Muzejní výstava roku

Lesem
Výstava Lesem v MMB představuje tematickou procházku tématy, jež propojují fenomén lesa s lidskou společností. Chronologicky a tematicky představuje vývoj lesů a lidské činnosti spojené s lesem, v okolí města Brna a v kontextu jižní Moravy. Města, které bylo pro své propojení s rozsáhlými lesy na severu a západě nejednou nazváno „Městem v lesích“ a které je spojeno se začátky moderního lesnictví a myslivosti na Moravě. Výstava též prezentuje lesnictví, kulturu lovu i myslivosti, dávná lesní řemesla a další odvětví spjatá s lesem, jako byli smolaři, dehtáři, vápeníci; a snaží se bořit mýty a stereotypy o lese v dějinách i dnes. Představuje i moderní pojetí lesnictví, společenské vnímání lesa a celkově environmentální témata hýbající společností.
28/2023
Muzeum města Brna, p. o.
Špilberk 210/1, 662 24 Brno
+420 542 123 611
+420 605 830 889
info@muzeumbrna.cz
https://www.muzeumbrna.cz
00101427
Statutární město Brno

Povinné přílohy

Město Brno, byť se to nemusí na první pohled zdát, je spojeno s lesem, lesnictvím i myslivostí velmi úzce. Často bylo v minulosti označováno jako město v lesích, neboť do něj ze tří stran vrůstá les. S lesem jsou také spojeny další brněnské unikáty, ať již se jedná o nejstarší městské lesy kontinuálně vlastněné městem od 13. století, vznik Československé myslivecké jednoty v Brně před 100 lety, nebo Mendelovu univerzitu s lesnickou fakultou a Školním lesním podnikem, který také letos oslavil své stoleté výročí. Muzeum města Brna tak zvolilo pro svoji koncepci poněkud netradiční historicko-environmentální téma, avšak také pevně spojené s městem. Výstava Lesem je koncipována, jak říká podtitul, jako „Cesta společnými dějinami lesa a člověka“, a les je hlavním hrdinou historického příběhu. Výstava prezentuje lesnictví, kulturu lovu, myslivost i s kulturním odrazem v hudbě a užitém umění, dávná lesní řemesla a další odvětví spjatá s lesem, jako byli uhlíři, smolaři, dehtáři, potašáři, vápeníci. Snaží se bořit mýty a stereotypy o lese v dějinách i dnes. Představuje i moderní pojetí lesnictví, společenské vnímání lesa a celkově environmentální témata hýbající společností, to vše se zaměřením na město Brno a jižní Moravu.
Martin Samson
Architekt: Lenka Horbalová; Grafik: Petr Kincl
7.9.2023
30.6.2024
IX.–VI.
út–ne
10–18
Martin Samson
samson@muzeumbrna.cz

Nepovinné přílohy

Lenka Horbalová
Martin Samson
Petr Kincl
Katalog Lesem
Přednáškový cyklus „Středy v muzeu“ na environmentální a lesnická témata. DOMŮ: Výtvarná ozvěna výstavy Lesem. 100 let ČMMJ: Odhalte tajuplný svět myslivce (autor a realizátor ČMMJ).
ČT, Události v regionech: Výstava Lesem na Špilberku; Brno Daily: Lesem Exhibition Invites Visitors To Learn About The Ecosystem and Its Connection With Human History.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru