Muzejní výstava roku

Vincenc Makovský 1900–1966: Obsahem k formě
Horácká galerie v Novém Městě na Moravě vznikla v roce 1964 i díky tomu, že získala do svého sbírkového fondu díla novoměstského rodáka, akademického sochaře Vincence Makovského. Jeho díla vystavovala v nezměněné podobě několik desetiletí. Proto po dvouletých přípravách vznikla nová stálá expozice, která přináší nové pohledy na Makovského dílo, ukazuje jeho neobvyklou uměleckou cestu a otevírá prostor pro odbornou i laickou diskusi nad zhodnocením Makovského tvorby. Současně nabízí kreativní způsob reflexe díla Vincence Makovského v rámci nového interaktivního edukačního prostoru pro praktickou, tvořivou činnost návštěvníků – dospělých i dětí. Projekt byl realizován za podpory Kraje Vysočina a MK ČR. V rámci projektu Sochy pro každého, podpořeného z Národního plánu obnovy, na něj navazoval i bohatý doprovodný program, zaměřený na sochařskou tvorbu.
27/2023
Horácká galerie v Novém Městě na Moravě
Vratislavovo náměstí 1, 592 31 Nové Město na Moravě
+420 566 654 220
+420 735 703 406
info@horackagalerie.cz
http://www.horackagalerie.cz
00167959
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Nová stálá expozice je originálním i důstojným připomenutím významného sochaře v jeho rodném městě a kraji. Pokouší se vypořádat s výstavními klišé a kulturními a politickými nánosy, jež ulpívají na díle sochaře, který v dobách minulého režimu sehrál komplikovanou roli předního autora. Úkolem výstavy je představit divákům tvorbu Vincence Makovského z hlediska nesporné sochařské kvality i formální a technologické šíře. Expozice vychází z vybraných děl fondu Horácké galerie, které ilustrují vývoj autorovy sochařské tvorby. S ohledem na povahu fondu, v němž jsou převážně sádrové modely, je expozice oživena zápůjčkami zásadních děl s odlišnou materialitou (zápůjčky z Moravského muzea, Národní galerie, galerie Hunt Kastner). Využity jsou též autorovy kresebné skici, plastiky jsou doplněny dokumentárními fotografiemi Josefa Sudka (spolupráce se Sudek Projekt), kurátorským textem Jany Kořínkové i časovou osou, dokumentující nejpodstatnější mezníky umělcovy tvorby. Výstavní sál je architektonicky členěn do několika tematických okruhů: první se zaměřuje na rannou tvorbu, kam spadá reflexe rodného města, studium či tvůrčí pobyt v Paříži. Zde autoři výstavy podtrhují význam tvůrčího vlivu sochařky Hany Wichterlové v době pařížského pobytu. V té době vznikaly silné podněty, z nichž Makovský čerpá ve svých vrcholných modernistických dílech. Tuto tvůrčí fúzi volně interpretuje současný fotograf Jiří Thýn. Jeho fotografie představujeme v úvodu jako posun tématu do současné umělecké reflexe. Ve druhé části výstavy je kladen hlavní důraz na odklon umělce od avantgardy a návrat ke klasicismu a realismu. Třetí oddělení se věnuje pozdní tvorbě. Představuje modely pomníků a monumentů i realizace určené pro architekturu (zejména po roce 1945, tzv. oficiální tvorbu). Přímo do instalace byl umístěn interaktivní koutek, doplněný o zvukový záznam z archivu Českého rozhlasu. Samostatně vznikl také nový edukační prostor nazvaný Hlava nehlava, evokující skutečný sochařský ateliér. Během roku bylo v rámci doprovodného programu realizováno několik workshopů s umělci se zaměřením na sochařskou tvorbu (viz. samostatná příloha).
Mgr. Jana Kořínková PhD. (externí kurátorka), Mgr. Petra Gregorová (kurátorka HG), MgA. Jakub Orel Tomáš (kurátor HG), Mgr. BcA. Lenka Sedláčková (edukátorka HG)
Miloš Měřínský (spolupráce na konceptu a realizaci výstavy), Jakub Janeba (kresby v edukačním prostoru)
9.6.2023
I.–XII.
út–ne
9–17
Mgr. Věra Staňková
reditelka@horackagalerie.cz

Nepovinné přílohy

Jakub Orel Tomáš, Petra Gregorová, Miloš Měřinský
Jakub Janeba (grafika)
Plakát; Edukační materiál – leporelo Hlava nehlava; Edukační materiál – leporelo Nástroje sochaře; Skládačka: Hlava nehlava (herna, ateliér, edukační prostor); Skládačka: About the Head; Skládačka: Edukační programy ke stálé expozici; Skládačka: Edukační programy k venkovní výstavě Sochy pod novoměstskou oblohou.
Komentované prohlídky: Přímo ve výstavě proběhly komentované prohlídky s kurátorem Jakubem Orlem Tomášem; Akce pro školy – Novoměstský rodák: Program pro pět pátých tříd, na kterém se podílelo několik novoměstských institucí; formou hry a soutěže jsme představili osobnost Makovského žákům; Zámecká slavnost; V rámci společné akce Horácké galerie, města Nové Město na Moravě a novoměstské nemocnice proběhly komentované prohlídky nové expozice i ateliéru; Sochařské workshopy v rámci projektu Sochy pro každého, workshopy a další aktivity jsou detailně popsány v samostatné příloze; Informační vitrínka k výstavě v budově Krajského úřadu v Jihlavě (foto přiloženo); Navazující aktivity se zaměřením na sochařskou tvorbu vznikly díky propojení s projektem Sochy pro každého, financovaného z Národního plánu obnovy; a také s aktuální výstavou Jana Hendrycha.
Česká televize, pořad Toulavá kamera, 15. října 2023, https://www.ceskatelevize.cz/.../1126666.../223562221500040/; Místní tisk: Noviny Novoměstsko, Žďárský průvodce, Novinky, https://noviny.nmnm.cz/pdf/2023/nm07_23.pdf, https://www.zdarskypruvodce.cz/kultura-zdar-nad-sazavou/vincenc-makovsky-v-horacke-galerii/.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru