Muzejní výstava roku

Krása
Galerie Benedikta Rejta v Lounech představuje výstavní projekt nazvaný Krása, ve kterém se prolíná současné výtvarné a živé umění, neobvyklá prezentace vybraných sbírkových děl i mezioborová spolupráce s Národním ústavem duševního zdraví a Tanec Praha. Výstava nepůsobí pouze vizuálně, ale oslovuje i další lidské smysly a inspiruje k celostnímu prožitku. Minimalistická instalace nepředkládá historický přehled ani nový kánon – akcentuje v současné době potřebnou pozitivní sílu krásy. Mezi zastoupenými díly jsou objekty Jindřicha Zeithammla, instalace Kamily Ženaté, videoprojekce Jakuba Nepraše, malby Adama Kašpara, skleněná instalace Lady Semecké. Prostřednictvím proměnné instalace se rovněž postupně během šesti měsíců představí 12 děl ze sbírek GBR, vstupující do dialogu s díly hlavní expozice.
21/2023
Galerie Benedikta Rejta v Lounech
Pivovarská 29-34, 440 01 Louny
+420 415 652 634
+420 778 728 992
gbr@gbr.cz
http://www.gbr.cz
00360724
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Galerie Benedikta Rejta v Lounech představuje výstavní projekt nazvaný Krása, ve kterém se prolíná současné výtvarné a živé umění, neobvyklá prezentace vybraných sbírkových děl i mezioborová spolupráce s Národním ústavem duševního zdraví a Tanec Praha. Výstava nepůsobí pouze vizuálně, ale oslovuje i další lidské smysly a inspiruje k celostnímu prožitku. Minimalistická instalace nepředkládá historický přehled ani nový kánon – akcentuje v současné době potřebnou pozitivní sílu krásy. Mezi zastoupenými díly jsou objekty Jindřicha Zeithammla, instalace Kamily Ženaté, videoprojekce Jakuba Nepraše, malby Adama Kašpara, skleněná instalace Lady Semecké. Prostřednictvím proměnné instalace se rovněž postupně během šesti měsíců představí 12 děl ze sbírek GBR, vstupující do dialogu s díly hlavní expozice. Výstava KRÁSA nemá být přehlídkou krásných objektů ani hledáním nového kánonu. Umění v současném světě neklidu na neklid reaguje různě, nabírá osobního, politického a agitačního rozměru a dostává se mu pochopitelné pozornosti. Smysl umění lze nahlížet různě, touto výstavou ale chceme vyzdvihnout jeho iniciační a úzdravný význam. Takový zážitek bychom chtěli příchozím do galerie zprostředkovat. Obracíme pozornost na harmonizační rozměr umění. S vírou v jeho původní přesahový a iniciační potenciál tvoříme v galerii prostor k přítomnému usebrání se skrze prožitek krásy, té, o které se nediskutuje, kterou můžeme pocítit. Jako galerie výtvarného umění zakládáme na vizuálním vjemu a krásu chceme zprostředkovat celostně. Oslovovat krásou budeme skrze všechny smysly – návštěvník bude v expozici zakoušet vedle vizuálních vjemů vjemy sluchové skrze hudbu, olfaktorické skrze zážitek vůní, haptické skrze zprostředkovaný zážitek těla tancem.
Lucie Šiklová, Kateřina Melenová
Jakub Myslín, Matěj Mauric, Jan Krtička, Jiří Soukup
28.4.2023
29.10.2023
duben–říjen
úterý–neděle
10–18
Michaela Vávrová
vavrova@gbr.cz

Nepovinné přílohy

Výstavní katalog, leták a plakát k výstavě (pozvánka na vernisáž), program doprovodných akcí k výstavě
Nedílnou součásti výstavního projektu Krása je bohatý doprovodný program sestávající z následujících akcí: vernisáž, workshopy pro děti (Architektura s Petrem Jakšíkem), doprovodné edukační programy pro základní a střední školy (Michaela Patrovská), performance v expozici (Eliška Brtnická), taneční performance v expozici (TANEC PRAHA – Yana Reutová a spol.), komentované prohlídky (Lucie Šiklová, Michaela Vávrová), odborné přednášky (Jan Royt, Zdeněk Lukeš), arteterapeutické workshopy (Kamila Ženatá, Kateřina Melenová), koncerty (Markéta Cukrová & Jan Krejča, Hana Blochová) – viz přiložený leták s programem včetně termínů.
iDNES https://www.idnes.cz/usti/zpravy/louny-galerie-vystava-krasa-narodni-ustav-dusevniho-zdravi.A230518_135900_usti-zpravy_grr/tisk; Artalk https://artalk.cz/2023/05/02/tz-krasa-v-galerii-benedikta-rejta-v-lounech/; Žatecký deník https://zatecky.denik.cz/ctenar-reporter/louny-galerie-benedikta-rejta-ms-otakara-jarose-20231007.html; ArtRevue https://artrevue.cz/krasa-je-iniciacni-a-ozdravne-umeni-v-lounech/; ČT Art https://art.ceskatelevize.cz/inside/nase-telo-reaguje-na-potencialni-hrozbu-i-kdyz-se-divame-jen-na-fotografii-tarantule-dFOld; Hospodářské noviny https://vikend.hn.cz/c1-67237070-jak-zdenek-sykora-pred-50-lety-zmenil-svetove-vytvarne-umeni; Lounský měsíčník 1/2023.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru