Muzejní publikace roku

„… a viděl jsem nové nebe a novou zemi…“ Apokalypsa a umění v českých zemích
Publikace, vycházející při příležitosti stejnojmenné výstavy, představuje širokou škálu inspirací knihou Zjevení sv. Jana, zvanou Apokalypsa, ve výtvarném umění od středověku až do současnosti. Zaměřuje se především na díla vzniklá v českých zemích, avšak pozornost věnuje i zahraničním pracím, které byly na tomto území přítomné a měly určitý ohlas. Úzce výběrově jsou prezentovány i ohlasy Apokalypsy v hudbě a literatuře, a to prostřednictvím okruhu českého undergroundu v době tzv. normalizace.
23/2023
Západočeská galerie v Plzni, p. o.
Pražská 13, 301 00 Plzeň
+420 377 908 511
info@zpc-galerie.cz
http://www.zpc-galerie.cz/cs
00263338
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Téma publikace vychází z potřeby reagovat na současnou dobu společenských krizí, ztělesněných pandemií koronaviru a válkou na Ukrajině. Díky propojení historie a současnosti kniha pomáhá veřejnosti orientovat se v současné situaci a hledat z ní pozitivní východiska. Biblický text Zjevení sv. Jana, zvaný Apokalypsa, a s ním spojená vizuální představivost zahrnovaly již od středověku dva póly. Na jedné straně líčení apokalyptických pohrom a zkázy světa asociovalo zkázu v přeneseném slova smyslu a s apokalypsou byly spojovány společenské krize, otřesy a válečné hrůzy. Na straně druhé text vrcholí silným tématem naděje. Apokalyptické vize tak zahrnovaly i obrazy nového světa, obnovy společnosti a útěchy pro jednotlivce. Kniha představuje širokou škálu inspirací knihou Zjevení ve výtvarném umění od středověku až do současnosti. Zaměřují se především na díla vzniklá v českých zemích, avšak pozornost věnuje i zahraničním pracím, které byly na tomto území přítomné a měly určitý ohlas. Kromě klasických cyklů ilustrované Apokalypsy (Karlštejnská Apokalypsa, Albrecht Dürer) či kontrastních motivů Posledního soudu a vizí nového světa, zpřítomňují podoby obou pólů tématu v moderním a současném umění (Jan Koblasa, Václav Boštík, Pavel Nešleha, Josef Bolf ad.). Úzce výběrově jsou prezentovány i ohlasy Apokalypsy v hudbě a literatuře, a to prostřednictvím okruhu českého undergroundu v době tzv. normalizace, v němž hrála apokalyptická symbolika významnou roli.
Lenka Bydžovská, Sylva Dobalová, Stanislava Fedrová, Tadeáš Kadlec, Kateřina Kubínová, Martin Mádl, Pavla Machalíková, Mahulena Nešlehová, Lenka Panušková, Milada Studničková, Štěpán Vácha, Tomáš Winter
Tereza Hejmová, Adéla Svobodová
Západočeská galerie v Plzni, Nakladatelství Artefactum
590 Kč
500 Ks
Západočeská galerie v plzni a běžná síť knihkupců.

Nepovinné přílohy

978-80-88027-54-6 (ZČG); 978-80-88283-84-3 (Artefactum)

Fotogalerie

nahoru