Muzejní výstava roku

Antonín Dvořák Superstar
Výstava připomíná slávu skladatele jak za jeho života, tak po smrti. Dvořák byl ve své době uznávanou a obecně známou celebritou, jeho hudba zněla od Petrohradu po Chicago a sám skladatel byl oceňován doma i v zahraničí. Dvořák a jeho hudba jsou ale stále součástí soudobé kultury – Dvořákova hudba téměř každý rok doprovází nové filmy a seriály, objevuje se v ikonických reklamách nejen v Česku a jako historická osoba je námětem nejrůznějších příběhů, filmů a uměleckých děl i reklamního zboží. Všechny tyto aspekty propojujeme ve výstavě s názvem Antonín Dvořák Superstar, která nám připomíná, že Dvořák nás doprovází téměř denně.
13/2023
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, p. o.
Vysoká u Příbramě 69, 262 42 Vysoká u Příbramě
+420 318 618 115
+420 607 126 794
pamatnik@antonindvorak.cz
https://www.antonindvorak.cz
48956341
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Antonín Dvořák byl a stále je Superstar! Výstava ukazuje slávu a úspěch skladatele jak za jeho života, kdy se stal světově uznávanou celebritou, tak i po smrti. Vliv Dvořáka na další generace je nezanedbatelný a stále spoluutváří soudobou populární kulturu. Dvořák se totiž jako historická postava i prostřednictvím své hudby objevuje ve filmech, reklamách, na poštovních známkách, v reálných i polofiktivních příbězích a propsal se dokonce i do tvorby sester Válových. Na výstavě mohou návštěvníci shlédnout jak historické dokumenty a ocenění, která skladatel získal, tak pozdější vyobrazení a užití Dvořáka napříč uměleckými obory. Výstavu propojuje hudební linka, ve které jsou návštěvníkům představeny nejznámější skladby a pozadí jejich vzniku. Všechny Dvořákovy skladby jsou potom vizuálně ztvárněny v korálkové časové ose, která návštěvníkovi pomůže s představou o rozložení tvorby v čase, délce a typu jednotlivých skladeb. Díky zařazení ukázek soudobých filmů a reklam je výstava atraktivní i pro mladší generaci, která zjišťuje, že Dvořák není jen kamenná busta v muzeu, ale stále živá součást kultury, která nás obklopuje třeba i při sledování seriálu na Netflixu. Pro účely výstavy vznikl i rozhovor s režisérem Janem Svěrákem o jeho filmové tvorbě, napříč kterou prochází Dvořákova hudba. Návštěvníci mají jedinečnou možnost vidět tento dokument pouze na výstavě Antonín Dvořák Superstar. Oslovili jsme také česko-kanadského umělce Davida Strauzze, který nám pro výstavu vytvořil nový interaktivní portrét Dvořáka s využitím části bývalé stálé expozice.
Kristýna Maryšková, Vojtěch Poláček
20.4.2023
8.10.2023
duben–červen, září–říjen / červenec–srpen
út–ne / po–čt a so–ne, pá
10–16 / 10–17, 10–19
Vojtěch Poláček
reditel@antonindvorak.cz

Nepovinné přílohy

Michal Puhač, David Strauzz
Výstava byla zahájena vernisáží, během které proběhl koncert sopranistky Kristýny Kůstkové za klavírního doprovodu Kateřiny Ochmanové. Během různých kulturních akcí na památníku, probíhaly také komentované prohlídky výstavy s kurátorem.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru