Muzejní výstava roku

Jak vznikají hory: Tajemství deskové tektoniky
Výstava originálním způsobem představuje strukturu a fungování naší planety, a především geologické procesy, které uvnitř ní nebo na jejím povrchu probíhají. Nejsou opomenuta ani témata jakým způsobem vznikají sopky, zemětřesení nebo hory. Celá výstava je zpracována přístupnou formou pro návštěvníky všech věkových kategorií. Velkoformátové panely jsou plné názorných ilustrací, a především fotografií či jsou doplněny interaktivními exponáty. Geologické fenomény jsou prezentované na četných příkladech geograficky známých míst po celém světě, nechybí ani různé zajímavosti, které pomáhají zaujmout pozornost návštěvníků. Výstavu doplňují četné komentované prohlídky (programy), které provedou tajemným světem geologie a deskové tektoniky.
26/2023
Muzeum Českého ráje v Turnově, p. o.
Skálova 71, 511 01 Turnov
+420 481 322 106
+420 603 779 364
mail@muzeum-turnov.cz
http://www.muzeum-turnov.cz
00085804
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Výstava je jedinečná svým tématem, které můžeme označit za globální a jedno téma dokonce přesahuje hranice naší planety. Výstava totiž není pouze o vzniku horských masivů, jak by mohl napovídat název, ale představuje geologické procesy probíhající uvnitř naší planety, které se projevují na jejím povrchu vznikem sopečné činnosti, zemětřesení, horských masivů, příkopových propadlin nebo geomorfologických tvarů. Pochopit fungování těchto procesů je pro člověka často velmi složité, jelikož náš život počítáme na desítky let, zatímco trvání geologických procesů, s výjimkou okamžitého výbuchu sopky nebo zemětřesení, často v miliónech let, navíc v podmínkách, které nám neumožňují přímé pozorování. Většina geologických procesů má totiž svůj základ hluboko pod povrchem, v zemské kůře, plášti nebo dokonce v jádře, kde panují vysoké teploty a tlaky. Výstava Jak vznikají hory: Tajemství deskové tektoniky zaujme na první pohled netradičním zpracováním na černých velkoformátových panelech, z kterých vystupují barevné ilustrace a fotografie. Panely rozdělují prostor na patnáct částí – témat, která poodhalují tajemství veškerého současného vědění o struktuře a fungování naší planety. Ač svým megalomanským pojetím může výstava na první pohled budit hrůzu; na panelech nenajdete suché definice a poučky, ale mnoho zajímavých informací, často vysvětlených na příkladech z reálného světa, doplněných o četné ilustrace a fotografie pro ještě větší názornost. Výhodou je, že témata jsou zpracována v podobě několika kratších odstavců, které jsou často samonosné, stejně tak jako ilustrace nebo fotografie, takže je možnost vybrat si témata, která vás konkrétně zajímají nebo zrovna zaujmou. Výstava představuje rozbalenou „učebnici“ geologie, která nezačne nudit, jak tomu bývá právě u učebnic, ale naopak zábavnou formou se můžete projít tajemným světem geologie a dozvědět se, jak funguje desková tektonika, jakým způsobem vznikají sopky, zemětřesení nebo hory. Výstava je doplněna o četné interaktivní modely a edukační prvky. Jedinečnou výstavu máte možnost zhlédnout do 28. ledna 2024.
Mgr. Jan Bubal
Muzeum Českého ráje v Turnově, p. o.
21.9.2023
28.1.2024
IX.–I.
út–ne
9–16
Mgr. Jan Bubal
bubal@muzeum-turnov.cz

Nepovinné přílohy

Ing. Arch. Hynek Fetterle, Mgr. Jan Bubal
Roman Bártů
Martina Máta Nosková, Jan Bubal
Příloha č. 1: Plakát výstavy; Příloha č. 2: Pozvánka na vernisáž výstavy; Z výstavy vznikne publikace (v současnosti probíhá její příprava).
Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží, která se uskutečnila 21. září 2023. Zahájení samotné výstavy, ale i následující komentované prohlídky, se ujal sám autor Mgr. Jan Bubal. K výstavě byly uspořádány četné komentované prohlídky pro veřejnost. Celkem jich proběhlo devět; dále jich dosud bylo uskutečněno dalších deset pro objednané skupiny a odborné kolegy. Všechny proběhly pod vedením Mgr. Jana Bubala. Z iniciativy autora byla poslána nabídka lektorovaných komentovaných prohlídek a programů do všech školských zařízení Libereckého kraje. V čase odeslání pozvánky jich proběhlo dosud patnáct a dalších sedmnáct je zatím objednáno. Nejčastěji se hlásí páté, šesté a deváté třídy základních škol a také gymnázia. Výstava pomáhá studentům pochopit složité téma geologických procesů zábavnější formou pod vedením odborníka. Styl a obtížnost lektorované prohlídky se musí přizpůsobit věku a znalostem žáků. K výstavě Jak vznikají hory – Tajemství deskové tektoniky vznikla také výstava Jak vznikají hory – Nerostné bohatství horských masivů, která trvala od 29. 6. do 5. 11. 2023. Výstava ukázala minerály, které se nachází v horských masivech, které svým estetickým vzhledem patří k nejhezčím minerálům na světě.
Příloha č. 3: https://jablonecky.denik.cz/z-regionu/turnov-muzeum-vystave-vznik-hory-20230922.html; Příloha č. 4: https://liberec.rozhlas.cz/vystavni-sal-turnovskeho-muzea-ceskeho-raje-se-promenil-v-obri-ucebnici-geologie-9078968; Příloha č. 5: https://nasregion.cz/jak-vznikaji-hory-v-turnovskem-muzeu-se-dozvite-vice-349111/; Příloha č. 6: https://www.kraj-lbc.cz/aktuality/vystava-v-turnovskem-muzeu-priblizi-mineraly-z-horskych-masivu-n1146061.htm.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru