Muzejní výstava roku

Poklady skryté v podzemí Karpat: Nerostné bohatství Zlínského kraje
Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům všech věkových kategorií geologickou minulost a současnost regionu, poučit a především inspirovat k výletům do přírody. Výstavní panely v textech i řadou fotografií upozorňuje na mimořádné geologické lokality, zajímavé regionální nálezy i výskyty jednotlivých nerostů, minerálů a fosílií jak ze sbírek muzea, tak zapůjčené z jiných zdrojů. Prostor je věnován i zpracování některých surovin s ukázkami z oboru hutnictví, archeologie nebo šperkařství. Velkoplošné tisky nabízí základní geologické datace pro lepší orientaci ve vystavených exponátech, případně dokreslují atmosféru výstavy. Vitríny, tisky, exponáty a interaktivní prvky jsou kombinovány tak, že dokáží vzbudit pozornost i u laické veřejnosti a inspirují k dalším rodinným aktivitám. Doplnění o interaktivní prvky a AV technologie je dalším krokem k poznávání hravou formou. Výstava je po celou dobu doplněna o bohatý doprovodný program pro veřejnost i pro školy.
15/2023
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, p. o.
Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín
+420 573 032 301
+420 734 769 971
info@muzeum-zlin.cz
http://www.muzeum-zlin.cz
00089982
Zlínský kraj

Povinné přílohy

Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům všech věkových kategorií geologickou minulost a současnost regionu, poučit a především inspirovat k výletům do přírody. Výstavní panely v textech i řadou fotografií upozorňuje na mimořádné geologické lokality, zajímavé regionální nálezy i výskyty jednotlivých nerostů, minerálů a fosílií, které jsou zde prezentovány jak ze sbírek muzea, tak zapůjčené z jiných zdrojů. Prostor je věnován i zpracování některých surovin s ukázkami z oboru hutnictví, archeologie nebo šperkařství. Velkoplošné tisky nabízí základní geologické datace pro lepší orientaci ve vystavených exponátech, případně dokreslují atmosféru výstavy. Vitríny, tisky, exponáty a interaktivní prvky jsou kombinovány tak, že dokáží vzbudit pozornost i u návštěvníků, kteří běžně o obor nemají větší zájem, a vybízí – také díky přehledným „tipům na výlet“ - k dalším rodinným aktivitám. Doplnění o interaktivní prvky a AV technologie je dalším krokem k poznávání hravou formou. Na výstavě spolupracovalo i konzervátorské oddělení muzea výrobou trojrozměrného modelu sopky. Výstava je po celou dobu doplněna o bohatý doprovodný program pro veřejnost i pro školy. Tvořivé dílny jsou určeny především rodinám s dětmi, kdy lektoři muzea zajišťují program pro děti, zatímco pro dospělé je připravena komentovaná prohlídka výstavy. Pro návštěvníky s hlubším zájmem o geologii byl nabídnut cyklus odborných přednášek. Některá témata výstavy byla prezentována i mimo muzeum na externích akcích i v médiích. K tématům výstavy nabízí MJVM i odborné publikace Mineralogické perličky Moravy, Jantar ze Študlova či Kurovický lom. Společně se tak jedná o další produkt práce přírodovědného oddělení muzea mapující a propagující bohatství a krásy regionální přírody s důrazem na geologii. Výstava se stala součástí doprovodného programu krajského kola Geologické olympiády i Semináře geologů muzeí ČR a SR v roce 2023. Výstavu instalovala svým jedinečným rukopisem výtvarnice Milena Gregůrková
Mgr. Andrea Dovicová
Milena Gregůrková (výtvarné pojetí výstavy)
17.3.2023
24.9.2023
III.–IX.
út–ne
10–18
Mgr. Andrea Dovicová
andrea.dovicova@muzeum-zlin.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Andrea Dovicová, Milena Gregůrková
Milena Gregůrková
nástěnný kalendář 2024 s fotografiemi minerálů a nerostů z výstavy, pracovní listy 11x, plakáty a letáky k výstavě a doprovodnému programu 7x.
5 lektorských programů pro veřejnost vč. komentovaných prohlídek výstavy, 3 lektorské programy pro školy, 3 odborné přednášky pro veřejnost, samostatné komentované prohlídky výstavy, program v rámci Galerijní a muzejní noci. Prezentace výstavy v rámci externích programů jiných subjektů: Krajské kolo geologické olympiády (Zlín), Festival pro čolka (Kurovický lom) a Den v Kovozoo (Staré Město u Uh. Hradiště). Upoutávka na výstavu formou malé výstavky na radnici města Zlína.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru