Muzejní publikace roku

Pod ochranou Asklépia: Z historie Lékárny U Černého orla v Polné
Kniha vznikala v týmu čtyř spoluautorů – farmaceuta, historika, uměnovědce a pamětníka – přes dva roky. Zabývá se mimořádně cennou sbírkou, jež byla v 60. letech 20. stol. doslova na poslední chvíli zachráněna před zničením. Autentické zařízení apatyky je odborníky považováno za vzácně dochovaný příklad venkovské lékárny z 18. stol., jež se lišilo od klášterů či velkých měst. Unikátní je mimo jiné tím, že sloužilo svému účelu přes 150 let, a to až do znárodnění komunisty. Autoři v knize popisují peripetie vývoje sbírky, zhodnocují obsáhlý sbírkový fond a nezapomínají ani na osobnosti, které za jeho vznikem stály. Publikace, jež vznikla za odborné podpory Českého farmaceutického muzea v Kuksu, tím pokrývá široké spektrum témat od farmacie, přes klasickou historii, až po dějiny muzeologie.
36/2023
Městské muzeum Polná, p. o.
Zámek 486, 588 13 Polná
+420 567 212 336
+420 777 229 073
muzeum@muzeum-polna.cz
http://www.muzeum-polna.cz
75094274
Město Polná

Povinné přílohy

Kniha zpracovává samostatný sbírkový fond Městského muzea Polná, který zahrnuje 1 340 položek. Podobně jako v jiných institucích jde o předměty různé provenience, jejichž akvizice probíhala již od vzniku organizace na konci 19. stol. a pokračuje de facto dodnes. Zatím jediný pokus o odborné zpracování sbírky byl učiněn v 60. letech 20. stol., při otevření první stálé expozice. Byl založen na náznakové prezentaci stěžejní částí konvolutu – autentickém zařízení Lékárny U Černého orla v Polné z konce 18. stol. – místy doplněném o komparační materiál (stojatky, knihy, archiválie) od lokálních i přespolních dárců. Tato podoba však popírala přirozenou strukturu sbírky a zastínila unikátní výpovědní hodnotu jednotlivých artefaktů. To vše se publikace rozhodla napravit. Je členěna do 3 kapitol. Úvodní pojednává o historii lékárenství v Polné, aby čtenáře uvedla do důležitých souvislostí. Na ni navazuje rozbor a zpracování dějin sbírky, kde autor zaměřuje nejen na nejcennější artefakty a jejich původce, ale snaží se popsat i často komplikovanou genezi fondu a rozdílné způsoby jeho prezentace od 19. stol. po současnost. Třetí část je věnována jedinečným vzpomínkám pamětníka, který se podílel na vzniku první specializované expozice v Polné. Kniha tím pokrývá široké spektrum témat od farmacie, přes klasickou historii, až po dějiny muzeologie. Ve všech kapitolách je mimořádný podíl původního archivního a ikonografického materiálu, doplněného o přehledové tabulky a kvalitní fotografie vybraných předmětů. Jedním z navazujících výstupů projektu je mimo jiné prezentace 100 položek na portálu eSbírky nebo virtuální 3D prohlídka stálé expozice.
Jan Štěpánek (ed.), Daniela Boháčková, Filip Plašil, Ivan Prokop
Michal Novotný
Jaroslav Novotný
290 Kč
500 ks
Prodej: Polná, Praha, Brno vč. e-shopů

Nepovinné přílohy

978-80-908839-0-1
• Článek na webu Kultura21.cz: https://www.kultura21.cz/historietradice/25581-v-polne-odkryvaji-pribehy-stare-lekarny; • Článek na webu Propamátky: https://www.propamatky.info/cs/zpravodajstvi/cela-cr/tipy-a-inspirace/nova-kniha-odkryva-pribehy-stare-lekarny-v-polne/6997; • Článek na webu Místní kultura: https://www.mistnikultura.cz/v-polne-odkryvaji-pribehy-stare-lekarny; • Informace na rádiu Proglas: https://zpravy.proglas.cz/udalosti/17-srpen-2023-a-jeho-ocekavane-udalosti/; • Reportáž v České televizi (22:55 – 24:45 min.): https://www.ceskatelevize.cz/porady/15334114383-udalosti-v-regionech-jih-a-zapad/223411000180821/; • Články v Jihlavských listech 2x pdf; • Vydání publikace podpořil Kraj Vysočina dotací z Fondu Vysočiny v programu Edice Vysočiny.

Fotogalerie

nahoru