Muzejní výstava roku

Stanislav Podhrázský a přátelé
K uplynulému stoletému výročí narození Stanislava Podhrázského (1920–1999) připravil GASK průřez autorovým dílem s důrazem na období tvůrčího hledání, které bylo spojené se skupinou blízkých přátel. Výjimečné společenství, v němž se osobní vazby protínaly s intelektuálními zájmy a které vytvářelo paralelní myšlenkově svobodný prostor v nesvobodné době, tvořili společně s Podhrázským Miloslav Chlupáč, Zdeněk Palcr, Zbyněk Sekal a Mikuláš Medek. Tyto umělce, kteří se stali určujícími osobnostmi českého poválečného umění, spojovala tvůrčí cesta, na níž v určité době sdíleli společný obraz světa.
35/2023
Galerie Středočeského kraje, p. o.
Barborská 51–53, 284 01 Kutná Hora
608757715
+420 725 377 433
info@gask.cz
http://www.gask.cz
00069922
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Stanislav Podhrázský (1920–1999) je jedním z nejosobitějších českých malířů a sochařů v generaci, která nastoupila po druhé světové válce. Je jedním z výjimečných figuralistů české malby druhé poloviny 20. století, který se obrací k vnitřnímu světu člověka konfrontovaného s nebezpečím a toužícího po svobodě. Jeho raná tvorba, stejně jako soudobé dílo Mikuláše Medka, reprezentuje český poválečný surrealismus. Podhrázský se záhy surrealismu vzdaluje a stejně jako jeho souputníci odmítá jakékoli dobové dogma a neidentifikuje se s žádným uměleckým proudem. Volí vlastní cestu vytváření imaginárních světů vnitřních prožitků, v nichž vedle surrealismu rezonuje zájem o historické projevy malířství, zejména renesance a manýrismu, s aktuálními uměleckými tendencemi, jako byla abstrakce nebo nová figurace. Výstava představuje autorovo dílo v souvislostech uměleckého prostředí, v kterém vznikalo, umělecké tvorby jeho nejbližších přátel, s nimiž se setkal již na studiích a kterými byli Zbyněk Sekal, Mikuláš Medek, Miloslav Chlupáč, Zdeněk Palcr. Důraz je kladen na období tvůrčího hledání tohoto společenství, v němž se osobní vazby protínaly s intelektuálními zájmy a které vytvářelo paralelní myšlenkově svobodný prostor v nesvobodné době. Tyto umělce, kteří se stali určujícími osobnostmi českého poválečného umění, spojovala tvůrčí cesta, na níž v určité době sdíleli společný obraz světa. Architektonicko-výtvarné řešení výstavy Lukáše Machalického akcentuje jednak racionální rovinu Podhrázského díla prostřednictvím mříže, na druhé straně pracuje s draperií rezonující s měkkostí a intimitou Podhrázského tvorby. Dobové souvislosti jsou zprostředkovány dobovými fotografiemi a filmovými záznamy.
Adriana Primusová
22.10.2023
4.2.2024
X.–II.
út–ne
10–18
Adriana Primusová
primusova@gask.cz

Nepovinné přílohy

Lukáš Machalický
Lukáš Machalický
katalog Stanislav Podhrázský a přátelé
K příležitosti konání výstavy Lektorské centrum a Knihovna GASK připravily doprovodný program pro všechny cílové skupiny, s nimiž GASK spolupracuje – mateřské, základní a střední školy, základní umělecké školy (GASK školám), rodiny (GASK rodinám), děti a dospělí jako individuální návštěvníci (GASK dětem, resp. GASK plus) a návštěvníci se specifickými potřebami (GASK bez bariér). Programy Lektorského centra GASK a Knihovny GASK navazují na myšlenkovou, prostorovou a programovou nabídku galerie. Hlavním cílem je přibližovat umění jako přirozenou součást života a představovat GASK jako otevřené místo. Doprovodné programy realizují edukátorky Lektorského centra GASK (GASK školám, GASK dětem, GASK rodinám, GASK bez bariér), kurátoři GASK a externí odborníci (GASK plus, GASK bez bariér).
přílohou k tištěné podobě přihlášky

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru