část výstavy přibližovala stěžejní milníky fungování Cryturu a významné osobnosti, které se na technickém vývoji společnosti podílely. Současnost společnosti byla představena výrobou syntetických krystalů v Turnově, jejich využitím v často velmi odlišných oborech, ale pokaždé přinášejících zlepšení kvality života nás všech. Výstava měla pomoci návštěvníkům pochopit princip výroby monokrystalů i jejich různorodé použití v reálné technice. Vysvětlila, proč jsou potřeba krystaly v elektronové mikroskopii, medicinálních laserech, v osvětlovací technice nebo na částicových detektorech v CERNu. Velká část exponátů byla interaktivní, aby si návštěvníci mohli na vlastní kůži osahat, k čemu se přístroje obsahující krystaly z Turnova opravdu používají. Cílem výstavy bylo, aby návštěvník po jejím zhlédnutí měl mnohem jasnější představu, co se za zdmi společnosti vlastně děje. Například díky hologramu návštěvník v minutě viděl, jak roste krystal, i když ve skutečnosti to trvá i několik týdnů!
Ing. Jan Bitman, Ing. Michal Košelja
CRYTUR, spol. s r. o.
Ing. Jan Bitman, Ing. Michal Košelja, Ing. arch. Hynek Fetterle
16.3.2023
31.8.2023
březen–srpen
út–ne
9–17
Mgr. Antonín Mojsl
mojsl@muzeum-turnov.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Hynek Fetterle
Roman Bártů
Petr Liška
Příloha č. 1: Plakát výstavy; Příloha č. 2: Pozvánka na vernisáž výstavy
Vernisáž a komentované prohlídky: Vernisáž výstavy se uskutečnila ve čtvrtek 16. března 2023 za značného zájmu veřejnosti. Úvodního slova se v atriu turnovského muzea ujal Ing. Jan Bitman, marketing manager společnosti Crytur. V průběhu konání výstavy se uskutečnilo na patnáct komentovaných prohlídek, na které si našli cestu lidé napříč generacemi. Edukační program: Pro žáky základních a středních škol byl k výstavě připraven edukační program s povídáním a praktickými úkoly pod vedením zkušeného lektora. Výstava byla doplněna mnoha interaktivními prvky, jejichž prostřednictvím si žáci celou řadu postupů a možností využití krystalů sami prakticky vyzkoušeli. Žáci se dozvěděli, ve kterých moderních technologiích dnes nacházejí krystaly své uplatnění.
Příloha č. 3: Turnovské muzeum představí krystaly ve službách technického pokroku. In: ceskenoviny.cz, 14. 3. 2023; Příloha č. 4: Krystaly z Turnova slouží technickému pokroku, obdivovali je i nobelisti. In: idnes.cz, 6. 4. 2023.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru