Muzejní výstava roku

Hérakleitův princip: 100 let uhlí v českém umění
Výstava předkládá téma „černého zlata“ a uhelných lokalit, které je i v době přechodu k obnovitelným zdrojům a alternativním energiím velmi aktuální. Dotýká se přitom zákonitostí dějin lidstva, neboť podle starověkého Hérakleitova principu „To, co přivedlo společnost a civilizaci na vrchol, obvykle způsobí i jejich krizi.“ V celém prostoru galerie probíhá transgenerační dialog autorů a jejich děl, pocházejících z období posledních sta let českého umění. Je velkým překvapením, kolik umělců mělo potřebu se k fenoménu uhlí vyjádřit – ani zdaleka to nebyli jen sochaři nebo malíři éry socialistického realismu. Podařilo se také oslovit současné autory, aby vytvořili instalace přímo pro roudnickou galerii. Vzájemné interakce podtrhuje množství odlišných uměleckých disciplín. Výstava, jež uvádí nejednoznačné téma na půdu sbírkotvorné státní instituce, si klade za cíl přispět k reflexi, diskuzi i katarzi.
24/2023
Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, p. o.
Očkova 5, 413 01 Roudnice nad Labem
+420 416 837 301
galerie@galerieroudnice.cz
http://www.galerieroudnice.cz
00360643
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Uhlí je plné protikladů a tak ho vnímá i výstava v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem. Jako pozoruhodnou horninu, zdroj energie a bohatství, a zároveň synonymum pro zdevastovanou krajinu, obce vymazané z map i důlní neštěstí. Ambivalence uhrančivé substance, vyjádřená v tzv. Hérakleitově principu, posloužila k uchopení a názvu celé výstavy. Logicky rezonuje v regionech s uhelným bohatstvím a ekologickou stopou, k nimž se řadí také Ústecko. Ukazuje se, že uhlí inspirovalo řadu umělců a zdaleka není svázané jen s érou indoktrinovaného socialistického realismu. Výstava soustředí výrazná jména i méně známé tvůrce od počátků 20. století spolu s tradičními či nadčasovými výtvarnými technikami (malba, kresba, grafika, fotografie) až po současné přístupy a multimediální polohy (video, performance, site-specific instalace, land art, konceptuální přístupy). To vše umožňuje zrcadlit téma jak se vší vážností, jakou si pro svou složitost a dopady zasluhuje, tak z nadhledu prostřednictvím svébytných uměleckých reflexí. Kurátorka Magdalena Deverová oslovila autory, kteří vytvořili instalace přímo pro prostor roudnické galerie. U zhruba desítky autorů se výstava stala dokonce podnětem ke vzniku zcela nových děl. Pavel Karous vdechl druhý život sochám pozdního modernismu a socialistického realismu. Pavel Sterec pracoval se sociálním aspektem ukončování těžby, procesem komplikovaným i pro samotné horníky. Miloš Šejn vytvořil minimalistickou instalaci z hnědouhelného prachu z dolu Bílina. Skupina Rafani ovládla foyer galerie angažovanou nástěnnou malbou a site-specific instalací, která návštěvníky vtahuje do hry už podprahově pomocí zápachu dehtu. I další aktuální výpovědi vedou sugestivní dialog s díly, pocházejícími z období zhruba posledních sta let. Architektonické koncepce, jíž vévodí aluze důlní věže a surová estetika, se ujal Tomáš Svoboda. Výstava o fenoménu uhlí zabírá pro celý prostor galerie s tím, že téma je natolik obsáhlé a naléhavé, že mu výjimečně ustupuje i stálá expozice. Pokud se podařilo poukázat na relativitu našich jistot, nebo dokonce přispět reflexí a diskuzí k vizi smysluplné regenerace či transformace, nechyběla prvotřídní kolekce s díly Antonína Slavíčka (byť jen na několik měsíců) zbytečně.
Magdalena Deverová
16.6.2023
22.10.2023
červen–říjen
út–ne
10–17
Magdalena Deverová
magda.deverova@gmail.com

Nepovinné přílohy

Tomáš Svoboda
Tomáš Svoboda, Magdalena Deverová, Pavel Sterec, Pavel Karous
Magdalena Deverová, Uhlí. Hérakleitův princip/ 100 let uhlí v českém umění, Roudnice nad Labem 2023 (katalog k výstavě)
Vernisáž a Galerijní noc, 16/ 6/ 2023: performance Jana Proška (Pomíjivá akce); performance Jana Pfeiffera (Procesová performance); hudební performance houslisty a zpěváka Matěje Koláře (Těžba z hloubavých hlubin); komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy Magdalenou Deverovou a několika vystavujícími umělci, jejíž součástí byl performativní sestup pod zem Pavla Sterce do galerijního sklepa – dočasné pěstírny hlívy ústřičné (instalace Stachanovci transformace Pavla Sterce). Performance umělecké skupiny Rafani k site-specific instalaci Tmavá doba, 15/ 9/ 2023. Přednáška environmentálního geochemika a geomykologa Jana Borovičky Houby a arzén, 19/ 9/ 2023. Zažít Roudnici jinak, 23/ 9/ 2023: tvoření na téma uhlí: výroba šperků z uhlí, frotáž. Noc vědců na téma uhlí, 6/ 10/ 2023: přednáška filozofa Petra Daniše o předsókratovském filozofovi Hérakleitovi; přednáška astrofyzika Stanislava Daniše Uhlí(k); výtvarná dílna (výroba šperků z uhlí). Performance Miloše Šejna, v rámci site-specific instalace Kosmos Bílina, 19/ 10/ 2023. Přednáška Tomáše Gremlici a Dagmar Šubrtové. Význam těžby, rekultivace a přirozené obnovy pro biodiverzitu i estetiku krajiny, 19/ 10/ 2023. Komentované prohlídky s kurátorkou Magdalenou Deverovou, VI–X/ 2023. Performativní sestupy pod zem do galerijního sklepa – dočasné pěstírny hlívy ústřičné s autorem instalace Pavlem Stercem (Stachanovci transformace), VI–X/ 2023. Letní výtvarné dílny pro děti s galerijní edukátorkou Lucií Švec Kabrlovou, 17–21/ 7/ a 7–11/ 8/ 2023. Animace a přednášky pro školní skupiny s Lucií Švec Kabrlovou, Magdalenou Deverovou a Andreou Turjanicovou, VI–X/ 2023.
Tereza Špinková, Uhlí patří pod zem. Nebo do galerie, ART ANTIQUES, 10/ 2023, s. 71–72; reportáž Artyčok.tv, režie Jan Vidlička, 5:23, 13. 10. 2023, https://artycok.tv/cs/post/herakleituv-princip-100-let-uhli-v-ceskem-umeni; reportáž Český rozhlas Sever, V Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem začíná netradiční výstava – o uhlí, 16. 6. 2023, https://sever.rozhlas.cz/v-galerii-moderniho-umeni-v-roudnici-nad-labem-zacina-netradicni-vystava-o-uhli-9015513; Zuzana Řičářová, Balancování nad uhelnou jámou, Artalk.cz, 16. 10. 2023, https://artalk.cz/2023/10/16/balancovani-nad-uhelnou-jamou/; Pavel Křivohlavý, Umělci začmárali lidem bankovky, jejich hodnota teď má výrazně stoupnout, iDNES.cz, 21. 9. 2023, https://www.idnes.cz/usti/zpravy/roudnice-galerie-rafani-umelci-performance-bankovky.A230921_125931_usti-zpravy_grr; Produkuje bohatství, ale vymazává obce z map. Výstava se věnuje tématu uhlí, Aktuálně.cz, 26. 6. 2023, https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/produkuje-bohatstvi-ale-vymazava-obce-z-map-vystava-se-venuj/r~e66799da140711ee8980ac1f6b220ee8/; Petr Ondrášek, Sto let uhlí v českém umění můžete vidět v Roudnici nad Labem, PRAŽSKÝ MAGAZIN, 24. 7. 2023, https://prazsky-magazin.cz/kultura/sto-let-uhli-v-ceskem-umeni-muzete-videt-v-roudnici-nad-labem/; Zdeněk Plachý, Velká výstava v roudnické galerii ukazuje využití uhlí v umění. A také růst hub, Litoměřický deník.cz, 16. 8. 2023, https://litomericky.denik.cz/kultura_region/vystava-uhli-galerie-roudnice-20230816.html.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru