Muzejní výstava roku

Ke štěstí: Novoročenky ze sbírek MUD*
Volný překlad francouzského výrazu pour féliciter se stal titulem projektu zaměřeného na zpracování a prezentaci souboru novoročních přání v Muzeu umění a designu Benešov. Výběr děl vychází jak z kolekce Jiřího Šetlíka, tak ze vztahu novoročenek k regionu Benešovska. Výstava nabízí syntetický přístup, který sleduje linii sběratelství příležitostné grafiky, vztahy mezi jednotlivými aktéry i politické a stylotvorné tendence vymezeného tématu. Cílem je poskytnout inovativní pohled na fenomén novoročních přání. Soubor na pomezí osobní korespondence a sbírky drobných uměleckých děl není miniaturou „hlavní sbírky“, ale jejím důležitým komentářem a svébytným rozšířením. Na velkém množství malých formátů ilustruje také způsob teoretické práce Jiřího Šetlíka, která byla založena na osobním přístupu a intenzivní komunikaci s umělci.
45/2023
Muzeum umění a designu Benešov, p. o.
Malé nám. 74, 256 01 Benešov
+420 317 729 113
+420 720 039 106
info@mudbenesov.cz
https://www.mudbenesov.cz
71294678
Město Benešov

Povinné přílohy

Výstupy projektu představují veřejnosti poprvé průzkum rozsáhlého souboru – daru historika a teoretika umění Jiřího Šetlíka Muzeu umění a designu Benešov. Výstava prezentuje zpracování novoročenek do struktury, kde jsou v hlavních rolích obdarovaný adresát a odesílatel. Novoročenky jsou tříděny nejprve jako soukromý archiv, stvrzení osobních nebo profesních vztahů. Kurátorský výběr podává svědectví o charakteru souboru, zvýrazňuje vazby adresáta na region, historii práce s darem a na výseči osobního daru hledá charakter fenoménu P. F. ukotveného v daném časovém úseku a geografickém ohraničení. Představuje návštěvnictvu nejen jednotlivá „péefka“, ale vede jej jasně definovanými a logicky souslednými okruhy zpracovanými v širším kontextu. Šetlíkův dar na pomezí osobní korespondence a sbírky drobných uměleckých děl je prezentován nejen zmiňovanou ilustrací výseku času (okruh nazvaný Mezinárodní rok míru zahrnující všechny v muzeu evidované novoročenky k roku 1986) či skrze mapování vztahů (okruh Linie sbírky: Jiří Šetlík a odesílatelé / Jiří Šetlík a Benešov), ale též jako reflexe dosavadního zpracovávání kolekcí péefek v Muzeu umění a designu Benešov (Historie sbírky MUD*). Důležitou součástí výstavy se stala aktualizace tématu novoročních přání ve formě hudební kompozice Milana Guštara, který nechal zaznít data sbírky prostřednictvím softwarem řízeného zhudebnění grafické partitury. Skladba Zvuk sbírky byla synchronně propojena s projekcí fotodokumentace celého souboru a zároveň vytvořila současnou novoročenkou MUDu. Architektura výstavy následuje a podporuje toto obsahové rozvržení, používá na míru zhotovený originální inventář ve formě stolů.
Anna Sejková, Pavel Liška
29.11.2023
25.2.2024
XI.–II.
út–pá / so–ne
13–18 / 10–18
Iva Knobloch
knobloch@upm.cz

Nepovinné přílohy

Marko Čambor
Pavel Liška, Anna Sejková
Lucie Mrázová (grafické studio Baskerville)
katalog Ke štěstí: Novoročenky ze sbírek MUD*; texty k jednotlivým výstavním okruhům (Jiří Šetlík Benešov, Zvuk sbírky, Historie sbírky v MUD*, Mezinárodní rok míru, Linie sbírky)
Slavnostní zahájení, uvedení skladby Milana Guštara "Zvuk sbírky" za přítomnosti autora, představení katalogu volně doprovázejícího výstavu; Edukační program pro školní skupiny: Ke štěstí, Zvuk sbírky; Dialogická procházka výstavou pro 2. stupeň ZŠ, SŠ; Komentovaná prohlídka s tvůrčím reflektovaným přesahem pro dospělé v rámci výtvarného kurzu MUD*; Workshop pro děti v rámci výtvarného kroužku MUD* pro děti; Workshop s dialogickou přednáškou pro seniory realizovaný v rámci spolupráce MUD* a neziskového sektoru.
https://artikl.org/wp-content/uploads/Artikl_leden_2024_cov.jpg (tištěný článek, vydání leden 2024); https://www.benesov-city.cz/zpravodaj-mesta-benesov/ds-1081/p1=77774 (tištěný rozhovor, vydání leden 2024); https://benesovsky.denik.cz/ctenar-reporter/benesov-muzeum-umeni-design-vystava-novorocenky-jiri-setlik-pozvanka-2024.html (rozhovor); https://artalk.info/news/ke-stesti-novorocenky-ze-sbirek-mud (fotoreport); https://artalk.info/news/tz-ke-stesti-v-mud-benesov (TZ); https://www.artmap.cz/ke-stesti-novorocenky-ze-sbirek-mud/ (TZ); https://www.czechdesign.cz/kalendar-akci/ke-stesti-novorocenky-ze-sbirek-mud (TZ); https://www.kudyznudy.cz/akce/prijedte-do-benesova-do-mud-na-vystavu-pee (TZ); https://www.mestobystrice.cz/seniori/volny-cas/kalendar-akci/?categ=71&archiv=1#39559 (TZ); https://tourist.posazavi.com/cz/Event.aspx?EventId=39700 (TZ); https://ceskegalerie.cz/cs/vystavy/5302/ke-stesti-novorocenky-ze-sbirek-mud (TZ); https://www.benesov-city.cz/vismo/akce.asp?id_org=219&id=6460&n=vernisaz-ke-stesti-novorocenky-ze-sbirek-mud (TZ)

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru