Muzejní výstava roku

Rozhlasové a televizní přijímače
Výstava je věnována 100. výročí rozhlasového a 70. výročí televizního vysílání na našem území. Veškeré vystavené exponáty pochází výlučně ze sbírek Muzea Bojkovska. Návštěvníci mohou obdivovat elektronkové a tranzistorové přístroje. Milovníci retro stylu jistě uvítají také přijímače kombinované s gramofonem nebo hudební skříně. Nechybí ani rádia kombinovaná s kazetovým přehrávačem z 80. let 20. století. Vedle rozhlasových a televizních přijímačů je na výstavě rovněž i ukázka několika reproduktorů rozhlasu po drátě. Valnou část vystavených přijímačů tvoří produkty firmy Tesla, najdou se však i výjimky ze zahraničí. Popisky jednotlivých exponátů jsou doplněny QR kódy, po jejichž načtení do chytrých telefonů mají návštěvníci možnost zjistit podrobnější informace z online katalogu Muzea Bojkovska. Další QR kódy jsou využity např. k prezentaci dobových ukázek z historie rozhlasového i televizního vysílání.
16/2023
Muzeum Bojkovska, p. o.
Palackého 172, 687 71 Bojkovice
+420 739 202 813
info@muzeumbojkovska.cz
http://www.muzeumbojkovska.cz
72055502
Město Bojkovice

Povinné přílohy

Výstava představuje vybrané rozhlasové a televizní přijímače doplněné o reproduktory rozhlasu po drátě v celkovém počtu přibližně 70 kusů. Veškeré prezentované předměty pocházejí výhradně ze sbírek Muzea Bojkovska. Soubor vznikal od roku 2010 v souladu se sbírkotvornou koncepcí muzea, která si klade za cíl obohatit fond o předměty z nedávné minulosti regionu. Letošní významná výročí poskytla vítanou příležitost prezentovat toto dlouholeté úsilí veřejnosti. Přístroje jsou doplněny o dobové reklamy, vyobrazení či schémata, včetně radiových a televizních součástek, přibližující svět rozhlasové a televizní techniky. Nejstarším aparátem je sluchátkový radiopřijímač z 20. let 20. století, nejmladším pak plazmový televizor z roku 2007. Součástí instalace je i zákoutí dobového bytu ze 70. let 20. století. Zajímavým způsobem je pojato sdělení doplňujících informací k exponátům, které bylo umožněno tím, že muzeum má veškeré informace o svých sbírkových předmětech obsaženy v elektronickém katalogu. Popisky k exponátům obsahují jen základní údaje. Jsou však doplněny QR kódy, které odkazují na podrobné informace o každém jednotlivém přístroji, tak jak jsou vedeny v elektronické sbírkové evidenci programu Tritius. QR kódy jsou rovněž využity k prezentaci vybraných dobových ukázek. Výstava tak není zatížena přemírou textů, ale v případě zájmu umožňuje každému získat podrobnější informace, které si může studovat i později, z pohodlí domova.
Tomáš Hamrlík
Otílie Šimoníková, Jaroslav Šimoník
30.6.2023
31.12.2023
VI.–IX./ X.–XII.
po–ne / út a čt; ne
9–12, 13–17 / 9–12, 13–17; 13–17
Tomáš Hamrlík
Tomas.hamrlik@muzeumbojkovska.cz

Nepovinné přílohy

Pracovní list s úkoly pro děti
26. 10. 2023 se uskutečnila přednáška Tomáše Hamrlíka o historii rozhlasového a televizního vysílání v našich zemích. Zúčastnilo se jí přes 40 seniorů z Klubu Světlov.
Slovácký deník z 28. 6. 2023, https://slovacky.denik.cz/kultura_region/bojkovice-muzeum-bojkovska-historie-vystava-televize-rozhlas-vyroci.html; Slovácký deník z 4.–6. 7. 2023, https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/bojkovice-muzeum-televizory-radia-historie-vystava.html; Malovaný kraj září–říjen č.5/2023.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru